12 leuke en originele ideeën voor fotolijsten

In dit artikel delen we een aantal ideeën die je kunt gebruiken om fotolijsten te maken, zodat al je favoriete speciale momenten eruit springen. Probeer ze vandaag nog uit!
12 leuke en originele ideeën voor fotolijsten

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fotolijsten zorgen ervoor dat je foto’s eruit springen en beschermen ze ook tegen stof, krassen en andere slijtage. We houden er namelijk allemaal van om een paar foto’s ergens tentoon te stellen, waar we ze kunnen zien en ervan kunnen genieten. In dit artikel zullen we een aantal ideeën voor fotolijsten delen.

Als je sommige foto’s wilt gebruiken om een deel van je huis nog mooier te maken, dan raden we je aan om een aantal ideeën voor fotolijsten die we hieronder delen uit te proberen. Ze zullen een geweldige gelegenheid voor je zijn om creatief te worden en je eigen unieke en frisse elementen toe te voegen.

Om je eigen fotolijstjes te maken, hoef je niet veel geld uit te geven. Het is zelfs beter om dingen te gebruiken die je al in huis hebt en die je niet meer nodig hebt.

Leuke ideeën voor fotolijsten

1. Glazen potten

Foto in glazen pot

Als je thuis glazen potten hebt die je niet meer nodig gebruikt, was ze dan echt goed om alle resten te verwijderen en plaats je foto’s erin. Je kunt deze potten versieren met andere dingen die je misschien bij de hand hebt, zoals een ketting of armband die je niet meer gebruikt. Wanneer je ongebruikt of gerecycled materiaal gebruikt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

2. Dozen

Weet je niet wat je met de doos voor je nieuwe schoenen moet doen? Knip hem in stukken en pas hem aan de afmetingen van je foto aan. Verf en versier hem vervolgens zoals je wilt. Gebruik je fantasie en bedek hem met kleurrijke verf en stickers.

3. Papier

Je vraagt je misschien af hoe je met papier een originele fotolijst kunt maken. Maar het is echt een geweldige optie voor een artistiek project. Alles wat je nodig hebt is een beetje witte lijm, water en krantenpapier. Het is één van de goedkoopste en populairste handwerken. Maak je eigen fotolijst in welke vorm je maar wilt:

 • rond
 • rechthoekig
 • driehoekig
 • een halve maan
 • et cetera

Echt moderne ideeën voor fotolijsten

4. Krijtborden

Lijst gemaakt met een krijtbord

Krijtborden zijn momenteel erg in de mode, omdat het oppervlak heel gemakkelijk te hergebruiken is voor het uitdrukken van alle ideeën. Een goed idee voor het maken van je eigen fotolijst is als volgt:

 • Pak er een krijtbord bij, plak er je favoriete foto’s op en teken er met krijt dingen omheen.
 • Je kunt zelfs wat tekst toevoegen.
 • Een andere optie is om een oppervlak glad te schilderen, waarna het een herbruikbare fotolijst wordt.

5. Waskrijt

Misschien heb je wel wat waskrijtjes die je niet meer gebruikt. Zoek ze op en maak een origineel kader voor je foto’s. Plak ze op elkaar en maak een plat oppervlak dat is aangepast aan je foto. Dit is een geweldig idee voor het decoreren van de kinderkamers.

6. Touw en knijpers

Een paar meter touw kan genoeg zijn om een eenvoudige en rustieke fotolijst te maken. Je kunt dit ook gebruiken om foto’s van tijd tot tijd te vervangen door nieuwe.

Zoek naar andere materialen in je slaapkamer

7. Langspeelplaten

Langspeelplaten zijn een fantastische manier om een fotolijst te maken. Als je van muziek houdt en je wilt een kamer op een unieke manier inrichten, knip dan je foto’s in cirkels en plak ze in het midden van de plaat. Hang de platen aan de muur in éém van je kamers bijvoorbeeld:

 • je slaapkamer
 • het kantoor
 • de woonkamer

8. Oude versleten boeken

Boek lezen

Het mooie van boeken is dat ze zowel geweldig kunnen zijn voor mooie fotolijsten als fotoalbums. Als je besluit een album te maken, dan kun je op elke pagina een foto plaatsen. Als je besluit om van het boek een lijst te maken, probeer dan het volgende:

 • Plak een rechthoekig stuk papier in het midden van de omslag van het boek.
 • De omslag van het boek moet een rand om het papier vormen.
 • Snijd met een scalpel rond de omtrek van het papier.
 • Als je klaar bent, kun je een stuk karton op de andere kant van de omslag plakken om de foto te ondersteunen.

9. Markeerstiften

Een ander idee om een originele fotolijst te maken, is het gebruik van karton in je favoriete kleur en een markeerstift. Je kunt iets sentimenteels opschrijven over de speciale persoon op de foto. Als het een zelfportret is, waarom schrijf je dan niet de dingen op die je het leukst vindt aan jezelf?

Andere ideeën voor fotolijsten

10. Hout

Zelfgemaakte houten fotolijsten

Misschien heb je een lading hout opgespaard in de schuur die je tot nu toe niet hebt kunnen gebruiken. Dit kan een uitstekende manier zijn om je foto’s in te lijsten. Kies de vormen die je het beste bevallen en maak een ongebruikelijke en rustieke stijl. Dit is vooral mooi als je een natuurliefhebber bent.

11. Ballonnen

Is het binnenkort de verjaardag van een speciaal iemand? Ballonnen zijn de perfecte decoratie voor een feestje, maar hoe kan je ze gebruiken voor het inlijsten van je foto’s? Bind een draad aan het einde van een ballon en plak je foto aan de draad. Organiseer een origineel feestje en toon al je belangrijkste herinneringen aan je familie en vrienden!

12. Kaarsen

Plak een foto van je partner op een potje met daarin een kaars. Wanneer je de kaars aansteekt, zal de foto ook oplichten. Het ziet er echt romantisch uit en is ook de perfecte achtergrond voor alles wat je samen doet. Gebruik je fantasie! Probeer je creativiteit te gebruiken om je eigen fotolijstjes te maken.

Onthoud dat er veel mogelijkheden zijn, dus denk goed na voordat je besluit om iets weg te gooien. Misschien kan je het nog gebruiken om je huis te decoreren!

Herinneringen zijn enkele van de kostbaarste dingen die we hebben. Wat is dus een betere manier om ze tentoon te stellen in iets origineels dat je hebt gemaakt? Probeer deze ideeën voor fotolijsten vandaag nog uit!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.