Hoe onderhoud je houten meubelen?

Houten meubels hebben wat extra aandacht nodig, boven op de normale schoonmaakbeurt, om hun natuurlijk glans te behouden.
Hoe onderhoud je houten meubelen?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 07 november, 2022

Iedereen zoekt meubelen uit die niet alleen comfortabel maar ook stijlvol en modern zijn. Daardoor maken we ons allemaal weleens zorgen over het onderhoud aan  houten meubelen aangezien we daar weinig vanaf weten en omdat verschillende houtsoorten verschillende onderhoudstechnieken kunnen vereisen.

Niet alle meubelen en materialen reageren op dezelfde manier, maar je moet je meubelen onderhouden om te zorgen dat ze in een uitstekende conditie blijven.

Hoe vaak moeten houten meubelen schoongemaakt worden?

Hier is geen exact tijdschema voor. Het is echter belangrijk om meubelen tenminste één keer per week grondig te reinigen. Hiermee verwijder je het stof en vuil dat het hout kan beschadigen. Als je je meubelen consequent schoonmaakt, gaan ze langer mee en blijven ze glanzend en elegant.

Enkele natuurlijke schoonmaakmiddeltjes voor houten meubelen

Er zijn vele manieren om houten meubelen op de juiste manier thuis schoon te maken zonder dat je de structuur aantast. Hier volgen enkele interessant thuismiddeltjes met ingrediënten die je altijd voorhanden hebt.

Eiwit

Eieren

Eiwit kan erg doffe en verdroogde houten meubelen een nieuw uiterlijk geven. Het is behulpzaam in het herstel en houdt de meubelen gehydrateerd, helder en glanzend.

  • Om deze techniek goed uit te voeren  moet het eiwit eerst van de eierdooier gescheiden worden. Klop het eiwit vervolgens stijf.
  • Voeg 15 ml ammonia toe en breng het mengsel rechtstreeks op het hout aan.
  • Laat dit een paar minuten intrekken en reinig dan met een droge doek. Hierna zullen de houten meubelen er weer glanzend uitzien.

Olijfolie en citroen

Als je je afvraagt hoe je houten meubelen onderhouden kunt, dan is dit meest gebruikte natuurlijke formule. Het laat het hout er écht glanzend en gepolijst uitzien, zelfs met gelakte meubelen.

  • Meng beide ingrediënten in dezelfde hoeveelheid, breng het aan op de meubelen en laat het drogen.

Olijfolie en spiritus

Olijfolie

Deze methode wordt gebruikt op gelakte meubelen om ze weer  te laten glanzen en krasjes en putjes te verwijderen.

  • Meng je gelijke hoeveelheden olijfolie en spiritus, breng dit op het hout aan en laat het op natuurlijke wijze drogen.

Olijfolie en rode wijn

Dit is een uitstekende keuze voor meubelen van donker hout en houten meubelen die vanwege hun hoge dichtheid moeilijk een glans krijgen.

  • Meng wat olijfolie met rode wijn en breng het op het hout aan.
  • Breng vervolgens een laag glycerine aan op de meubelen. Dit zorgt niet alleen voor meer glans, maar het werkt ook als een beschermende film.

Alternatief onderhoud

Onthoud dat houten meubelen niet alleen met producten en middeltjes onderhouden moeten worden, maar ook met wat alternatieve zorg.

Bescherm het hout van de hitte en de zon

Hoe onderhoudt je houten meubels

Hitte en teveel zon kan op een agressieve wijze houten meubelen beschadigen. De kleur of afwerking kan loslaten, en er kunnen zelfs vlekken ontstaan. Om ze hiervoor te beschermen moet je houten meubelen bedekken of afdekken.

Let op de weersomstandigheden

Houten meubelen zijn vaak zeer gevoelig voor veranderingen in het weer. Er kunnen barsten optreden of het kan aangetast worden als het te droog of te vochtig is.

Probeer de temperatuur rond de  23ºC te houden en een luchtvochtigheid van 42% om problemen te vermijden.

Vermijd plotselinge bewegingen

Als je houten meubelen verplaatst dan dient dit voorzichtig te gebeuren omdat er anders krassen of andere beschadigingen aan de afwerking kunnen ontstaan.

De juiste wijze om meubelen te verplaatsen is door ze op te tillen of een ‘hondje’ (een plankje met rolwieltjes) te gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.