Waarom is het belangrijk om door te gaan met trainen tijdens de feestdagen?
In de kersttijd hebben we de neiging het drukker te hebben. We hebben ook de neiging wat toegeeflijker om te gaan met onze leefgewoonten, vooral als het om eten en lichaamsbeweging gaat. Daarom is het belangrijk om ook tijdens de feestdagen te blijven trainen.
Het beoefenen van lichaamsbeweging tijdens deze data is ook doorslaggevend om die uitspattingen tegen te gaan die meestal met eten worden opgedaan. Bovendien draagt het, naast andere dingen, bij tot het behoud van het algemeen welzijn. In de volgende ruimte gaan we hier uitvoerig op in.
Waarom zou ik tijdens de feestdagen blijven trainen?
Enerzijds helpt het je om met Kerstmis en tijdens de feestdagen te blijven trainen om niet een deel te verliezen van wat je aan spiermassa, kracht, lenigheid of soepelheid hebt gewonnen, afhankelijk van wat je doelen zijn.
Anderzijds kun je er een deel van de extra calorieën mee verbranden die je in deze tijd waarschijnlijk zult verbruiken. Het is zelfs een manier om ons te helpen bewuster om te gaan met de dingen die we drinken.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Begin een gezonder leven na de feestdagen
De voordelen van blijven trainen tijdens de feestdagen
Met het oog op het bovenstaande willen we de belangrijkste voordelen van blijven trainen tijdens de kerstdagen eens bekijken.
Blijf trainen, houd de gewoonte vast
Gezonde gewoonten zijn over het algemeen moeilijk aan te leggen en vol te houden. Het kost tijd en doorzettingsvermogen om ze tot stand te brengen. Ook zijn ze ook heel gemakkelijk op te geven. Als we tijdens bijna de vakantieweken stoppen met sporten, kan het lang duren voor we de gewoonte weer te pakken hebben.
We krijgen een grotere efficiëntie in onze stofwisselingsactiviteit
Een van de grote voordelen van lichaamsbeweging is dat het de stofwisselingsactiviteit van het lichaam activeert. Zo verbranden we niet alleen calorieën tijdens het trainen, maar ook daarna, zelfs als we rusten. Dit is een geweldige hulp om af te vallen en de overtollige calorieën te verbranden die we tijdens de feestelijkheden verbruiken!
Het helpt de stress van de feestdagen los te laten als we blijven trainen
De feestdagen kunnen om allerlei redenen stress en angst veroorzaken, zowel bij degenen die dol zijn op deze dagen als bij degenen die er niet van houden. Blijven trainen tijdens de feestdagen kan echter helpen om deze spanning los te laten en in feite ons algehele gevoel van welzijn verhogen.
Zoals belicht in deze studie die gepubliceerd werd in Brain Blast Journal (Engelse link), stimuleert lichaamsbeweging het vrijkomen van serotonine en endorfine, bekend als de gelukshormonen. Dus, als je moeite hebt je “vakantievreugde” te vinden, kan het inperken van je training de oplossing zijn!
Dit artikel zou je ook kunnen interesseren:
Ik hou niet van Kerstmis! Wat moet ik doen?
Tips om te blijven trainen tijdens Kerstmis
Onze routines veranderen bijna onvermijdelijk rond de kersttijd. Reizen, bij andere familieleden moeten logeren of feestelijkheden maken het moeilijk om het gewone levensritme te volgen. Toch zijn er enkele strategieën om tijdens de kerstdagen te blijven trainen. We bespreken ze hieronder in detail.
Doe 30 minuten cardiovasculaire oefeningen per dag
De beoefening van cardiovasculaire oefenvormen (Engelse link) is een manier van trainen die ons in staat stelt actief te blijven en de verbranding van calorieën door ons lichaam te bevorderen.
Het mooiste van alles is dat je geen speciale toestellen nodig hebt of naar een bepaalde plaats hoeft te gaan om het te beoefenen. Het kan zowel buiten, thuis, als in sportscholen gedaan worden. Enkele interessante mogelijkheden zijn onder andere:
- fietsen.
- stevig wandelen of joggen.
- touwtje springen.
- boksen.
- cardio-oefeningen in hoge intensiteit intervaltraining (HIIT)-routines.
Krachttraining minstens drie keer per week
Je hoeft geen apparaten te gebruiken om aan krachttraining te doen. Het is voldoende om met je eigen lichaamsgewicht oefeningen te doen waarmee je je hele lichaam kunt bewerken. Met een basisroutine van 10 tot 20 minuten is het mogelijk je lichaam in vorm te houden en je spiermassa te verzorgen.
Globaal zijn enkele mogelijkheden als volgt:
- Hurksprongen
- Push-ups
- Sit-ups
- Burpees
- Buikspieroefeningen
- Kuitwerk
Vergeet niet te rekken
Rekoefeningen mogen tijdens de vakantie niet ontbreken in je trainingsroutine. Ze zijn ideaal om de gewrichten te mobiliseren en de bloedsomloop te activeren, vooral na lang in dezelfde houding of zittend te hebben doorgebracht.
Bovendien helpen ze het lichaam voor te bereiden op andere meer lichamelijk veeleisende activiteiten. Enkele dynamische manieren om ze te doen zijn via routines als yoga of Pilates.
Vermijd overdadig eten en drinken
Het is waar dat er met Kerstmis een overvloed is aan speciale en zeer calorierijke voedingsmiddelen. Toch is het belangrijk om zelfbeheersing te hebben en te proberen alleen te eten wat nodig is. Overtollig voedsel beïnvloedt het lichaamsgewicht en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Hetzelfde gebeurt met alcoholische dranken, die ook andere schadelijke effecten hebben.
Oefenen in gezelschap
Samen met iemand trainen is altijd gemakkelijker om de gewoonte vol te houden en je doelen te bereiken. Het hoeft echter niet eens in levende lijve te zijn. We kunnen iemand op een bepaald tijdstip ontmoeten en een trainingssessie delen via de telefoon of via de computer, bijvoorbeeld.
Essentieel is dat deze persoon ook vastbesloten is de gewoonte vol te houden en dat hij/zij voldoende wilskracht heeft om een steun te worden en geen last.
Met Kerstmis kunnen we verder trainen
Kerstmis mag geen excuus worden om je gezonde gewoonten opzij te zetten. Zowel lichaamsbeweging als een goed dieet stellen je in staat van deze data te genieten zonder je gezondheid in gevaar te brengen. Natuurlijk gaat het er ook niet om jezelf feestelijkheden en speciale gerechten te onthouden. Je hoeft alleen maar wat tijd te besteden aan training en matig te eten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Basso JC, Suzuki WA. The Effects of Acute Exercise on Mood, Cognition, Neurophysiology, and Neurochemical Pathways: A Review. Brain Plast. 2017;2(2):127-152. Published 2017 Mar 28. doi:10.3233/BPL-160040
- Böning D, Maassen N, Steinach M. The efficiency of muscular exercise. Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin. 2017;2017(09):203-214.
- Amati F, Dubé J, Shay C, Goodpaster B. Separate and combined effects of exercise training and weight loss on exercise efficiency and substrate oxidation. Journal of Applied Physiology. 2008;105(3):825-831.
- De Feo P, Di Loreto C, Lucidi P, Murdolo G, Parlanti N, De Cicco A et al. Metabolic response to exercise. Journal of Endocrinological Investigation. 2003;26(9):851-854.
- Nystoriak MA, Bhatnagar A. Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 2018;5:135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3389/fcvm.2018.00135