Waaruit bestaat de trainingsroutine van Rodrygo Goes?

Na een ster te zijn geworden in de Champions League, onthullen Rodrygo Goes en zijn coach de routines die hem zo'n explosieve speler op het veld maken. Leer er hier alles over.
Waaruit bestaat de trainingsroutine van Rodrygo Goes?

Laatste update: 10 september, 2022

Rodrygo Goes is een nieuwe held bij Real Madrid. In de laatste wedstrijd tegen Manchester City keerde de jonge Braziliaan het tij en bracht veteraan Benzema in stelling om de beslissing in de halve finale van de Champions League te forceren.

Waaruit bestaat deze 21-jarige die met precisie op het veld explodeert? Nou, hij heeft een persoonlijke fitnesstrainer die hem al sinds zijn 13e begeleidt en heeft bekend dat hij niet op zoek is naar grotere spieren, maar naar snelheid en reactie.

In dit artikel vertellen we je iets over Rodrygo Goes’ persoonlijke verhaal en trainingsgeheimen die hem positioneren als een onbetwiste spits voor Real Madrid en het Braziliaanse Nationale Team.

Rodrygo Goes’ levensverhaal

De jonge belofte van Real Madrid werd geboren in Osasco, een deel van Sao Paulo (Brazilië), in 2001. Zijn vader was altijd al een voetbalfan en gaf die passie door aan zijn zoon.

Het werd zijn droom om voor Real Madrid te spelen. Goes’ vader was een fan van Real Madrid gebruikte Robinho als voorbeeld voor zijn zoon, de geweldige voetballer die door Pélé zelf als zijn opvolger was aangewezen.

Op 9-jarige leeftijd contracteerde Santos vervolgens Rodrygo Goes. Het is dezelfde club waar Pelé zijn carrière begon. In 2017 ging hij van het jeugdteam naar de profs, want iedereen merkte dat hij een speciaal tintje had.

In 2018 vestigde Santos uiteindelijk zijn naam. Goes speelde dat jaar 58 wedstrijden en scoorde 12 doelpunten. Hij eindigde echter ook met 12 assists, zodat hij de aandacht van het Europese voetbal trok.

In 2019 kocht Real Madrid zijn contract af en nam hem over van Santos. Hij stond al eerder op de scoutingslijst van Real Madrid, maar hij was volgens de internationale regels nog te jong om de overstap te kunnen maken.

Zijn twee doelpunten tegen Manchester City in deze belangrijke wedstrijd laten zien dat hij een natuurlijke goalgetter is. Ook het feit dat hij al bijna 10 jaar met dezelfde personal trainer werkt, geeft ons een indicatie van de toewijding van de Braziliaan.

Snelheid in plaats van kracht

Real Madrid
Real Madrid contracteerde de Braziliaan toen hij de wettelijke leeftijd bereikte, maar de gesprekken over het afkopen van zijn contract waren al voor die tijd gaande.

Rodrygo Goes’ persoonlijke trainer is Marcel Duarte. Hij werd door de vader van de jongeling ingehuurd om hem voortdurend te trainen. Zozeer zelfs dat ze nu al bijna 10 jaar samen zijn.

“Onze aandacht gaat helemaal uit naar de kwaliteit van zijn bewegingen en zijn vaardigheden en eigenschappen.”

-Marcel Duarte-

Hoewel hij terughoudend is om toe te geven dat ze flink aan krachttraining doen, laten de foto’s geen ruimte voor twijfel. In feite publiceerde de aanvaller onlangs op zijn sociale netwerken verschillende foto’s die de groei van zijn spiermassa bewijzen.

Het hedendaagse voetbal laat immers geen zwakke lichamen toe of lichamen die in hun ontwikkeling blijven stilstaan. Verschillende topspelers zijn het bewijs dat de sportschool een belangrijke rol speelt bij hoge prestaties. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Goretzka, Cristiano Ronaldo en Lewandowski.

Spiermassa zorgt voor explosiviteit maar ze overdrijven het niet in de training. Daarom is Goes wendbaar op het veld en beweegt hij met gemak.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Robert Lewandowski aan de top dankzij zijn dieet?

Een evenwicht vinden tussen aerobe en anaerobe oefeningen

Van wat we weten combineert Rodrygo Goes’ training krachtroutines met hardlopen. Men heeft de speler bijvoorbeeld joggend rond zijn huis zien lopen toen hij herstelde van blessures.

Onderzoek (Engelse link) in de sportgeneeskunde wijst op het belang van evenwicht. Zo is het belangrijk dat een toename van de totale spiermassa er niet toe leidt dat je zwaarder wordt om bijvoorbeeld 90 minuten te lopen, of wanneer een speler moet sprinten bij het reiken naar een bal.

Evenwicht wordt bereikt wanneer de vergrote spier ook werkelijk in staat is om met zuurstof te werken. Dit geeft aan dat de sporter niet alleen met gemak gewichten optilt, maar ook met gemak kan bewegen.

“Kracht is erg belangrijk, maar evenwicht is noodzakelijk.”

-Rodrygo Goes-

Een van de sleutels om dit te bereiken is het verminderen van lichaamsvet tot bijna-minimale niveaus. Van filmacteurs als Henry Cavill tot een van ‘s werelds beste voetballers, Cristiano Ronaldo, lijkt het erop dat het vetpercentage in verhouding tot de spiermassa een obsessie is geworden!

Verlaag lichaamsvet met beweging en dieet

Velocidad de Rodrygo Goes en el fútbol.
Een voetballer mag nooit snelheid verliezen, zelfs niet als hij aan spiermassa wint. Dit komt omdat snelheid het grootste verschil maakt bij het bereiken van de bal op het veld.

Lichaamsbeweging alleen is niet voldoende om lichaamsvet tot een minimaal niveau te verminderen. Rodrygo Goes heeft een streng dieetplan, net als veel andere voetbalsterren. Deze richtlijnen baseren de calorieën op eiwitten en gezonde vetten, waarbij koolhydraten op de tweede plaats komen.

Tegelijkertijd, zo blijkt uit studies (Spaanse link) van jonge voetballers, bevorderen bepaalde routines explosieve reacties. Daarvan zijn de volgende het belangrijkst:

De herhaling van deze oefeningen leidt ertoe dat de spieren verschillende vezels aan het werk zetten. Als de delen van het spierweefsel die voor snelle bewegingen bestemd zijn bijna dagelijks in actie komen, dan ontketenen ze in de wedstrijd hun volle potentieel.

Vermindering van lichaamsvet bij voetbal in de top streeft naar het verwijderen van lipiden die zich tussen de spiervezels bevinden, vooral bij de snellere spelers. Dit versnelt het reactievermogen, en de speler is dan in staat zuurstof beter te benutten om snel te zijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
De ernstigste blessures in de voetbalgeschiedenis

Rodrygo Goes, een speler met toekomst

Rodrygo Goes’ training en discipline verzekeren ons van een uitzonderlijke voetballer voor nog vele jaren. Zijn ploeggenoten van Real Madrid zeggen ook dat hij nooit ruzie maakt, dat hij altijd naar instructies luistert, en dat hij de oudere spelers in de ploeg gebruikt om te leren, zoals Modric.

Gezien de duidelijke resultaten kunnen we er vrij zeker van zijn dat zijn persoonlijke trainer ook dezelfde zal blijven. Hij heeft de jonge speler geholpen de belangrijkste wedstrijden in de wereld te bereiken, en ze zijn beiden hongerig om door te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chamorro, R. G., & Lorenzo, M. G. (2006). Volumen de oxígeno por kilogramo de masa muscular en futbolistas. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte/International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport6(21), 44-61.
  • Di Giminiani, R., & Visca, C. (2018). Adaptaciones de la Fuerza Explosiva y de la Resistencia en Jugadores de Fútbol de Élite Jóvenes Durante dos Temporadas de Fútbol-Ciencias del Ejercicio. Revista de Entrenamiento Deportivo32(3).
  • Acero, R. M. (2000). Velocidad en el fútbol: aproximación conceptual. Revista Digital, Buenos Aires, ano5.
  • Obando, D. A. A., Martinez, A. I. C., Moreno, E. R. A., Patarón, C. P. E., & Caguana, J. G. C. (2021). Los ejercicios isométricos como preparación física en el rendimiento deportivo de jóvenes futbolistas. Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional6(6), 1279-1294.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.