Is het goed om vet uit je dieet te verwijderen?

Met een plan voor gewichtsverlies kun je overwegen om je vetinname te verminderen. Het volledig verwijderen van vet uit je dieet wordt echter niet aanbevolen door verschillende gezondheidsinstellingen.
Is het goed om vet uit je dieet te verwijderen?
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een veelgemaakte fout bij het proberen om af te vallen, is om alle bronnen van vet uit je dieet te verwijderen. Deze overtuiging komt steeds vaker voor en wordt zelfs acceptabel beschouwd door een aantal strikte regimes die gericht zijn op het ontgiften van je lichaam.

De overtuiging is altijd geweest dat overgewicht en obesitas voortkomen uit het opnemen van vet in je dieet. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over de gevreesde vetten, hun rol in je lichaam en of je al dan niet vet uit je dieet moet verwijderen. Blijf lezen voor meer informatie!

Waarom zijn vetten belangrijk?

Is het goed om vet uit je dieet te verwijderen

Om te beginnen moet je weten dat vetten macronutriënten zijn die ons 9 kcal/g opleveren. En inderdaad, ze hebben twee keer zoveel calorieën als koolhydraten en eiwitten, die slechts 4 kcal/g opleveren.

Ze zijn essentieel voor ons leven omdat ze vitale functies vervullen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ze vormen de belangrijkste bron van energiereserves in je lichaam.
  • Vetten bieden bescherming en consistentie aan bepaalde organen.
  • Ze maken deel uit van cellulaire structuren.
  • Vetten zijn hormoonregulatoren.
  • Ze dragen bij aan de opname en mobilisatie van vitamines (A, D, E, K).
  • Ze maken eten smakelijk.

Dit wil zeggen dat vetten een belangrijke rol spelen in ieders lichaam. Daarom kan het elimineren ervan een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Dus, moet je vet uit je dieet schrappen of niet?

Vet is essentieel voor je lichaam. Deze voedingsstof is nodig voor je lichaam omdat het deelneemt aan meerdere lichaamsfuncties.

“Lipiden zijn nodig voor de goede werking van het zenuwstelsel, de huid en het cardiovasculaire systeem,” zegt Ingrid Bravo, voedingsdeskundige aan de Universiteit van San Sebastián. Dit is de reden dat je nooit alle vetbronnen uit je dieet mag verwijderen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je vet uit je dieet verwijdert?

Als je wilt afvallen moet je ook vetten consumeren

Vetten zijn al zo lang gedemoniseerd en zijn het eerste waar mensen aan denken als ze willen afvallen. Je mag echter nooit uit het oog verliezen dat ze een zeer belangrijk component zijn die je uit geen enkel dieet mag verwijderen.

En hoe ironisch het ook klinkt, als je niet genoeg vet eet, kan het het zelfs moeilijker maken om af te vallen en buikvet te verliezen. Maar dat zijn niet de meest ernstige gevolgen van een vetgebrek. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Dus als je dacht dat het opgeven van vet de sleutel was tot succesvol afvallen, zullen al deze verklaringen je het tegenovergestelde laten zien:

1. Als je vet verwijdert uit je dieet, krijg je juist meer honger

Als je niet genoeg van een bepaalde macronutriënt eet, ga je ergens anders naar calorieën zoeken. Over het algemeen maken mensen die niet de aanbevolen hoeveelheid vet eten dit goed door meer koolhydraten te eten.

Volgens een studie in de American Journal of Clinical Nutrition veroorzaakt vet een langzamere opname van voedsel. Op deze manier helpt het je langer vol te houden en voorkomt het dat je te veel eet.

2. Je beschermt je hart niet als je vet verwijdert uit je dieet

Voor een gezond hart is het belangrijk dat je vet niet uit je dieet elimineert

Een studie van de New England Journal of Medicine wees uit dat een mediterraan dieet (Engelse link), met een matige consumptie van vetten, grotere voordelen heeft voor de gezondheid van je hart en zenuwstelsel dan een dieet met weinig of geen vetconsumptie.

Enkelvoudig onverzadigde vetten verhogen het gehalte aan ‘goed’ cholesterol in je lichaam en verlagen het risico op hartaandoeningen en andere degeneratieve aandoeningen.

3. Het kan leiden tot een vitaminetekort

Vitaminen A, D, E en K worden door vet opgenomen. Dit betekent dat je lichaam ze pas kan assimileren als ze erin zijn opgelost. Nadat ze zich door je lichaam hebben verspreid, worden de vitamines opgeslagen in de lever en het vetweefsel voor langdurig gebruik.

Als je echter niet genoeg vet eet, kunnen ze niet worden opgenomen en is het gehalte aan deze vitamines in je lichaam laag.

4. Het is slecht voor je geestelijke gezondheid om vet te elimineren

Vetten zijn noodzakelijk voor gezonde hersenen

Veel neurologische studies hebben aangetoond dat een mediterraan dieet met gezonde vetten zoals olijfolie, noten en vis kan helpen om het geheugen beter te behouden en het risico op cognitieve ziekten (Spaanse link) te verminderen.

Dit komt omdat vet het hoofdbestanddeel is van de neuronmembranen en myeline, een laag die de zenuwen bedekt en de synaps laat plaatsvinden.

Om al deze redenen kan het elimineren van vetten uit je dieet je algehele gezondheid in gevaar brengen. Het belangrijkste punt dat we uit de onderzoeken kunnen halen, betreft niet de consumptie van vetten, maar welke vetten je eet. Daarom moet je altijd de gezondste vetten kiezen en wegblijven van transvetten die je gezondheid schaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Estruch R., Ros E., Salas Salvadó J., Covas MI et al., Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. N Engl J Med, 2013
  • Miranda A., Gomez Gaete C., Mennickent S., Dieta mediterranea y sus efectos benéficos en la prevención de la enfermedad de Alzheimer. Rev Med Chile, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.