Begin een gezonder leven na de feestdagen

Na de feestdagen streven velen van ons ernaar om onze gewoonten te veranderen om een gezonder leven te leiden. Hier zijn een paar aanbevelingen voor een gezonder leven na de feestdagen.
Begin een gezonder leven na de feestdagen
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De kerstvakantie lijkt vaak voorbij te vliegen. Het is echter een tijd waarin we vaak allerlei soorten feesten en evenementen hebben in slechts een paar korte dagen. Deze periode wordt ook gekenmerkt door haasten, stress, overvloedige maaltijden en het loslaten van onze gebruikelijke routines.

Met de komst van het nieuwe jaar en het einde van de vakantie kunnen we echter koers zetten naar een gezonder leven na de feestdagen. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar maken om een gezonder leven te beginnen is een van de beste gezondheidsinvesteringen die we kunnen doen.

Sommige gewoonten en routines kunnen ons helpen om verschillende aspecten van onze gezondheid te verbeteren, zowel op korte als op de lange termijn. We gaan het vandaag hebben over welke gewoontes je kunt aanleren om een gezonder leven te leiden.

De voordelen van gezond leven

Het hebben van gezonde leefgewoonten kan een groot verschil maken in onze gezondheidstoestand en ons welzijn. Aan deze gewoonten vasthouden betekent gemiddeld een langere levensverwachting. Niet alleen dat, het kan ons ook in staat stellen om op fysiek, psychologisch en emotioneel vlak een betere kwaliteit van leven te leiden.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat alleen de verandering naar een van deze gezondere gewoonten ons al voordelen oplevert. Dus, hieronder beschrijven we enkele van de goede gewoonten voor een gezonder leven na de feestdagen.

Hoe begin je een gezonder leven na de feestdagen?

Verander je eetgewoonten

Begin een gezonder leven na de feestdagen

Eten is een van de eerste routines waarop we grote en belangrijke veranderingen kunnen aanbrengen. Het is daarbij niet nodig om na de feestdagen streng op dieet te gaan. Je hoeft ook niet de kilo’s te verliezen die je misschien bent aangekomen door te gaan overdrijven of door een detox te doen.

Om in het nieuwe jaar te beginnen met gezonder te leven, is het het beste om gezonde eetgewoonten aan te nemen die je voor altijd kunt volhouden. Om dit te bereiken, is het belangrijk om onder andere:

 • meer plantaardige voeding te eten. Dit betekent meer groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen eten.
 • je inname van vlees en worst te verminderen en je consumptie van eieren, peulvruchten en noten te verhogen. Probeer ook eens een andere bron van plantaardige eiwitten te kiezen, zoals tempeh of tofu.
 • toegevoegde suikers en overbodige voedingsmiddelen zoals snoep, koekjes en fastfoodmaaltijden te vermijden.
 • voedingsmiddelen te kiezen die in het seizoen zijn en lokaal te verkrijgen zijn.
 • voldoende water te drinken. Sappen, energiedrankjes en frisdranken leveren veel calorieën.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) zegt over voeding: “Met een gezond voedingspatroon beschermen we onszelf tegen ondervoeding in al zijn vormen en tegen niet-overdraagbare ziekten, waaronder diabetes, hartaandoeningen, beroertes en kanker.”

Zorg voor een actieve levensstijl

Tegenwoordig weten we dat lichaamsbeweging niet alleen veel voordelen biedt maar noodzakelijk is om een goede gezondheid te behouden. Behalve dat het ons helpt om een gezond lichaamsgewicht te behouden, helpt het ons ook om de cardiorespiratoire functies, botten en spieren te verbeteren.

Voldoende lichaamsbeweging helpt ook om ons te beschermen tegen niet-overdraagbare ziekten door onder andere het risico op depressie en cognitieve achteruitgang te verminderen. 

We weten ook dat het niet nodig is om lid te worden van een sportschool of meteen een hometrainer te kopen. We kunnen namelijk op veel manieren sporten en actief blijven, zelfs vanuit ons eigen huis. Denk bijvoorbeeld aan:

 • hardlopen, wandelen, dansen, fietsen of een teamsport doen.
 • krachtoefeningen doen met dumbbells of met ons eigen lichaamsgewicht.
 • wandelen wanneer dat mogelijk is.
 • de trap op- en aflopen in plaats van de lift nemen en niet te veel tijd zittend doorbrengen.

Wat voeding en lichaamsbeweging betreft raden wij aan om een specialist te raadplegen om je te begeleiden en te adviseren over de opties die het beste passen bij jouw leven en je mogelijkheden.

Zorg voor voldoende slaap na de feestdagen

Een goede nachtrust is ook goed voor een gezond leven

7 tot 9 uur per dag slapen is wat gezondheidsexperts de laatste jaren aanbevelen. Anders is het niet mogelijk om optimale rust of een goed herstel te garanderen. Dat heeft ons lichaam echter elke dag nodig.

Na een nacht zonder voldoende slaap kunnen we vermoeidheid en gebrek aan concentratie ervaren. Een regelmatig gebrek aan slaap kan zelfs leiden tot onrust en prikkelbaarheidsproblemen, een verhoogd risico op obesitas of cardiovasculaire problemen. Het kan ook de levensverwachting verkorten.

Als we het moeilijk vinden om in slaap te vallen, kunnen we proberen om de uren voor het slapengaan een rustige omgeving te creëren, beeldschermen te vermijden en vroeg en licht te dineren.

Mentaal en psychisch welzijn na de feestdagen

Hoewel we gezondheid altijd in fysieke termen hebben bekeken, weten we dat mentaal en psychologisch welzijn ook essentieel is om een goede kwaliteit van leven te garanderen. Het is tijd om rustig en kalm door het leven te gaan, te genieten van elk moment van de dag en te proberen deel te nemen aan ontspannende activiteiten.

We kunnen er zeker van zijn dat het in contact blijven met onze directe sociale omgeving ook een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Ongewenste eenzaamheid kan stress veroorzaken die ons op psychologisch en fysiologisch niveau beïnvloedt.

Enkele recente wetenschappelijke studies tonen aan dat eenzaamheid, zowel objectief als zelf ervaren, gecorreleerd is met een verhoogd risico op sterfte. Het is ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten (Engelse link) en mentale en neurodegeneratieve ziekten.

Laat giftige gewoonten achter na de feestdagen

Om een gezond leven te beginnen, moeten we een aantal positieve gewoonten aannemen en de schadelijke gewoonten achterlaten. Bepaalde stoffen zoals tabak, alcohol en andere drugs zijn schadelijk voor onze gezondheid. Het is belangrijk om ze zo veel en snel mogelijk achter je te laten.

Hoewel overheidsbeleid nodig is om een gezonde levensstijl te bevorderen, kunnen we gewoon meteen beginnen door de hierboven genoemde gewoonten aan te nemen. Wat is een beter moment om daar mee te beginnen dan direct na de feestdagen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Courtin E, Knapp M. Social isolation, loneliness and health in old age: a scooping review. Health Social Care Community. Mayo 2017. 25(3):799-812.
 • Healthy Diet. Organización Mundial de la Salud. Agosto 2018. Fact Sheet 394.
 • Loef M, Walach H. Th combined effects of healthy lifestyle behaviors on all cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive Medicine. Setiembre 2012. 55(3): 163-170
 • Recomendaciones mundiales sobre actividad física y salud. Organización Mundial de la Salud. 2010.
 • Wilson R et al. Loneliness and risk of Alzheimer Disease. Archives of General Psychiatry. Febrero 2007. 64(2): 234-240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.