5 yogahoudingen voor als je niet erg lenig bent

Ben je niet erg lenig? Dankzij yoga kun je je lenigheid misschien progressief verbeteren op een manier die goed aangepast is aan jouw mogelijkheden. Probeer daarom deze geweldige poses zelf eens uit!
5 yogahoudingen voor als je niet erg lenig bent

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heel wat mensen zijn niet erg lenig. Oefeningen doen veroorzaakt vaak spier- en gewrichtspijn bij hen. Dat is natuurlijk een grote bron van frustratie wanneer je probeert te stretchen of sommige yogahoudingen probeert aan te nemen.

Daarom hebben we vandaag 5 yogahoudingen voor je verzameld die je kunnen helpen om je beter te voelen als je niet erg lenig bent.

Yoga is niet alleen een vorm van oefeningen die je geestelijk welzijn kan brengen. Deze leer zou je namelijk ook in staat stellen om je fysieke conditie te verbeteren.

Maak je geen zorgen: als je niet erg lenig bent, betekent dat niet dat je geen yoga kunt beoefenen. Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde, aangezien er heel wat houdingen zijn die je zeker wel zullen lukken.

Probeer deze yogahoudingen als je niet erg lenig bent

Sommige van de yogahoudingen in dit artikel zouden je na verloop van tijd kunnen helpen om je lenigheid toch te verbeteren. Je moet echter wel wat geduld oefenen en consequent blijven trainen.

Natuurlijk mag je je lichaam ook nooit te veel forceren. Zo kan je jezelf pijn doen.

1. De kindhouding

Dit is één van de eerste yogahoudingen voor als je niet erg lenig bent. Je zult er vast van houden. De oefening wordt meestal uitgevoerd aan het einde van een yogasessie, om de spieren te ontspannen.

Deze positie, die ook wel bekend staat als Tadasana, is erg belangrijk voor een volledige sessie. De oefening rekt de spieren van je:

    Daarnaast zou het rugpijn kunnen verminderen. Veel mensen voeren deze houding naar het schijnt ook uit om bijvoorbeeld hun nekspieren te laten ontspannen.

2. Neerwaartse hond

Neerwaartse hond

Deze tweede yogahouding kan in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen.

  • Begin deze oefeningen door met je lichaam een berg te creëren.
  • Dat doe je door je armen en benen uit te rekken, terwijl je hoofd tussen je armen blijft.
  • De ideale positie is wanneer je voeten volledig tegen de grond worden gedrukt.
  • Als je niet erg lenig bent, dan hoef je dit in het begin niet te doen en mag je je hielen gewoon optillen.

Maak je echter geen zorgen. Met wat oefening en tijd lukt het wel om je hielen naar beneden bewegen tot je voeten de grond raken.

Deze houding zou de bloedcirculatie bevorderen en rekt het lichaam uit. Het is de ideale oefening om op te warmen.

3. Brugpositie

De brug bij yoga

Deze positie kan ook moeilijk zijn om correct uit te voeren als je niet zo lenig bent. Net als bij de vorige oefening weet je echter dat je met genoeg tijd steeds betere resultaten zult boeken. Zo profiteer je van alle voordelen.

  • Terwijl je op je rug ligt hef je je heupen zo hoog mogelijk op.
  • Je voeten moeten volledig op de vloer steunen en je armen moeten langs je lichaam gestrekt zijn, met de handen ineengestrengeld.

Deze yogahouding zou helpen om de organen van de buikholte te stimuleren en verbetert naar het schijnt ook de spijsvertering. Het is bovendien één van de belangrijkste houdingen voor vrouwen, omdat de oefeningen zou helpen bij het verlichten van menstruatiepijn.

4. Halve duifhouding

Duifhouding

De vierde yogahoudingen is ideaal om je lenigheid na verloop van tijd te verbeteren. Ondersteun jezelf als je het moeilijk vindt om de oefeningen van de eerste keer uit te voeren. Op die manier lukt het vast wel.

Deze yogahouding verbetert de lichaamshouding en helpt je een rechte rug te houden. Ook mensen met ischias zouden met deze oefeningen wellicht hun pijn wat kunnen verlichten.

5. Voorovergebogen houding

Voorovergebogen houding

De laatste yogahoudingen voor mensen die niet erg lenig zijn staat ook wel bekend als Uttanasana.

  • Begin door met je voeten stevig op de grond te staan.
  • Probeer eerst je voeten aan te raken met je handen.
  • Mensen die niet zo lenig zijn, zullen waarschijnlijk hun voeten niet aan kunnen raken. Dat geeft niet. Blijf op de hoogte die je kunt bereiken en houd je benen van achteren vast.
  • Het doel is om je lichaam zo veel mogelijk naar je benen toe te duwen en ze met je hoofd aan te raken.

Onderzoek lijkt te hebben uitgewezen dat yogahoudingen als deze je in staat zouden kunnen stellen om je lenigheid te verbeteren.

Er zijn een aantal houdingen die heel gemakkelijk zijn, terwijl andere een beetje moeilijker zijn. De makkelijke houdingen zullen je vast helpen om genoeg vertrouwen te kweken om door te gaan met andere houdingen.

Ben je zelf helemaal niet lenig? Heb je ooit yoga geprobeerd? We moedigen je aan om het eens te proberen. Yoga kan je misschien helpen om op lange termijn leniger te worden. Je hebt gewoon wat doorzettingsvermogen en geduld nodig.

Overdrijf natuurlijk nooit met intensieve houdingen en oefeningen. Ga bij echte pijnklachten meteen naar een dokter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.