Ik hou niet van Kerstmis! Wat moet ik doen?

Je kunt de consumentistische geest achterwege laten en van de gelegenheid gebruik maken om te genieten van het gezelschap van je geliefden, zonder verder iets te hoeven vieren.
Ik hou niet van Kerstmis! Wat moet ik doen?

Laatste update: 06 december, 2018

In de kersttijd zijn alle winkels versierd met kerstmannen, bomen en lichtjes….je zou liever een maand thuis willen blijven. Iedereen bedenkt waar, hoe en met wie hij of zij de vakantie doorbrengt, maar jij zegt dat je kerstmis echt niet leuk vindt.

Maar maak je geen zorgen…..er zijn meer mensen zoals jij op de wereld.

Kerstmis en zijn rituelen: de onrust van elk jaar in de maand december

Voor veel mensen is dit een tijd van geluk, familiebijeenkomsten en goede wensen. Ze genieten van alles wat er in deze maand gedaan wordt:

 • kerstliederen zingen
 • kerststallen bekijken
 • de kerstboom versieren
 • het gourmetten

Voor andere mensen is het een tijd van irritatie, die in plaats van mensen te herenigen, alleen maar problemen en meningsverschillen veroorzaakt.

Het lijkt erop dat we allemaal gelukkig moeten zijn en dat we overspoeld moeten worden met het kerstgevoel. Als we dit niet doen, worden we beschouwd als saai, negatief en iemand die de sfeer verpest. Je uiten met de woorden ‘Ik houd niet van Kerstmis’ is hetzelfde als zeggen dat je van een andere planeet komt.

Mensen begrijpen je niet. Ze denken dat je raar bent of een probleem hebt waar je al sinds je kindertijd mee rondloopt. Zoals het ontdekken dat de kerstman niet bestond of dat je niet het cadeau kreeg wat je erg graag wilde hebben.

Daar heeft het echter niets mee te maken. Het heeft te maken met het niet kunnen identificeren met het feest zelf. Je kunt ook tegen bepaalde gewoonten zijn die mensen in deze feestmaanden hebben.

Geld uitgeven wat je niet hebt aan cadeautjes voor mensen die je één keer per jaar ziet. Of alles uit de kast halen voor aankopen voor een etentje met familieleden die je niet kunt uitstaan. Dit kan worden gezien als hypocrisie of het wordt gezien als gebrek aan realisme.

Viering of consumentisme?

De overdaad, de cadeautjes, de spanningen, de drukke winkelcentra: alles is één grote chaos in de weken voor kerst.

Waarom? Voor een feest dat voor veel mensen niets meer te maken heeft met religie, maar met ongeremde consumptie. Ook gaat het over de berichten op sociale media over hoe gelukkig ze wel niet zijn met de mensen om hen heen.

Aan dit alles voegen we ook de extra druk toe om gelukkig te zijn. Niet alleen is dit gevoel opgelegd door familieleden, maar ook door advertenties.

In de advertenties glimlacht iedereen, deelt iedereen een enorm diner met zijn allen en geeft iedereen dure geschenken, die we ons niet kunnen veroorloven.

Als je niet van kerstmis houdt, voel je er dan niet slecht onder. Anders zijn dan anderen veroorzaakt vaak misverstanden. Net zoals je wilt dat andere mensen je niet oordelen, probeer hun ook dan niet te veroordelen.

Bedenk ondertussen dat veel mensen, zelfs de mensen die geen fan zijn van de feestdagen, kerstmis volgens de traditie vieren. Je bent een erg dapper persoon om te zeggen dat je ertegen bent.

Tips voor het overleven van kerstmis

Behalve dat je je vervelend voelt omdat jij kerstmis niet wilt vieren (hetzelfde om te zeggen dat je niet van de zomer houdt of geen vlees eet), moet je de situatie onder ogen komen en voorkomen dat je overdonderd wordt.

1. Doe alsof kerstmis een dag is zoals elke andere dag

Niet gelukkig met kerstmis

Dwing jezelf niet om van kerstmis te houden. Sommige mensen kiezen er voor om thuis te blijven en te dineren, televisie te kijken of een boek te lezen zoals iedere andere dag. Maar natuurlijk moet je om dit te doen of alleen wonen of accepteren dat je familie ergens anders de feestdagen viert.

Als je niet de enige bent in je omgeving die niet van feesten houdt, kun je samen dineren met iemand alsof het een dagelijkse ontmoeting is. Geen kaarsen, pastei of kalkoen.

2. Boek een vakantie

De beste manier om weg te komen van het feest is om gewoon niet thuis te zijn rond deze periode. Vliegtickets zijn bijvoorbeeld veel goedkoper op 24 december.

Ga naar een land waar geen kerst wordt gevierd, zoals:

 • Marokko
 • Turkije
 • Vietnam
 • Thailand
 • Dubai

Misschien is het weg zijn van je familie een ‘last’ die van je schouders valt en kun je van de gelegenheid gebruik maken om die avond in een hotel te verblijven alsof het een normale dag is.

3. Houd je agenda leeg, organiseer niets

Laat een ander de kerstballen ophangen

Als je niet van kerstmis houdt, hoef je geen deel uit te maken aan het plannen van diners of geschenken. Laat anderen ervoor zorgen. Kom gewoon naar beneden en geniet van het eten.

Bedenk dat het voor een familielid speciaal en fijn is dat je er bent.

Je hoeft niet:

 • twee dagen lang te koken
 • dwangmatig je huis schoonmaken
 • naar je moeder te luisteren
 • te praten over je moeder haar meningsverschillen met je oma
 • tegen je moeder te zeggen dat ze nog een cadeau voor je neef moet kopen

Neem geen deel aan alles wat met het feest te maken heeft, maar zet je beste beentje voor op de dag zelf.

4. Omring jezelf met positieve mensen

Misschien hou je ook niet van kerstmis omdat elk jaar hetzelfde is als het jaar daarvoor. Je ziet dezelfde mensen, eet hetzelfde voedsel of praat over dezelfde dingen.

Heb je erover nagedacht om een ander feest met je vrienden te organiseren? Je kan het feest overal houden zonder je te schikken naar de druk en de tradities van je familie.

Misschien ook interessant:
Oud zeer genezen en pijn weghalen

5. Zoek naar de betekenis van kerstmis

Zoek naar de betekenis van kerstmis

Kortom, de viering moet gerelateerd zijn aan religie en niet aan consumentisme of het doen alsof je gelukkig bent. Het is misschien beter om zieken te gaan helpen in een ziekenhuis of naar de kerk te gaan om te bidden of juist degenen te gaan helpen die minder geluk hebben dan jij.

Wat je misschien niet leuk vindt aan kerstmis is de inhoudloze en opgelegde traditie. Nu kun je doen wat je wilt om een geweldige tijd te hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.