Ken jij de voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen?

Vis, rood vlees en dagelijkse producten zijn de voedingsmiddelen met met de meeste gifstoffen. Daarom is het raadzaam om uw consumptie van deze voedingsmiddelen te beheersen en gezonde gewoonten in ons dagelijks leven op te nemen.
Ken jij de voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen?
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Ons lichaam absorbeert elke dag duizenden gifstoffen die afkomstig zijn van het voedsel dat we eten. Dit kunnen chemicaliën, natuurlijke gifstoffen of zelfs de manier waarop het voedsel is gemodificeerd zijn. Wil je meer weten over de zes voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen?

Lees er meer over in dit artikel.

Het hebben van grote hoeveelheden gifstoffen in ons lichaam kan de volgende problemen veroorzaken:

  • veranderingen in de darmflora
  • verandering in het immuunsysteem
  • vochtretentie
  • slapeloosheid
  • slechte opname van voedingsstoffen

Ook al kunnen we niet zo veel doen aan het voedsel zelf, we kunnen wel kiezen voor eten dat minder van deze gifstoffen bevat.

Wist je dat er voedingsmiddelen zijn met een zeer hoog gehalte aan schadelijke stoffen?  Voor het geval je dit  nog niet wist, zullen we de 6 voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen op een rij zetten.

Voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen

Het is belangrijk om te weten dat als je een dieet met veel gifstoffen hebt, je dit weer in balans moet brengen met lichamelijke inspanning, fruit en groenten.

Deze voedingsmiddelen helpen om je lichaam te zuiveren en een evenwichtige inname van voedingsstoffen te bereiken of behouden.

Zoals we eerder al zeiden, zijn deze voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen schadelijk, maar dit betekent niet dat je helemaal moet stoppen met ze te eten. Je kunt deze voedingsmiddelen bijvoorbeeld met mate eten.

De zes voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen zijn:

1. Vlees

Vlees heeft veel gifstoffen vanwege de hoeveelheid hormonen en andere stoffen die het bevat, zoals clembuterol en elbenzopireen.

Het lijkt erop dat deze additieven carcinogeen zijn. Hierdoor verhogen ze ook de kans op het ontwikkelen van leukemie of maagtumoren.

2. Tonijn

Tonijn is een van de voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen

Tonijn is een van de voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen. Hoewel tonijn gezond en smakelijk is, bevat het veel kwik. Dit kan uiteindelijk het zenuwstelsel degenereren, vooral bij foetussen.

Een van de redenen voor het toenemen van gifstoffen in tonijn is te wijten aan slechte koeling en conserveermiddelen.

3. Melk van buiten de EU

Volle koemelk is bijzonder giftig. Tijdens het pasteurisatieproces verkrijgt de melk een aanzienlijke hoeveelheid gifstoffen. 

Melk bevat, hoewel het is gepasteuriseerd, ongeveer 60 verschillende hormonen, dioxines en antibiotica die de ontwikkeling van kanker bevorderen. Dit geldt echter niet voor de melk die binnen de EU wordt verkocht.

4. Maïs

Maïs is een van de voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen

Maïs is na zeevruchten het tweede soort voedsel met het hoogste gehalte aan kwik.

Wanneer de maïs wordt gesneden en vervolgens niet goed gedroogd wordt, treedt er besmetting op met aflatoxine. 

Deze groep chemische verbindingen, voornamelijk afkomstig van schimmels, zijn voor een groot deel de belangrijkste oorzaken van kanker en ondervoeding bij mensen.

5. Kaas, eieren en zuivelproducten

Wat er gebeurt met deze voedingsmiddelen, is precies hetzelfde als bij koemelk zoals hierboven beschreven. Zuivelproducten bevatten dezelfde gifstoffen die hun primaire ingrediënt (melk) bevat. Bovendien kunnen ze zelfs meer gifstoffen bevatten.

Dat komt door de andere processen die worden uitgevoerd tijdens het productieproces.

De voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen die op deze lijst voorkomen, zijn vooral rijk aan vetten. Voorbeelden zijn cheddar en ricotta.

6. Ingeblikt voedsel

Ingeblikt voedsel valt onder de voedingsmiddelen met de meeste gifstoffen

Ingeblikt voedsel is altijd een beetje verdacht geweest vanwege de chemicaliën die ze gebruiken voor conservering.

De laatste tijd hebben onderzoeken bijvoorbeeld ontdekt dat de meeste blikjes een coating hebben die sporen van bisfenol bevatten. Het is bekend dat deze stof diabetes en obesitas veroorzaakt.

Vermijd en verwijder de opbouw van gifstoffen

Het is waar dat er veel voedingsmiddelen met schadelijke gifstoffen zijn. Desondanks is er ook een lange en uitgebreide lijst van voedingsmiddelen die kunnen dienen om ze te verwijderen. Bovendien hebben deze voedingsmiddelen ook het vermogen om het lichaam te zuiveren.

Onder deze voedingsmiddelen vinden we onder andere:

Er zijn er nog veel meer. We raden je aan om ze bij elke maaltijd te eten om zo een gebalanceerd voedingspatroon te creëren.

Vermijd overeten

Of je nu gezond voedsel eet of junkfood, overeten is erg schadelijk. Dat geldt met name voor je lever, nieren en darmen.

Wanneer je te veel eet, zorgt dat ervoor dat je lichaam dubbel zo hard moet werken. Het maakt het moeilijker om gifstoffen te verwijderen en het verstoort ook je spijsvertering.

Beperk zout

Zout bevat veel gifstoffen

Zout is schadelijk voor de nieren, dus het wordt aangeraden om voedingsmiddelen te eten die weinig zout bevatten.

Beweeg voldoende

Bewegen is dus een uitstekende methode om gifstoffen te verwijderen dankzij het zwetenDaarbij houdt het je daarnaast gezond en in vorm.

Vermijd constipatie

Voorkom constipatie

Dit is ook een goede manier om jezelf te bevrijden van veel afval in je lichaam. Als je last hebt van constipatie, zorg dan dat je veel beweegt. Eet ook veel vezels en drink veel water om regelmatig naar de wc te gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.