De gevaren van het eten van blikvoedsel

De gevaren van het eten van blikvoedsel

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Een grote hoeveelheid van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt kunt vinden zit in blik. Het lijkt erop dat het erg normaal en gezond is. Echter, verschillende onderzoeken laten zien dat dit materiaal een giftig bestanddeel bevat dat schadelijk voor je gezondheid is. Leer in dit artikel meer over de gevaren van het eten van blikvoedsel.

Blikken hebben een speciale deklaag die gemaakt is met bisfenol A-harsen. De naam onthouden is niet belangrijk, maar wat je wel moet weten is dat dit zich ophoopt in je lichaam. Bovendien zijn de effecten ervan helemaal niet goed.

Een onderzoek uitgevoerd door de Harvard University liet zien dat mensen die vijf dagen achter elkaar bliksoep aten, een grote hoeveelheid bisfenol A in hun urine hadden. Daarna maten ze de waarden na vijf dagen zonder de consumptie van bliksoep opnieuw en vonden deze substantie helemaal niet.

Is bisfenol giftig?

Bisfenol A (BPA) is onderzocht door veel wetenschappers. Een publicatie in het Medical Association Journal geeft aan dat dit component gebruikt wordt bij de productie van plastic, hars en blikjes. Een onderzoek in de Verenigde Staten liet een grote hoeveelheid BPA bij baby’s, kinderen en foetussen zien.

blikje

Canada was het eerste land ter wereld dat het als een giftige stof bestempelde. De Europese Unie volgde door dit product te verbieden bij de productie van babyflesjes. Bij andere producten gebruikt men echter nog steeds BPA-hars. Zoals bij de deklaag van metalen blikjes van voedsel en drinken.

Er is nog steeds niet genoeg bewijs om de schadelijke effecten van BPA-ophoping in het bloed te kennen. Testen op dieren hebben alarmerende resultaten laten zien. Men weet bijvoorbeeld dat BPA een hormoonontregelaar is, wat betekent dat het het functioneren van het hormonale systeem kan veranderen.

Het wordt gekoppeld aan diabetes, cardiovasculaire ziektes en obesitas.

Dus is het niet zozeer wat de blikken bevatten (alhoewel je daar uiteraard ook op moet letten), maar juist het contact dat het voeding met BPA maakt. Dankzij bepaalde experimenten doen wetenschappers er alles aan om BPA uit blikvoedsel te halen of voedsel in blikken met BPA te laten verbieden.

Risico’s van blikvoedsel

Afgezien van blikjes zit BPA in plastic en vacuümverpakt voedsel. De enige verpakkingen die het niet bevatten zijn glas of papier (heb je nagedacht over hoe de smaak van voedsel verandert afhankelijk van hoe het verpakt is?).

Synthetische chemische producten die gebruikt worden om voedingsmiddelen te verpakken, op te slaan en te verwerken, zijn stille vijanden. Niemand weet wat het met de gezondheid kan doen (of de gezondheid van je familie). Het overgrote deel van deze componenten doet niks, waardoor het zonder problemen in voedingsmiddelen gefilterd kan worden.

Personen die een hoop blikvoedsel eten, hebben een grotere kans om blootgesteld te worden aan deze stoffen die, zoals we eerder al zeiden, obesitas, hormonale veranderingen, hartproblemen en diabetes veroorzaken.

blikjes

De waarheid is dat er nog niet veel hierover of over de cruciale veranderingen in je lichaam bekend is. Wat men wel weet, is dat blikjes bekende giftige stoffen bevatten, zoals formaldehyde, wat onder wetenschappers bekend staat als kankerverwekkend. Het zit ook in plastic flessen (in mindere mate).

De gevaren van tonijnblikjes

Zonder twijfel is tonijn in blik één van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen, omdat je het niet hoeft te koken en je het aan elk recept toe kan voegen. Echter, de voordelen van vis (die omega 3-vetzuren en fosfor bevat) worden teniet gedaan vanwege het kwik dat de blikjes bevatten.

Kwik is een metaal met toxische effecten, die het zenuwstelsel beschadigen. Afgezien van het feit dat het in blik zit, bevat het water waar ze op sommige soorten vissen ook kwik. Het kan het risico op hartaanvallen, neurosensorische veranderingen, storingen in de neurologische ontwikkeling (in het geval van foetussen) etc. vergroten.

blikvoedsel-2

Het risico van aluminium bedekking op blikjes

De meerderheid van de blikjes die gebruikt worden om voedsel op te slaan en die verkocht worden in supermarkten hebben een plastic verpakking, wat ook wel bekend is als epoxyhars. Dit wordt aan de buitenkant aangebracht. Deze procedure vindt plaats om te voorkomen dat er een reactie met de voedingsmiddelen ontstaat en dat de zuren het materiaal eroderen.

Het idee is dat blikjes een lange tijd houdbaar moeten zijn en dat is waarom ze cirkelvormig zijn en ze deze plastic verpakking erop doen.

Blikvergiftiging, een ‘oud’ probleem

blikjes-2

Als je denkt dat het probleem van blikvoedsel nieuw is, dan moet je je eens verdiepen in het verhaal van John Franklin zijn noodlottige expeditie naar de Noordpool. Hierbij stierven veel leden van de bemanning van het schip door het eten van blikvoedsel. Ze ontdekten dit vele jaren later door middel van verschillende onderzoeken. De oorzaak was loodvergiftiging door lood dat ze gebruikten om de blikken af te sluiten om ze te conserveren.

Alhoewel dit verhaal mogelijk een mythe is en de procedures van het bewaren van voedsel veranderd zijn, is het goed om te weten dat de problemen met blikvoedsel niet nieuw zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.