De gevaren van het eten van blikvoedsel

15 september 2015

Een grote hoeveelheid van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt kan vinden zit in blik. Het lijkt erop dat het erg normaal en gezond is. Verschillende onderzoeken laten echter zien dat dit materiaal een giftig bestanddeel bevat, dat schadelijk voor je gezondheid is. Leer meer over de gevaren van het eten van blikvoedsel in dit artikel.

Blikken hebben een speciale deklaag die gemaakt is met bisfenol A-harsen. De naam onthouden is niet belangrijk, maar wat je moet weten is dat dit ophoopt in je lichaam en de effecten zijn helemaal niet goed. Een onderzoek uitgevoerd door de Harvard University liet zien dat mensen die vijf dagen achter elkaar bliksoep aten, een grote hoeveelheid bisfenol A in hun urine hadden. Daarna maten ze de waarden na vijf dagen zonder de consumptie van bliksoep en toen werd deze substantie helemaal niet gevonden.

Is bisfenol giftig?

Bisfenol A (BPA) is onderzocht door veel wetenschappers. Een publicatie in het Medical Association Journal geeft aan dat deze component gebruikt wordt bij de productie van plastic, hars en blikjes. Een onderzoek in de Verenigde Staten liet een grote hoeveelheid BPA bij baby’s, kinderen en foetussen zien.

blikje

Canada was het eerste land in de wereld dat het bestempelde als een giftige stof. De Europese Unie volgde door dit product te verbieden bij de productie van babyflesjes. BPA-hars wordt echter nog steeds gebruikt voor andere producten, zoals bij de deklaag van metalen blikjes waar voedsel en drinken in gedaan wordt.

Er is nog steeds niet genoeg bewijs om de schadelijke effecten van BPA-ophoping in het bloed te kennen. Testen op dieren hebben alarmerende resultaten laten zien. Men weet bijvoorbeeld dat BPA een hormoonontregelaar is, wat betekent dat het het functioneren van het hormonale systeem kan veranderen. Het wordt gekoppeld aan diabetes, cardiovasculaire ziektes en obesitas.

Dus het is niet zozeer wat de blikken bevatten (alhoewel je daar uiteraard ook op moet letten), maar juist het contact dat de voeding met BPA maakt. Dankzij bepaalde experimenten doen wetenschappers er alles aan om BPA uit blikvoedsel te halen of voedsel in blikken met BPA te verbieden.

Risico’s van blikvoedsel

Afgezien van blikjes, zit BPA in plastic en vacuümverpakt voedsel. De enige verpakkingen die het niet bevatten, zijn glas of papier (heb je nagedacht over hoe de smaak van voedsel veranderd afhankelijk van hoe het verpakt is?).

Synthetische chemische producten die gebruikt worden om voedingsmiddelen te verpakken, op te slaan en te verwerken, zijn stille vijanden. Niemand weet wat ze consumeren en wat het met de gezondheid kan doen (of de gezondheid van je familie). Het overgrote deel van deze componenten doet niks, waardoor het zonder problemen in voedingsmiddelen gefilterd kan worden.

Personen die een hoop blikvoedsel eten, hebben een grotere kans om blootgesteld te worden aan deze stoffen die, zoals we eerder al zeiden, obesitas, hormonale veranderingen, hartproblemen en diabetes veroorzaken.

blikjes

De waarheid is dat men nog niet veel hierover of over de cruciale veranderingen in je lichaam weet. Wat men wel weet, is dat blikjes bekende giftige stoffen bevatten, zoals formaldehyde, wat onder wetenschappers bekend is als kankerverwekkend. Het zit ook in plastic flessen (in mindere mate).

De gevaren van tonijnblikjes

Zonder twijfel is tonijn in blik één van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen, omdat je het niet hoeft te koken en je het aan elk recept toe kan voegen. De voordelen van vis (die omega 3-vetzuren en fosfor bevat) worden teniet gedaan vanwege het kwik dat blikjes bevatten.

Kwik is een metaal met toxische effecten, die het zenuwstelsel beschadigen. Afgezien van het feit dat het in blik zit, bevat water waar ze op sommige soorten vis vissen ook kwik. Het kan het risico op hartaanvallen, neurosensorische veranderingen, storingen in de neurologische ontwikkeling (in het geval van foetussen) etc. vergroten.

blikvoedsel-2

Het risico van aluminium bedekking op blikjes

De meerderheid van de blikjes die gebruikt worden om voedsel op te slaan en die verkocht worden in supermarkten hebben een plastic verpakking, wat ook wel bekend is als epoxyhars. Dit wordt aan de buitenkant aangebracht. Deze procedure wordt gedaan om te voorkomen dat er een reactie met de voedingsmiddelen ontstaat en dat de zuren het materiaal eroderen. Het idee is dat blikjes een lange tijd houdbaar moeten zijn en dat is waarom ze cirkelvormig zijn en ze deze plastic verpakking erop doen.

Blikvergiftiging, een ‘oud’ probleem

Als je denkt dat het blikvoedselprobleem nieuw is, dan moet je je eens verdiepen in het verhaal van John Franklin zijn noodlottige expeditie naar de Noordpool, waarbij veel leden van de bemanning van het schip stierven door het eten van blikvoedsel. Ze ontdekte dit vele jaren later door middel van verschillende onderzoeken. De oorzaak was loodvergiftiging door lood dat ze gebruikten om de blikken af te sluiten om ze te conserveren. Alhoewel dit verhaal mogelijk een mythe is en de procedures van het bewaren van voedsel veranderd zijn, is het goed om te weten dat de problemen met blikvoedsel niet nieuw zijn.

blikjes-2

Bekijk Ook