7 toepassingen voor aluminiumfolie die je nog niet kent

Je zult verrast zijn hoeveel verschillende toepassingen er zijn voor aluminiumfolie. Je zal er zelf meer gebruik van willen gaan maken. Dit zijn de 7 beste gebruiken.
7 toepassingen voor aluminiumfolie die je nog niet kent

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 23 augustus, 2022

In de keuken zijn er veel toepassingen voor aluminiumfolie. Je kunt het gebruiken tijdens het koken en ook om eten langer mee te laten gaan.

Als gevolg hiervan wordt het steeds meer gebruikt. Aluminiumfolie wordt geleverd in dunne vellen die kunnen worden gevormd en je kunt er gemakkelijk een veelvoud aan objecten mee addekken.

Een van de belangrijkste toepassingen ervan is dat het voedsel langer houdbaar kan maken. Het werkt als een barrière tegen licht (dat vetten afbreekt), en geuren en bacteriën. Bovendien zorgt het er eigenlijk voor dat voedsel geen vocht aantrekken kan of vocht verliest. Je kunt het ook gebruiken om groenten, vis en verschillende andere gerechten in te bereiden.

Toepassingen voor aluminiumfolie

Er zijn echter veel andere toepassingen voor aluminiumfolie. Het heeft zoveel nuttige eigenschappen dat je het kunt gebruiken voor dingen die zeer gevarieerd zijn. Van het slijpen van een schaar tot het verlichten van gewrichtspijn.

De belangrijkste eigenschappen die het zo veelzijdig maken zijn:

 • Thermische tolerantie. Het is bestand tegen hoge temperaturen en tegen bevriezing.
 • Het is een geleider van zowel warmte als elektriciteit.
 • Aluminiumfolie is hygiënisch.
 • Het is waterdicht. Het is bestand tegen water en vocht.
 • Deze folie is niet giftig.
 • Het is corrosiebestendig.

In dit artikel zullen we een aantal minder bekende toepassingen van aluminiumfolie bekijken.

1. Pijn verlichten

Aluminium heeft een geweldige ontstekingsremmende kracht die kan worden gebruikt om verschillende pijnen te verlichten. Het doet dit door de lichaamswarmte vast te houden en die te geleiden, waardoor de plek van de pijn langer verwarmd blijft.

Vrouw houdt pijnlijke nek vast
Geloof het of niet, je kunt het toepassen op elk deel van je lichaam en het levert resultaten op bij verschillende gewrichtspijnen, spierpijnen en zelfs bij littekens.

Om dit te doen, volg je de volgende stappen.

 • Snijd de aluminiumfolie en dek vervolgens de plaats van de pijn af.
 • Breng daarna een verband aan op de bovenkant.
 • Laat het er de hele nacht opzitten om te werken.
 • Herhaal dit gedurende 12 dagen.

2. Versnel het strijken

Vrouw strijkt een broek
Als je minder tijd wilt besteden aan strijken dan hoef je alleen maar een stuk aluminiumfolie tussen je kleding en de strijkplank te leggen.

Op deze manier strijk je tegelijkertijd de beide zijden van je kleding, omdat de aluminiumfolie de warmte weerkaatst.

3. Verwijderen van statische elektriciteit tijdens het drogen

Kleren raken vaak ‘kwijt’ in de was. Dit komt door de statische elektriciteit, die wordt gegenereerd en dit zorgt ervoor dat de kleding bij het drogen aan elkaar blijft kleven.

Hoewel je het misschien niet gelooft, krijg je door drie bollen aluminiumfolie met een diameter van 5 cm in de droogtrommel te plaatsen twee ongelooflijke resultaten:

 • Je raakt de statische elektriciteit volledig kwijt, omdat het aluminium de lading zal absorberen.
 • Je kleding droogt sneller.
Kleding in de droger

4. Een batterijverbinding repareren

Misschien werken je afstandsbedieningen niet goed ondanks het plaatsen van nieuwe batterijen. Wat er is gebeurd, is dat de veren die de batterij op hun plaats houden, na verloop van tijd verzwakt zijn en de batterijen dus niet goed meer vasthouden.

De oplossing is om een beetje aluminiumfolie tussen de batterij en de veer toe te voegen. Omdat het zo’n goede elektrische geleider is, herstelt het je afstandsbediening perfect.

5. Slijpen van scharen

Het hangt er vanaf hoeveel en hoe vaak je ze gebruikt, maar het is geen geheim dat een schaar steeds slechter gaat knippen. Dit gebeurt nog sneller als je stof of haar wilt knippen.

Daarom moet je het volgende doen:

 • pak wat aluminiumfolie
 • vouw het drie keer
 • knip het met de schaar

Terwijl je doorgaat met knippen, zul je merken dat de schaar scherper wordt.

6. Een vorm voor het maken van taartjes

Als je taarten van verschillende vormen wilt maken, zoals sterren, harten, een rugbybal of een ander idee dat je in je hoofd hebt en je wilt geen geld uitgeven aan een taartvorm die je maar één keer gebruikt, probeer er dan één te maken van aluminiumfolie.

Zorg ervoor dat je het maakt met gevouwen vellen om ze steviger te maken. Omdat het zo’n goede warmtegeleider is, komt je taart er perfect uit, in de vorm die jij wilt.

7. Zakken verzegelen

Misschien moet je een zak afsluiten om wat voedsel te bewaren en heb je alleen maar gewone boodschappentassen. Maak je dan geen zorgen, je kunt een luchtdichte zak maken van aluminiumfolie.

Het enige dat je hoeft te doen is het aluminium op de plaats zetten waar je het af wilt dichten en er een warm strijkijzer overheen te laten gaan. Binnen enkele seconden heb dan je eigen zak met een zegel.

Wat vind je van deze toepassingen voor aluminiumfolie? Op een dag, wanneer je het het minst verwacht, kunnen ze je misschien uit een lastige situatie halen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.