Tips om een verbrand strijkijzer schoon te maken

Hoewel je deze trucjes kunt gebruiken om je verbrande strijkijzer schoon te maken bij een noodgeval, kun je ze het beste regelmatig toepassen om schade te voorkomen.
Tips om een verbrand strijkijzer schoon te maken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Strijkijzers zijn apparaten die regelmatig in huis worden gebruikt. Ironisch genoeg worden ze echter vaak ook het meest verwaarloosd als het aankomt op regelmatig onderhoud en schoonmaken. Wij gaan dus manieren bespreken om een verbrand strijkijzer schoon te maken.

Als je goed kijkt, zul je zien dat er geleidelijk een donker laagje ontstaat op het oppervlak van de zool van je strijkijzer. Dat wordt meestal veroorzaakt door het strijken van synthetische stoffen. Het probleem hiermee is dat je op een gegeven moment je kleding onopzettelijk zult verpesten wanneer je deze strijkt. Dat is een onvermijdelijk gevolg van een verbrand strijkijzer dat niet goed is schoongemaakt.

Omdat dit zo’n veelvoorkomende situatie is, delen we in dit artikel een aantal trucjes die je kunt inzetten om ervoor te zorgen dat je strijkijzer er als nieuw uit blijft zien. Probeer ze zelf eens!

1. Witte wijnazijn om een verbrand strijkijzer schoon te maken

Azijn

Dit geweldige natuurlijke product om je huis schoon te maken is ook erg handig als het gaat om het verwijderen van vlekken op je strijkijzer. De zure bestanddelen zorgen ervoor dat de vlekken sneller verdwijnen en dat je strijkijzer weer mooi gaat glanzen.

Hoe gebruik je witte wijnazijn?

 • Verwarm een kleine hoeveelheid witte wijnazijn en wrijf dit met een doekje of een sponsje over je strijkijzer.
 • Als er verbrande plekken achterblijven in de gaatjes in de zool van je strijkijzer, doe dan een beetje witte wijnazijn op een tandenstoker. Gebruik deze vervolgens om de lastige plekken schoon te maken.

2. Grof zout

Zout is een van die producten die vrijwel iedereen in huis heeft en is super handig bij het verwijderen van viezigheid en stofrestjes die aan je strijkijzer blijven kleven.

Hoe gebruik je grof zout?

 • Strooi een ruime hoeveelheid zout over een stukje krantenpapier.
 • Verwarm je strijkijzer en wrijf hiermee over het krantenpapier, van voor naar achter, totdat de vlekken verdwijnen.
 • De vlekken zullen aangetrokken worden door het krantenpapier. Hierna hoef je alleen nog even je strijkijzer schoon te vegen met een katoenen doek.

3. Tandpasta

Verbrand Strijkijzer

Één van de alternatieve gebruiksmogelijkheden van tandpasta is het schoonmaken van je verbrande strijkijzer. Tandpasta kan helpen om donkere vlekken te verwijderen. Zo kun jij er voor zorgen dat je strijkijzer er vlekkeloos uitziet voor de volgende keer dat je hem moet gebruiken.

Hoe gebruik je tandpasta?

 • Smeer de zool van je strijkijzer in met een beetje tandpasta en gebruik een schone doek om je strijkijzer schoon te vegen.
 • Zet dan de stoom aan en laat je strijkijzer zo vijf minuutjes staan.
 • Wanneer je strijkijzer warm is, boen je de onderkant schoon met een doek en verwijder je mogelijke restjes tandpasta.

4. Kaarsvet

Nog een populair middel om een verbrand strijkijzer gemakkelijker mee schoon te maken is kaarsvet. Kaarsvet trekt namelijk hardnekkige vlekken aan. Zo zorgt het ervoor dat de zool van je strijkijzer weer helemaal schoon wordt en er weer als nieuw uitziet.

Hoe gebruik je kaarsvet?

 • Zet je strijkijzer aan, wrijf met een kaars over de vlekken op de zool heen. Zorg ervoor dat het strijkijzer een draaglijke temperatuur heeft wanneer je het kaarsvet met een zachte doek weer verwijdert.
 • Als het niet lukt om op deze manier alle vlekken op je strijkijzer te verwijderen, gebruik dan ook een beetje wijnazijn.

5. Wasmiddel

Wasmiddel

Wasmiddel is een zeer handig middel om je strijkijzer mee schoon te maken. Dat geldt vooral wanneer je strijkijzer een beschermend laagje heeft.

Hoe gebruik je wasmiddel?

Meng het wasmiddel eerst met een beetje warm water. Doop er vervolgens een doekje in en wrijf hiermee over het strijkijzer.

6. Witte wijnazijn en bakpoeder

Wederom kan de combinatie witte wijnazijn en bakpoeder ons leven in huis een stuk makkelijker maken. In dit geval kan de reactie die er ontstaat wanneer je deze twee producten met elkaar mengt ervoor zorgen dat je strijkijzer er weer helemaal glad en glanzend uitziet.

Zorg er echter voor dat je strijkijzer niet in het stopcontact zit en dat hij koud is voordat je deze truc gebruikt.

Hoe gebruik je witte wijnazijn en bakpoeder?

 • Meng gelijke delen witte wijnazijn en water door elkaar.
 • Doop hier een doek in en strooi een beetje bakpoeder over de zool.
 • Gebruik vervolgens de vochtige doek om je strijkijzer schoon te wrijven. Doe dit met ronde bewegingen om het makkelijker te maken.

7. Limoen en bakpoeder

De eigenschappen van limoensap bieden in combinatie met bakpoeder nog een geweldige oplossing om je verbrande strijkijzer weer schoon te krijgen. De zure bestanddelen kunnen helpen om vlekken van je strijkijzer te verwijderen waardoor je strijkijzer weer gaat glanzen.

Hoe gebruik je limoen en bakpoeder?

 • Pers het sap uit een limoen en meng dit met een klein beetje bakpoeder.
 • Zodra de twee ingrediënten samen een pasta vormen, smeer je de zool van je koude strijkijzer in met deze pasta. Laat het hierna vijf minuten zijn werk doen.
 • Verwijder overbodige pasta met een vochtige doek en verwarm je strijkijzer een paar minuten zodat hij op kan drogen.

Je kunt zelf bepalen welke truc je wilt proberen. Probeer deze truc vervolgens regelmatig te in te zetten. Zo kun je een verbrand strijkijzer niet alleen schoonmaken, maar ook schoon houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.