Tips om gezond ouder te worden

Het allerbelangrijkste als het gaat om gezond ouder worden, is niet te wachten tot je al ouder bent voordat je voor jezelf gaat zorgen. Simpele gewoontes, zoals lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn bepalend.
Tips om gezond ouder te worden

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Gezond ouder worden is mogelijk als je vroeg de juiste maatregelen neemt. Ouderdom is namelijk niet noodzakelijk synoniem met ziekte en ongemak. Er is uiteraard wel enige verslechtering, maar dit hoeft niet heel ernstig te zijn.

De levensverwachting is wereldwijd gestegen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt zelfs dat het aantal mensen boven de 60 jaar in de wereld tussen 2015 en 2050 bijna zal verdubbelen.

Momenteel leiden veel ouderen een actief en bevredigend leven. Om dat te bereiken moesten ze echter op een gezonde manier ouder worden. Daarom moeten we allemaal betere gewoonten aannemen die de natuurlijke achteruitgang van ons lichaam en onze geest minimaliseren.

Gezond ouder worden

Tips om gezond ouder te worden

Veroudering is het gevolg van de opeenstapeling van moleculaire en cellulaire schade. Bovendien leidt het tot een afname van fysieke en mentale capaciteiten, terwijl het een verhoogd risico op ziekte veroorzaakt. Leeftijd is echter niet altijd de factor die dit veroorzaakt.

Ouderdom gaat ook gepaard met verschillende psychosociale veranderingen. De meest prominente hiervan is het einde van het beroepsleven en de geleidelijke vermindering van de sociale kring van leeftijdsgenoten. Al deze veranderingen zijn relatief wanneer mensen gezond ouder worden. Maar welke factoren beïnvloeden gezond ouder worden? Laten we dat eens uitzoeken.

De biologische factor

Het is duidelijk dat de biologische factor invloed heeft op veroudering, maar laten we niet generaliseren. Sommige 80-jarigen zijn bijvoorbeeld gezonder dan sommige 30-jarigen. Dit wordt sterk beïnvloedt door genetica, maar vooral door levensstijl.

Het komt vaak voor dat er sprake is van verlies van scherpte in de zintuigen, musculoskeletale problemen en chronische ziekten naarmate mensen ouder worden. Depressie en sommige vormen van dementie komen ook vaker voor.

De omgeving

De omgeving is ook bepalend voor gezond ouder worden en is al voor de geboorte van invloed. Het is eigenlijk nauw verbonden met het verwerven en onderhouden van geschikte levensstijlgewoonten en heeft een aanzienlijke invloed op de geestelijke gezondheid van mensen.

Ook kunnen omgevingen het uitvoeren van dagelijkse activiteiten vergemakkelijken of belemmeren, zoals het gebruik van bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Gezondheidszorg en gezond ouder worden

Niet iedereen heeft gelijke toegang tot gezondheidszorg. Dit tekort stapelt zich dus op gedurende het hele leven en beïnvloedt de kwaliteit van leven op latere leeftijd (Spaanse link). In dit stadium is de beschikbaarheid van gezondheidsdiensten een bepalende factor maar het is niet altijd beschikbaar.

De WHO pleit voor goede zorgsystemen in alle landen en voor alle mensen. Efficiënt bestuur, infrastructuur en opgeleid personeel zijn nodig om dit mogelijk te maken. Je kunt je voorstellen dat al deze factoren samen de kwaliteit van leven van ouderen aanzienlijk kunnen verbeteren.

Stereotypen en discriminatie

Een veel voorkomende misvatting is dat ouderen afhankelijk en onproductief zijn en daarmee een last voor de samenleving. Het leidt in veel gevallen tot discriminerende houdingen jegens hen. Dit maakt het vervolgens nog moeilijker om op een gezonde manier ouder te worden.

Overheidsactie

De overheid is ook een factor die gezond ouder worden bevordert of belemmert. Aandacht en tijdig inspelen op de behoeften van oudere volwassenen heeft invloed op de kwaliteit van leven op die leeftijd. De overheid moet aandacht besteden aan deze kwestie. Het moet met name hulp en oplossingen bieden aan ouderen in achterstandssituaties en kwetsbare ouderen.

Tips om gezond ouder te worden

Als je ouder bent kun je ook gewoon spelen en gek doen

Verschillende aspecten zijn de sleutel tot gezond ouder worden en hebben te maken met gewoonten en attitudes die de kwaliteit van leven bevorderen. De belangrijkste factoren zullen we hieronder nader toelichten.

Lichamelijke activiteit is een must voor gezond ouder worden

Doe elke dag matige lichamelijke activiteit, zoals bijvoorbeeld wandelen. Specialisten adviseren een half uur of het equivalent van 5000 stappen per dag. Er zijn apps beschikbaar die je kunnen helpen deze stappen te tellen.

Beweging houdt je spieren in vorm en reguleert het lichaamsgewicht. In het ideale geval zouden deze routines op jonge leeftijd moeten beginnen en je moet ze vervolgens altijd volhouden.

Ook interessant om te lezen:
Wanneer beginnen we te verouderen?

Een uitgebalanceerd dieet

Voeding is een bepalende factor voor een goede gezondheid. Het dieet moet gevarieerd en uitgebalanceerd zijn, met een hoog gehalte aan groenten, peulvruchten, fruit en volkoren granen.

  • Hoe natuurlijker en minder bewerkt het voedsel is, hoe beter.
  • Probeer daarnaast je inname van overtollige vetten en suikers te verminderen.

Minder stress en meer gezonde gewoontes

Stress is in geen enkele levensfase goed. Gezond ouder worden betekent dus weten hoe je van het heden kunt genieten en vrede met jezelf kunt hebben.

  • Hobby’s, lezen, inspirerende gesprekken en meditatieoefeningen zijn uitstekende alternatieven om evenwicht te bereiken.
  • Het is belangrijk om schadelijke gewoonten zoals roken en alcoholgebruik op te geven of te verminderen.

Doe mee en vul je tijd

Net als in de kindertijd is spelen ook belangrijk op oudere leeftijd. Het gaat niet alleen om gezelligheid en plezier hebben, maar ook om je cognitieve vaardigheden actief te houden. Probeer jezelf niet te isoleren, maar neem deel aan het gemeenschapsleven.

  • Bezoek vrienden en doe samen activiteiten.
  • Leer ook nieuwe dingen, ga wandelen en besteed tijd aan creatieve en productieve bezigheden.

Gezond ouder worden is mogelijk

Dit is iets dat je kunt maximaliseren als je je er vroeg op voorbereidt door een gezonde levensstijl aan te nemen voordat je je oude dag bereikt. Hoe eerder je gezonde gewoontes opbouwt, hoe meer kwaliteit van leven je later zult hebben. 

Veel mensen realiseren hun meest gekoesterde dromen op hoge leeftijd. Het is echter altijd mogelijk om een lange en verrijkende reis te maken, een Olympische medaille te winnen, een boek te schrijven of af te studeren. Als je ouder wordt betekent dit geen achteruitgang, maar juist om andere dimensies van het leven te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Osorio, P., Torrejón, M. J., & Vogel, N. (2008). Aproximación a un concepto de calidad de vida en la vejez. Escuchando a las personas mayores. Revista de Psicología, 17(1), ág-101.
  • Berriel, F. (2007). La vejez como producción subjetiva. Representación e imaginario social. In Envejecimiento, memoria colectiva y construcción de futuro. Memorias del II Congreso Iberoamericano de Psicogerontología.
  • Fernández-Ballesteros, R. (2011). Envejecimiento saludable. In Conferencia en el Congreso sobre Envejecimiento. La Investigación en España, Universidad Autónoma de Madrid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.