10 tips om een gelukkige dag te hebben

Het nastreven van geluk is een pad van gezonde dagelijkse gewoonten die je helpen je goed te voelen. Hier laten we je enkele tips zien om een gelukkige dag te hebben.
10 tips om een gelukkige dag te hebben

Laatste update: 24 juli, 2021

Het is onmogelijk om geluk te definiëren, omdat het voor iedereen anders is. Op dezelfde manier hebben we de neiging om het te zien als iets externs, niet als iets dat we met ons mee kunnen dragen, wat er ook gebeurt in ons leven. Daarom helpen de tips om een gelukkige dag te hebben om vreugde te vinden in de kleine dingen.

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te begrijpen dat het mentale en emotionele evenwicht dat je gelukkig maakt afhangt van een verandering die alleen jij kunt initiëren. Hier laten we je enkele mogelijkheden zien die je kunnen helpen om je optimisme te vergroten.

Tips om een gelukkige dag te hebben

Door al deze tips te gebruiken, kun je een kettingreactie van vreugde opwekken die zich over de dagen uitstrekt. Op deze manier kan je geluk weken, maanden en zelfs langer duren.

1. Vind rust als je wakker wordt

De eerste uren van je dag zetten de toon voor de rest. Vermijd daarom stress bij het wakker worden, doe ademhalingsoefeningen en neem rustig de tijd voor je verantwoordelijkheden. Dit zorgt niet alleen voor gemoedsrust en een goed humeur, maar verduidelijkt en verbetert ook de prestaties in je dagelijkse taken.

Vermijd stress bij het wakker worden om een gelukkige dag te hebben

2. Drink meteen water

Het is erg belangrijk om het eerste uur van de dag een groot glas water te drinken (Engelse link). Het helpt namelijk je hersenen te activeren, de huidverzorging te bevorderen en kan helpen om bepaalde ziekten te voorkomen. Ook de spijsvertering verbetert en de energie verhoogt. Kortom, het levert je veel voordelen op en vergroot het geluk.

3. Omarm dankbaarheid

Je geest elke dag openstellen om te waarderen en dankbaar te zijn voor wat je hebt, is een goede gewoonte die veel voordelen biedt. Een goede manier om aan dankbaarheid te werken is door het gebruik van een dankbaarheidsdagboek of dankbaarheidspotje.

4. Vergeet waar je spijt van hebt om een gelukkige dag te hebben

Concentreer je op oplossingen en vooruitgang zonder te klagen. Deze slechte gewoonte tast namelijk alleen je vermogen aan om met moeilijke situaties om te gaan. Het creëert dan een mentale barrière die later moeilijk te doorbreken is. Denk na over de bepaalde vaardigheden die je hebt en hoe je deze kunt laten groeien.

5. Kom nader tot je familie

Werk en zorgen kunnen neergaande spiraal creëren die groter en groter wordt zonder het te merken. Het is echter altijd goed om tijd te vinden om met je gezin door te brengen. Goede gesprekken, herinneringen en gelach voeden de ziel.

6. Maak ruimte voor jezelf

Tijd is het meest waardevolle dat we hebben, maar in onze drukke schema’s denken we soms dat we geen tijd hebben om activiteiten te doen die we leuk vinden. Maak daarom tijd vrij om je passies te ontwikkelen, want daar word je gelukkiger van.

7. Lichaamsbeweging

Een ander essentieel advies om een gelukkige dag te hebben, is om aan lichaamsbeweging te doen om stress los te laten, de gezondheid te verbeteren, de gezondheid van het hart te bevorderen en er beter uit te zien. Ongeveer 30 minuten per dag is al voldoende.

8. Laat berichten niet wachten

Als je op alle openstaande belangrijke berichten reageert, zijn er geen onopgeloste problemen meer. Zodra dit is gebeurd, gaat de dag natuurlijker en gemakkelijker voorbij.

9. Houd werk en plezier gescheiden om een gelukkige dag te hebben

Het niet gebruiken van sociale media tijdens het werk kan je algehele geluk vergroten. Hoe werkt dit precies? Nou, je zult je tijd beter gaan gebruiken. Dit verbetert vervolgens je prestaties en helpt je om zowel je doelen op korte- als langetermijn te bereiken.

10. Bevorder een goede nachtrust

Dit is onze laatste tip om een gelukkige dag te hebben, namelijk een goede nachtrust. Een goede gewoonte om 7 of 8 uur per nacht te kunnen slapen, is om de elektronische apparaten minstens anderhalf uur voor het slapengaan uit te zetten.

Dingen die je moet vermijden als je een gelukkige dag wilt hebben

Geef nooit op

Bij al deze tips om een geweldige dag te hebben, horen ook je gedrag en de omstandigheden die je volledig moet vermijden. Vaak overschaduwt schadelijk gedrag goede gewoonten en veroorzaakt het een negatieve mindset.

Voorkom uitstelgedrag om een gelukkige dag te hebben

Door jezelf te veel tijd te geven om doelen en doelstellingen te bereiken, hoe klein en onbeduidend het ook lijkt, zal je door de jaren heen je doelen niet bereiken. Het gevolg zal frustratie zijn, die wat van je geluk in je leven kan wegnemen.

Doe niet aan negativiteit

Een negatieve houding trekt slechte gevolgen aan omdat je chaos en slechte dingen visualiseert. Aan de andere kant zal positief blijven je helpen je doelen te bereiken en je zelfs gemoedsrust te geven.

Geef niet op

Geef je dromen en doelen niet op. Soms kom je een hobbel in de weg tegen, maar het zal beter worden. Nederlaag en mislukking zijn niet het einde. Ze geven je namelijk veel informatie zodat je in de toekomt kunt verbeteren.

Isoleer jezelf niet

De bezorgdheid over je verplichtingen kan je in beslag nemen. Ondanks de stress is jezelf afzonderen van je omgeving niet de oplossing. De mening van je vrienden en familie kan je zelfs helpen om je problemen op te lossen.

Pas deze tips toe om een gelukkige dag te hebben

Deze tips om een gelukkige dag te hebben zijn hulpmiddelen voor emotioneel evenwicht die het beste werken als je ze beetje bij beetje in je routine opneemt. Het belangrijkste is echter om elke dag aan deze gewoonten te werken, zodat je ze niet vergeet als je gestrest bent.

Het is het beste om te beginnen met kleine doelen van geluk. Met andere woorden, kom een halve dag sereen door en probeer dan een hele dag. Dan ben je goed op weg om altijd een vredig gevoel te hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Margot, Jean-Paul. La Felicidad. Praxis Filosófica, no. 25. 2007. Disponible en: https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA181992077&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=01204688&p=IFME&sw=w
  • Schopenhauer A. El arte de ser feliz: Explicado en cincuenta reglas para la vida. Herder Editorial. 2012.
  • Seligman M. La auténtica felicidad. Penguin Random House Grupo Editorial España. 2017.
  • Guerri M. Inteligencia emocional: Una guía útil para mejorar tu vida. Mestas Ediciones. 2016.
  • Maganto C y Maganto J. Cómo potenciar las emociones positivas y afrontar las negativas. Ediciones Pirámide. 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.