5 stappen om je onderbewustzijn te herprogrammeren

Je kunt je onderbewustzijn misschien niet controleren, maar je kunt het wel herprogrammeren om je intuïtie te gebruiken om je naar een heden te leiden waarin je ten volle van het leven kunt genieten.
5 stappen om je onderbewustzijn te herprogrammeren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 01 maart, 2024

Je denkt misschien meteen aan psychoanalyse als je hoort dat je je onderbewustzijn moet “herprogrammeren.” Dit komt omdat het een motor is voor veel van de dingen die we doen. Het stuurt onze dagelijkse reacties en manier van omgaan met de mensen om ons heen. Maar wat je misschien niet weet, is dat je je onderbewustzijn kunt programmeren.

Als we bijvoorbeeld aan een nieuw persoon worden voorgesteld, duurt het niet lang voordat we snel evalueren of we die persoon leuk vinden of niet. Als we de trap aflopen en een trede missen, reageren we meestal in een fractie van een seconde om ons evenwicht te hervinden.

Er zijn veel dingen die we automatisch doen (Engelse link) en veel antwoorden die we geven zonder ze te analyseren en te rationaliseren. In het algemeen zijn er veel gedragingen die voortkomen uit deze onbewuste structuur.

Maar wat als we je zouden vertellen dat er een manier is om in deze zwarte doos in onze geest te komen en hem beter te leren kennen en zelfs te beheersen? Het zou een ongelooflijke manier zijn om met meer zekerheid en minder angst te handelen. Als gevolg daarvan kunnen we onszelf bevrijd en gelukkiger maken.

Je onderbewustzijn is de automatische piloot van je geest

Niets in je onderbewustzijn is willekeurig of toevallig. Je onderbewustzijn herbergt de essentie van alles wat je hebt meegemaakt, gezien en gevoeld. Het is een soort “rommellade” waar het kompas van je wezen en alles wat je is overkomen wordt bewaard.

Alles wat je hebt meegemaakt, laat een emotionele afdruk achter op basis van hoe je het hebt verwerkt. Daarom construeer je bepaalde associaties, correct of niet, op basis van dingen die je hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld:

  • Mensen die me in de ogen kijken zijn betrouwbaar omdat mijn moeder zo naar me keek.
  • Mannen die me niet aankijken als ze tegen me praten, zijn gevaarlijk omdat mijn eerste vriendje dat deed en me echt pijn deed.

Daarom laat alles wat je hebt meegemaakt een stempel achter op je onderbewustzijn. Je interpreteert je werkelijkheid dus waarschijnlijk aan de hand van de informatie die je hebt opgeslagen. Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je snel kunt reageren als er geen tijd is om over dingen na te denken. Er zijn verschillende dingen waar het op kan reageren. Bijvoorbeeld:

  • “Moet ik het werkaanbod accepteren?”
  • “Is het een goed idee om mijn telefoonnummer aan mijn nieuwe vriend te geven?”
  • “Welk pad moet ik volgen? Die van links? Of die van rechts?”

Redenen om je onderbewustzijn te herprogrammeren

Vrouw met haar ogen dicht
Als je besluit om je onderbewustzijn te programmeren, kan het je helpen om te veranderen in de persoon die je echt wilt zijn.

Er zijn veel redenen waarom je je onderbewustzijn zou willen programmeren, zoals om jezelf beter te leren kennen, slechte gewoonten zoals roken, stress, angst, depressie en zelfvertrouwen te corrigeren en een realiteit te creëren die beter bij je wensen past.

Als je besluit om je onderbewustzijn te programmeren, kan het je helpen om de persoon te worden die je echt wilt zijn.

Aandachtspunten bij het herprogrammeren van je onderbewustzijn

Natuurlijk kan niemand de inrichting van zijn huis veranderen als hij om te beginnen niet weet wat er in huis is. De meestvoorkomende situatie is dat er donkere kamers zijn waar al heel lang geen licht is geweest. Dit zijn plekken waar je angsten en beperkende gedachten verborgen zijn. Bovendien zijn dit degenen die je ervan weerhouden gelukkig te zijn.

Het is dus van vitaal belang om de probleemgebieden in je onderbewustzijn te leren kennen, zodat je ze kunt helen en herprogrammeren. Alleen dan ben je klaar om het te richten op gezondheid en prestaties. Om daar te komen, moet je het volgende doen en het zal je enorm helpen.

Leer hoe je contact kunt maken met je onderbewustzijn

  • Besteed aandacht aan je intuïtie. Ingevingen zijn boodschappen die je onderbewustzijn naar je bewuste geest stuurt. Daarom kunnen deze stukjes informatie je een hint geven over wat er in je zit en waar je aandacht aan moet besteden.
  • Houd een droomdagboek bij. Leg een notitieboekje op je nachtkastje en schrijf over elke droom die je hebt. Doe dit zodra je wakker wordt, voordat je het vergeet. Analyseer het later en vraag jezelf af wat de droom zou kunnen betekenen.
  • Beoefen meditatie. Zoek een rustig moment op je dag om aan deze gezonde oefening te besteden. Zie het als een half uur dat je kunt gebruiken om in contact te komen met jezelf.
  • Schilder mandala’s. Het is een manier om je te richten op het hier en nu, zodat je je ook met jezelf kunt verbinden.
  • Houd een persoonlijk dagboek bij. Schrijf je gedachten, herinneringen en gevoelens op. Het is de perfecte manier om een literaire structuur te creëren waarin je essentie en een beetje van je onderbewustzijn naar buiten kunnen komen.

Vind je dit een leuk artikel? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit te lezen:
7 soorten meditatie en hun voordelen

Je onderbewustzijn herprogrammeren in vijf stappen

Vrouw mediteert
Pas als je je blinde vlekken en zwakke punten hebt gevonden, kun je beginnen aan dit proces van innerlijke verandering.

Het is belangrijk om aan de vorige stap, zelfontdekking, te werken voordat je naar deze fase gaat. Pas als je je zwakke punten hebt gevonden, kun je beginnen met dit proces van innerlijke verandering.

Onthoud één belangrijk ding: wees consequent. Deze oefeningen moet je dagelijks doen, dus wees geduldig. Veranderingen zullen niet in een week of zelfs in een maand plaatsvinden. Noteer welke taken je kunt uitvoeren.

1. Oefen visualisatie

Oefen elke dag visualisatie. Stel jezelf voor in je auto. Je zit op de bestuurdersstoel, je zit achter het stuur en je weet precies waar je heen moet.

  • Je voelt een lekker briesje op je gezicht en ziet een kalmerende zonsopgang over de horizon komen die je hoop geeft.
  • Dat punt aan de horizon is waar je doelen liggen. Je rijdt er vol vertrouwen en onbevreesd naartoe. Niets kan je tegenhouden.

2. Gebruik positieve affirmaties om jezelf te bekrachtigen

Verzin eerst zinnen of mantra’s die voor jou werken: “Ik verdien het om gelukkig te zijn en niets kan me tegenhouden. Mijn ergste vijanden zitten in mijn hoofd en ik heb ze al verslagen.” Herhaal deze affirmaties vervolgens vaak, vooral voordat je gaat slapen.

3. Leef in het “hier en nu”

Wees verbonden met wat er in het huidige moment gebeurt. Als je je aandacht richt op het verleden of de toekomst, verraadt je onderbewustzijn je. Dit komt omdat de deuren van mogelijkheden zich openen in het hier en nu.

4. Doe één ding tegelijk

Je kunt je onderbewustzijn herprogrammeren door multitasking te vermijden. De stress van honderd dingen tegelijk doen zal omhoog komen en een vijand worden voor je innerlijke rust.

Leer bovendien hoe je kunt stromen met elk ding dat je in het heden doet. Dat is waar je al je energie op moet richten.

5. Stop je gedachten met afdwalen

Al met al heb je drie hoofddoelen voor ogen: gelukkig zijn, jezelf zijn en de persoon worden die je echt wilt zijn.

Dus, weet je wie je ervan kan weerhouden om daar te komen? Jijzelf, met je dwalende gedachten. Je moet niet meer denken: “Ik kan het niet omdat ik in het verleden gefaald heb” of “Ik wil het niet omdat ik vast en zeker een teleurstelling voor iemand zal zijn.”

Houd je gedachten in het gareel en omarm een zelfverzekerder, volwassener, krachtiger onderbewustzijn dat je drijft waar je naartoe wilt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology5: 1172–1180
  •  Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
  • Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
  • Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
  • Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.