8 inrichtingsideeën voor een kleine slaapkamer

Lees de ideeën die we je gaan geven, zodat je een kleine slaapkamer kunt inrichten. Maak het gezellig, modern en groot.
8 inrichtingsideeën voor een kleine slaapkamer

Laatste update: 07 februari, 2024

We weten dat als je een kleine slaapkamer hebt, nadenken over de inrichting ingewikkeld kan zijn. Welke kleuren zijn het beste? Welke meubels werken het beste? Hoe voorkom je dat alles er krap uitziet? Dit zijn de meest voorkomende vragen, maar ze hoeven je niet al te veel stress te bezorgen!

Blijf lezen, want in dit artikel geven we je een aantal tips om je kleine slaapkamer stijlvol in te richten en elke beschikbare vierkante meter te optimaliseren.

Ideeën om een kleine slaapkamer in te richten

1. Kies de juiste kleuren

Een kleine slaapkamer

Het eerste wat je moet weten over het inrichten van een kleine ouderslaapkamer is dat het kleurenpalet dat je kiest heel belangrijk is. Het kiezen van de verkeerde kleur kan de ruimte kleiner of groter laten lijken. Daarnaast is de kleur ook verantwoordelijk voor de sfeer in de kamer.

In dit geval is het ideaal om een kleur als wit te kiezen. Deze kleur is neutraal en heeft een ongelooflijk vermogen om kleine ruimtes veel groter te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Als deze tint echter een beetje saai lijkt of je gebruikt hem liever in beddengoed, ga dan voor beige, terracotta, de lichtere grijstinten of een kleur naar keuze, zolang het maar pasteltinten zijn.

Als je van donkere kleuren houdt en je hebt voldoende natuurlijk licht dankzij de ramen, dan kun je het proberen. Ga voor wandbekleding met spiegeleffect, dat geeft een effect van meer ruimte in je slaapkamer.

2. Ga voor functioneel meubilair

Kies voor functioneel meubilair in een kleine slaapkamer

Een kleine slaapkamer voor twee personen, zoals de ouderslaapkamer, kan overweldigend zijn. Daarom kun je het beste kiezen voor functionele meubels voor opslag, waaronder schoenenkasten, kledingkasten en ladekasten.

Je kunt bijvoorbeeld een op maat gemaakt bed kopen met lades om schoenen of andere accessoires in op te bergen. Voor heel kleine ruimtes zal een slaapbank een grote hulp zijn, die je overdag kunt pakken.

Op dezelfde manier is het aan te raden om een op maat gemaakte kast te kiezen met de specifieke ruimtes die jij en je partner zullen gebruiken. Een ander idee is om de bovenruimte te benutten met modulaire of hangende meubels en planken.

Meer leuke tips voor jou in dit artikel:
10 opbergoplossingen voor kleine slaapkamers

3. Benut elke beschikbare ruimte

Inrichting van een hoek van een huis

Sommige slaapkamers zijn niet echt klein, maar hebben wel lastige ruimtes. Bijvoorbeeld ruimtes onder het raam of gevormde hoeken waar niets lijkt te passen.

Voordat je het opgeeft om deze ruimtes te gebruiken, moet je bedenken hoe je ze kunt optimaliseren. Je kunt een stoel neerzetten of een bank op maat installeren waar je kunt lezen terwijl je geniet van de zon die door het raam naar binnen schijnt. Het is ook een goed idee om wat zwevende planken te installeren om boeken of andere decoratieve voorwerpen op te plaatsen.

Het idee is dat je buiten de gebaande paden denkt en die ruimtes niet vrijlaat omdat je niet weet hoe je ze moet gebruiken.

4. Kies voor mini-bijzettafeltjes

A bed and side table.

Bijzettafeltjes zijn erg noodzakelijk. Je kunt er medicijnen, een glas water, de wekker of een ander voorwerp dat je nodig hebt op bewaren.

Gezien hun functionaliteit zijn mini-bijzettafeltjes aan te raden bij het inrichten van een kleine slaapkamer. Omdat het gaat om goed gebruik te maken van de ruimte, kun je er het beste een paar kopen met een ronde vorm of zwevende exemplaren installeren.

5. Gebruik spiegels om de kamer groter te laten lijken

Gebruik spiegels in een kleine slaapkamer

Spiegels zijn een essentiële bondgenoot van kleine ruimtes. Je kunt ze direct aan de muur bevestigen, plat, of ze toevoegen via de meubels die je hebt, zoals kasten of dressoirs. Wat de vorm betreft, zullen ze er goed uitzien in een rond ontwerp. De reden hiervoor is omdat het de omgeving een stuk zachter maakt.

De functie ervan is om de ruimte van de slaapkamer te verdubbelen en meer verlichting toe te voegen. Een goed idee is om een natuurlijke lichtbron voor of naast de spiegel te plaatsen.

6. Kies voor decoratie met natuurlijke vezels

Een vloerkleed

Hoe klein je slaapkamer ook is, bij het inrichten moet je er rekening mee houden dat dit een intieme ruimte is die warmte en rust moet uitstralen. Daarom is het aan te raden om na te denken over een tapijt, en dan vooral een van natuurlijke vezels.

Van de verschillende opties nodigen we je uit om na te denken over een paar hangende nachtlampen van vezels en hout. Hoewel het enigszins rustiek is, is dit een accessoire dat er geweldig uitziet in combinatie met wit en bruine of grijze tinten.

7. Houd alles op orde in je slaapkamer

Een opgeruimde kast

De sleutel tot het laten opvallen van de inrichting van een kleine slaapkamer is orde houden. Hoewel we het hebben over twee mensen die samen in dezelfde ruimte wonen, moet je ervoor zorgen dat alles op zijn plaats is.

Om dit te bereiken, zet je een mand in de badkamer of in de wasruimte om de kleren die je gaat wassen in te leggen en te voorkomen dat je ze in de kamer gooit. Schoenen moeten altijd op hun plaats staan, nooit verspreid door de slaapkamer. Tafels, dressoirs en planken moeten altijd opgeruimd zijn.

8. Minder is altijd meer

Minder is altijd meer in een kleine slaapkamer

Een minimalistische inrichting is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het een goed idee om deze toe te passen als je een kleine slaapkamer hebt. Bij het inrichten is het ideaal om een lijst te maken van de dingen die je nodig hebt en je daaraan te houden.

Vergeet niet dat dit de plek is waar je zult uitrusten en intieme momenten zult delen.

Klaar om je kleine slaapkamer in te richten?

Met de richtlijnen die we met je hebben gedeeld, zul je een eenvoudige en functionele inrichting voor je kleine slaapkamer bereiken. Maar de laatste tip die we je willen geven is om samen na te denken over wat extra’s die persoonlijkheid kunnen toevoegen aan de kamer.

Enkele opties zijn een grote foto van jullie tweeën, verdeeld in drie delen, om boven het hoofdeinde van het bed te plaatsen. Of een kleine om op het dressoir te zetten.

Het is ook goed om een geur te kiezen die jullie allebei lekker vinden om in een diffuser te doen. Vergeet de “groene touch” niet met een leuke plant. Welke andere dingen zou jij toevoegen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.