Hoe kun je de verlichting in je werkruimte verbeteren?

Goede verlichting zorgt voor betere prestaties, betere concentratie en minder risico op vermoeidheid van je ogen. Ontdek hier hoe je de verlichting in je werkruimte op de juiste manier kunt verbeteren!
Hoe kun je de verlichting in je werkruimte verbeteren?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weten hoe je de verlichting in je werkruimte kunt verbeteren is noodzakelijk als je je productiviteit niet negatief wilt beïnvloeden. Het blijkt dat onder de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals ventilatie, zitplek en bureau-ergonomie, de verlichting net zo belangrijk is. Dit wordt echter vaak over het hoofd gezien.

Slechte verlichting of verlichting in je kantoor of studieruimte die te fel is, kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Pijn aan je oogleden en zwelling, vermoeide ogen, tranen en hoofdpijn zijn de meestvoorkomende symptomen in deze situatie. Om ze te vermijden, lees je in dit artikel hoe je de verlichting in je werkruimte adequaat kunt verbeteren.

Tips om de verlichting in je werkruimte te verbeteren

De juiste verlichting is essentieel in elke werkruimte en kan je concentratieniveau en humeur verbeteren. Om deze redenen lees je hier hoe je de verlichting in je werkruimte met succes kunt verbeteren.

1. Profiteer van natuurlijk licht

Als je werkruimte ramen heeft, probeer ze dan niet te bedekken met gordijnen of jaloezieën. Er is niets beter dan daglicht binnen te laten.

Om dit te doen plaats je je bureau zodat de zonnestralen geen probleem vormen als je achter de computer zit. Als de ruimte beperkt is en je dit advies niet kunt toepassen, kun je een aantal jaloezieën ophangen en aanpassen. Zorg er echter voor dat je ze niet volledig sluit.

Als je niet genoeg natuurlijk licht hebt, maak het dan lichter door de kamer met lichte kleuren te schilderen. Dit zal helpen het licht te reflecteren. Je kunt de verlichting ook versterken door de juiste kunstverlichting te plaatsen.

Hoe kun je de verlichting in je werkruimte verbeteren

2. Plaats de lampen goed voor de beste verlichting in je werkruimte

Je werkplek moet over de juiste verlichting beschikken. Wees echter voorzichtig met elke werkplek, vooral met die plekken waar er weinig of geen natuurlijke verlichting is. Zo bereik je een optimale balans en voelen werknemers zich prettiger.

3. Gebruik neutrale verlichting

Houd er rekening mee dat wit licht in een reeks kleuren wordt geleverd. Deze variëren van koud, zoals die worden gebruikt om de stoel van een tandarts te verlichten, tot warme variaties, die bijvoorbeeld in massagecentra worden gevonden. Het beste is om neutrale lampen voor je werkruimte te kopen.

Het is ook belangrijk om een plek te hebben waar je kunt ontspannen. Dat is meestal de plek waar je eet. Deze ruimte moet worden verlicht met een warmer licht dan die boven je computer. Dit zorgt namelijk voor een gevoel van ontkoppeling van werktaken.

Houd er rekening mee dat het afhankelijk is van de locatie of je werkstation natuurlijk licht heeft of niet. Je kunt ook een deskundige raadplegen.

4. Creëer gelijkmatig verlichte ruimtes voor goede verlichting op je werkplek

Als je vanuit huis werkt, weten we dat je misschien geen exclusieve kantoorruimte hebt. Het is gebruikelijk dat mensen een hoek van de woonkamer of slaapkamer gebruiken. Beide ruimtes hebben normaal gesproken warmere verlichting.

Dit is echter niet iets dat niet opgelost kan worden met behulp van een tafellamp. Probeer een lamp te kopen die instelbare verlichting heeft en flexibel is. Zo creëer je twee sferen. Door gebruik te maken van een gloeilamp met neutrale verlichting in de werkruimte en iets warmere verlichting in de rest van de kamer.

5. Vraag een expert om hulp

Als je het even niet meer weet, kun je het beste een deskundige raadplegen. Er is geen duidelijke richtlijn om te beslissen wat wel of niet de diensten van een professional verdient. Maar als je het moeilijk vindt om de meeste van de bovengenoemde tips toe te passen, dan is dit het moment. Deze professionals helpen je bij het ontwikkelen van een verlichtingsproject op basis van je werkruimte en budget.

6. Probeer indirecte verlichting

Dit type licht kan zowel in commerciële ruimtes als in privéwoningen worden geïnstalleerd. Het grote voordeel is dat ze met behulp van een diffuser de ruimte mooi verlichten. Dit geeft een gevoel van comfort en voorkomt onnodige contrasten.

Ook als je thuis werkt is goede verlichting belangrijk

De voordelen van de verlichting in je werkruimte te verbeteren

Goede verlichting zorgt voor betere prestaties, een betere concentratie en minder risico op oogvermoeidheid. Ontdek andere voordelen van de juiste verlichting op je werkplek, waar je zeker meerdere uren per dag doorbrengt:

  • Goede verlichting voorkomt dat klanten en medewerkers vermoeid raken.
  • Werknemers zullen beter presenteren op professioneel niveau, omdat ze zich beter kunnen concentreren.
  • Het verbetert de houding van de werknemer en vermindert de incidentie van lage rugpijn. 
  • Het vermindert de kans op migraine, stress of mentale vermoeidheid.

Betere verlichting is meer dan alleen een kwestie van esthetiek

Te lang onvoldoende verlichting hebben kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk om de juiste verlichting voor je werkplek goed af te stellen. Dit kan je helpen je concentratie te behouden en je humeur te verbeteren.

Houd er rekening mee dat natuurlijk licht gunstig kan zijn voor je werkruimte. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Tegelijkertijd ligt het geheim in het weten hoe je de intensiteit van de lampen kiest. Als je niet zeker weet wat je doet, kun je altijd hulp vragen aan een deskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez Lorente, Patricia. “Hacia un puesto de trabajo adecuado en oficina basándose en la ergonomía.” (2017).
  • Rojas Rios, Sandra Patricia. “La ergonomía visual: estudio comparativo de la normatividad interna sobre iluminación interior en espacios laborales en España, Chile y Colombia.”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.