Zo kun je het beste je jaloezieën schoonmaken

Wanneer het tijd is om je jaloezieën te reinigen, is het belangrijk om te denken aan het materiaal waarmee je dat wilt gaan doen, omdat je niet alles met hetzelfde materialen kunt behandelen.
Zo kun je het beste je jaloezieën schoonmaken

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je jaloezieën schoonmaken is geen eenvoudige klus. Soms kan het schoonmaken van het huis ons gek maken. Elk object en elk oppervlak vereist immers een andere behandeling. Daarnaast zijn er specifieke reinigingsproducten die moeten worden gebruikt.

Goed schoonmaken kan een moeilijke klus zijn, maar als je van tevoren een paar trucjes kent, samen met wat schoonmaaktechnieken, gebruik je je tijd efficiënter en blijft je huis vlekkeloos. In dit artikel laten we je  zien wat je het beste kunt doen om je jaloezieën te schoon te maken.

Je raakt waarschijnlijk gefrustreerd als je je jaloezieën probeert te reinigen. Er zijn tenslotte zoveel latten. Daarnaast is bijna elke jaloezie van een ander materiaal. Daarom willen we je eerst laten zien hoe je je eigen hulpmiddelen kunt maken om ze goed schoon te maken.

De beste middelen die je kunt gebruiken om jaloezieën schoon te maken

Bepalen welk materiaal je moet gebruiken om je jaloezieën te reinigen, hangt af van het materiaal van de jaloezie zelf.

Jaloezie schoonmaken

Jaloezieën kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Daarom vereist het schoonmaken ervan een specifieke behandeling die afhankelijk is van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Er zijn reinigingsmiddelen voor hout, andere voor aluminium en andere niet-corrosieve reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor kunststof.

 • Hout: wij adviseren je dezelfde producten te gebruiken die worden gebruikt voor het reinigen van een houten vloer.
 • Kunststof: de ideale manier om kunststof jaloezieën schoon te maken is om een spons met water en zeep te gebruiken en de jaloezieën schoon te boenen. Deze methode werkt het beste als ze niet veel vuil bevatten.Als de jaloezieën een dikke laag stof hebben, en die moeilijk te verwijderen is, koop dan een ontvettend middel of afwasmiddel. Afspoelen met een spons of een vochtige doek en de jaloezieën daarna goed afdrogen.
 • Metaal: metalen jaloezieën hebben de neiging om gecompliceerder te zijn omdat het vet aan de jaloezie blijft plakken en een laag kleverig vuil vormt. Voor het reinigen van metalen jaloezieën meng je water en alcohol en wrijf je daarmee totdat het vet verdwenen is. Droog de jaloezieën goed, zodat er geen stofvlekken ontstaan.
 • Aluminium: als aluminium het overheersende materiaal is, kun je een zelfgemaakt mengsel maken met water en een paar druppels ammoniak. Gebruik geen bijtende chemicaliën zoals bleekmiddel of een vergelijkbare chemische stoffen.Hoewel die chemicaliën geweldig zijn voor andere oppervlakken, kunnen ze het aluminium beschadigen zonder dat je het je realiseert.

Hoe je buitenjaloezieën efficiënt kunt reinigen

Jaloezieën die worden blootgesteld aan de buitenlucht hebben twee zijden. Daarom is het aan elke kant reinigen ervan ingewikkeld als het venster zich op een hogere verdieping bevindt en je er geen toegang toe hebt vanaf de buitenkant.

 Je jaloezieën goed schoonmaken kan erg omslachtig en frustrerend zijn. Daarom besluiten veel mensen simpelweg om die aan de buitenkant niet schoon te maken.

Als je er wel voor kiest om ze te reinigen, geven we je de beste producten om ze veilig schoon te maken en en vermelden we de meest effectieve manier om dit te doen. Je hoeft je leven niet langer in gevaar te brengen: er bestaan methoden om ze veilig schoon te maken.

De sleutel tot succes ligt in het verwijderen van de beschermkap. Deze algemene structuur, meestal gemaakt van hout, is de plaats waar het rolluik wordt opgerold en bedekt de bovenkant van het venster. Deze wordt meestal tegen de muur geschroefd, dus het kan wellicht wat ingewikkeld zijn om te verwijderen. Het is echter de veiligste manier om de zonwering te reinigen.

Nadat je de kap verwijderd hebt, moet je elke lat reinigen. Dit kan een saaie of leuke klus zijn, afhankelijk van hoe je ertegenaan kijkt. Zorg ervoor dat de jaloezieën goed drogen om te voorkomen dat stof snel opbouwt.

Maak gebruik van het feit dat je de kap eraf gehaald hebt, door deze ook goed schoon te maken. Er is over het algemeen veel stof binnenin verzameld en er kunnen ook insecten zoals spinnen in zitten. Vergeet niet om het frame, de ramen en de geleiders op de ramen ook schoon te maken.

De beste gereedschappen om jaloezieën mee schoon te maken

Schone jaloezieen

Het schoonmaken van jaloezieën kan moeilijk zijn omdat het lastig is om het hele oppervlak te bereiken. Er zullen immers altijd randen zijn die we niet kunnen bereiken omdat ze elkaar overlappen.

De volgende artikelen  kunnen we aanbevelen om bij de hand te houden om je jaloezieën perfect schoon te maken:

 • Een speciale borstel voor jaloezieën. Dit artikel heeft een handvat en verschillende langwerpige stukken die in de gaten kunnen komen.
 • Stofzuiger. Een stofzuiger kan het stof gemakkelijk verwijderen.
 • Een microvezeldoek is essentieel om stof effectief te vangen. Ze laten geen vlekken achter in het huis.
 • Allesreiniger. Allesreiniger kan op elk type oppervlak in huis gebruik worden om het te reinigen. Om deze reden is het handig om bij de hand te hebben.
 • Stofdoek. Stofdoeken zijn je geheime bondgenoot bij deze taak. Ze kunnen tussen de spleten door en verwijderen stof gemakkelijk.

Zelf je eigen schoonmaakartikelen maken

Je kunt ook je eigen schoonmaakartikelen maken om het werk te vergemakkelijken. Hier zijn enkele ideeën:

 • Verbind twee sponzen met behulp van een krachtige magneet om binnen- en buitenjaloezieën te reinigen.
 • Bind een microvezeldoek op een dweilstok om hogere plekken te bereiken.
 • Gebruik een sok die je niet meer draagt als stofdoek. Het is prettiger in gebruik dan een doek en je kunt er beter bij bepaalde plekken mee komen.
 • Maak je eigen reinigingsmiddel voor je jaloezieën. Gebruik afhankelijk van het materiaal van de jaloezieën ammoniak, alcohol of afwasmiddel. Je kunt het lekker laten ruiken met kruiden, etherische oliën of een paar druppels citroen.

Een laatste opmerking

Zoals je hebt gelezen is het schoonmaken van jaloezieën geen eenvoudige klus. Het is echter ook niet onmogelijk. Het vereist gewoon tijd en toewijding. Vraag je gezinsleden om je te helpen, zodat het niet zo moeilijk is. Dan zal het voor iedereen prettiger en leuker zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Castellano, M.I. Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial SL, 2014.
 • Guerrero, R., y Núñez, M.”Brillo limpio: análisis de productos de limpieza del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 223 (1998): 34-37.
 • Rodríguez, J.A. “Ecología en el hogar: Limpieza ecológica del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 390 (2012): 28-33.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.