Schoonmaaktrucjes voor als je niet graag schoonmaakt

Als je een hekel hebt aan schoonmaken, is het misschien een goed idee om je takenlijst op te splitsen in meerdere kleine taken. Daarnaast kun je gebruikmaken van de simpele schoonmaaktrucjes die we in dit artikel bespreken!
Schoonmaaktrucjes voor als je niet graag schoonmaakt

Laatste update: 28 januari, 2021

Opruimen, vegen en boenen zijn waarschijnlijk niet je favoriete bezigheden. Dit betekent echter niet dat we deze taken niet meer uit hoeven te voeren. In dit artikel bespreken we een aantal schoonmaaktrucjes voor als je niet graag schoonmaakt. Zo wordt dit vervelende werk toch net wat makkelijker.

Hieronder volgen een aantal schoonmaaktrucjes die je moet kennen om je leven wat makkelijker te maken. Deze simpele activiteiten zullen je het gevoel geven dat je iets veel leukers aan het doen bent dan schoonmaken. 

Als jij iemand bent die niet graag schoonmaakt, blijf dan zeker lezen. Je zult zien dat je alleen wat basisgewoonten nodig hebt om wat fantastische veranderingen te maken.

Schoonmaaktrucjes voor als je niet graag schoonmaakt

1. Gebruik wegwerp-schoonmaakdoekjes

gebruik allesreinigende schoonmaakdoekjes

Dit product kan je helpen bij het schoonmaken van de plekken die een dagelijkse schoonmaakbeurt nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of badkamer.

Als je bijvoorbeeld klaar bent met afwassen, kun je deze doekjes gebruiken bij het afvegen van de tafel en het aanrecht. Als je slechts één minuutje tijd neemt, kunnen deze delen van de keuken er weer als nieuw uit komen te zien.

Je kunt deze doekjes ook gebruiken nadat je klaar bent met douchen. De stoom van een douche zal er altijd voor zorgen dat je ramen en spiegels beslagen raken. Je kunt dit vocht gebruiken om je badkamer snel schoon te maken.

Het is erg belangrijk om te onthouden dat je deze doekjes altijd in de vuilnisbak moet gooien. Spoel ze dus nooit door het toilet. Daarnaast is het goed om te weten dat je deze doekjes slechts één keer kunt gebruiken. Gebruik ook niet hetzelfde doekje voor meerdere kamers.

2. Maak goed gebruik van je opbergruimtes

Opbergruimte helpt je bij het ordenen van je huis. Er bestaan verschillende vormen van opbergruimtes:

  • lades
  • kisten
  • meubels
  • planken

Als je goed gebruik maakt van je opbergruimtes, worden taken als vegen, stofzuigen en dweilen ook een stuk makkelijker. Het zal zo namelijk niet meer nodig zijn om tijdens het schoonmaken allerlei objecten van de vloer op te rapen. 

Het is daarom een goed idee om alle horizontale oppervlaktes in je huis leeg te houden. We bedoelen vooral alle tafels die je dagelijks ziet, maar ook stoelen.

Als je over genoeg opbergruimte beschikt, is het echter niet de bedoeling dat je hoardergedrag gaat vertonen. Gooi daarom alles weg dat je niet nodig hebt. 

Als je deze simpele gewoontes aanleert, zul je niet langer last hebben van overbodige rommel. Het zal zo ook makkelijker worden om je huis schoon te maken.

3. Doe de afwas net nadat je hebt gegeten

Er is slechts één ding dat nog vervelender is dan de afwas doen: een hele stapel afwas doen. Je kunt dit echter voorkomen. Neem na iedere maaltijd een paar minuten tijd om je vaat een beetje te sorteren. 

Het zal je een paar dagen kosten om deze gewoonte op een goede manier aan te leren. Geloof ons echter maar als we je vertellen dat je hier veel gelukkiger van zult worden.

4. Vervul één schoonmaaktaak per dag

vervul een schoonmaaktaak per dag

Als je één schoonmaaktaak per dag uitvoert, zal je huis altijd klaar zijn voor visite. We hebben allemaal wel een aantal minuten per dag die we vrij kunnen maken. In deze minuten kun je:

Op sommige momenten is het zeker nodig om de boel wat grondiger schoon te maken. Als je echter iedere dag iets schoonmaakt, zul je merken dat het grootste deel van je huis al heel erg schoon zal zijn.

5. Het schoonmaken van de badkamer is essentieel

Als het op de badkamer aankomt, is het een goed idee om alle tips die we al hebben genoemd goed op te volgen. Laat daarnaast ook geen spullen slingeren. Probeer ook de badkamer dagelijks een beetje schoon te maken. Zoals we al schreven, is het ook mogelijk om de badkamer schoon te maken terwijl je doucht. 

In ons huis is de badkamer de ruimte die we het schoonst moeten houden. Dit komt vooral doordat deze ruimte het meeste in contact komt met vuil en bacteriën. Daarnaast kom je iedere dag wel met deze ruimte in aanraking.

Zoals je misschien weet, is het makkelijker om deze ruimte iedere dag een beetje schoon te maken dan om de badkamer eens in de zoveel tijd een grote schoonmaakbeurt te geven. 

Er zijn waarschijnlijk ook andere problemen in huis waar je tegenaan zult lopen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • roest
  • vlekken
  • vies tapijt
  • krassen

Het is zeker waar dat sommige van deze problemen onvermijdbaar zijn, maar we zullen er wel altijd een oplossing voor moeten zoeken. Zelfs als we hier een hekel aan hebben.

Deze schoonmaaktrucjes voor als je niet graag schoonmaakt zullen je zeker kunnen helpen. Maak er goed gebruik van om optimaal van de resultaten te kunnen genieten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.