Drie natuurlijke remedies tegen lage rugpijn

Lage rugpijn ontstaat meestal na een val of een klap op de rug. Het kan echter ook komen door een slechte trainingsvorm, het tillen van zware voorwerpen, of een slechte houding.
Drie natuurlijke remedies tegen lage rugpijn
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Lage rugklachten kunnen intense pijn in de rug en middel veroorzaken, hoewel ze ook in de spieren en bilspieren kunnen worden gevoeld. Ze worden meestal veroorzaakt door een slechte houding of spierblessures. Om lage rugpijn te behandelen, is het belangrijk om geduldig en consequent te zijn. In dit artikel leer je drie natuurlijke remedies tegen lage rugpijn.

Vaak ontstaat rugpijn na een val of een harde klap op de rug. Het kan echter ook worden veroorzaakt door:

Soorten lage rugpijn

Een vrouw leunt tegen een stapel dozen met haar hand tegen haar rug

Om rugpijn goed te kunnen behandelen, is het belangrijk de symptomen te begrijpen. Twee van de meestvoorkomende vormen van rugpijn zijn:

Acute lage rugpijn

Dit wordt gekenmerkt door pijn die begint na een plotselinge beweging of een slechte houding. Acute pijn zou dan ook na drie of vier dagen vanzelf over moeten gaan.

Chronische lage rugpijn

Als je daarentegen regelmatig rugpijn heeft die langer dan twaalf weken aanhoudt, is er mogelijk sprake van een chronisch probleem. Men schat dat ongeveer 20% van alle gevallen van lage rugpijn chronisch zijn, en ze worden regelmatig in verband gebracht met:

 • zwangerschap
 • obesitas
 • artritis
 • stress

Interessant is dat vrouwen het meeste risico lopen op chronische rugpijn (Engelse link).

Het corrigeren van een slechte houding en het vermijden van situaties die je rug verder kunnen blesseren zijn twee eenvoudige manieren om rugpijn te behandelen. Hoewel dit de eerste stappen op weg naar genezing kunnen zijn, zou je ook fysiotherapie kunnen overwegen, maar ook acupunctuur of massagetherapie.

Drie natuurlijke remedies tegen rugpijn

Bast van de schietwilg

Bast van de schietwilg werkt ontstekingsremmend en kan koortsverschijnselen helpen verlichten. Daarom wordt het vaak aanbevolen bij verkoudheid en griep. Daarnaast is wilgenbast een pijnstiller en werkt het vooral goed op gewrichten. Het is dus zeer nuttig voor het genezen van lage rugpijn.

Je kunt kruidenthee van wilgenbast tot drie keer per dag drinken, bij voorkeur met andere planten die de geneeskrachtige werking kunnen versterken en de smaak kunnen verbeteren. Wij raden het volgende aan:

 • duizendblad
 • munt
 • viburnum
 • heermoes

Gember

Gemalen en gesneden gember op een houten plankje

Gember staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een van de beste natuurlijke remedies is voor de behandeling van lage rugpijn. Je kunt gember in een thee drinken of direct op het gekwetste gebied aanbrengen als een zalf of met een kompres.

Voor kruidenthee mengt je twee eetlepels gember met een halve liter water. Eenmaal klaar, kunt je de drank drinken of gebruiken om wat gaas nat te maken en op de verwonding aan te brengen.

Verder is gember populair om zijn ontspannende bijwerkingen die helpen bij zwelling en pijn, en daarom is het een geweldige massageolie. Meng hiervoor vijf druppels essentiële gemberolie met tien druppels amandelolie. Breng het vervolgens rechtstreeks aan op de gekwetste plek en masseer lichtjes.

Duivelsklauw

Studies tonen aan dat duivelsklauw rugpijn op korte termijn kan verminderen en de noodzaak om farmaceutische pijnmedicatie te nemen kan verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat je duivelsklauw minstens twee tot drie maanden moet gebruiken om blijvende effecten te voelen bij de behandeling van lage rugpijn.

Het kruid werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en krampstillend. Vanwege de pijnstillende eigenschappen wordt het gebruik ervan aanbevolen bij de behandeling van pijnlijk of ontstoken botweefsel en pezen. Je vindt capsules duivelsklauw in doses van 450 tot 500 mg.

Duivelsklauw kan ook spasmen voorkomen. Daarom wordt het ook gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals:

 • winderigheid
 • gebrek aan eetlust
 • opgezwollen buik

Hoe voorkom je dat pijn terugkomt

Een vrouw zit in een yogahouding op een matje op het gras

Een van de beste manieren om rugpijn te voorkomen is het vermijden van stress en angst. Stress heeft namelijk schadelijke gevolgen voor het lichaam en is een van de belangrijkste oorzaken van spierspanning die tot pijn en ongemak leidt.

Ga daarom op een stoel zitten en buig voorover om je middenrif op je dijen te leggen, wanneer je een gespannen gevoel in je lendenstreek hebt. Blijf een paar seconden in deze houding. Je moet je lendenen voelen strekken.

Daarnaast zal het drinken van kruidenthee met citroen en lavendel ook helpen om je zenuwen te kalmeren en spierspanning te verlichten. Natuurlijk zijn fysiotherapie, revalidatie-oefeningen en acupunctuur allemaal effectieve manieren om lage rugpijn te behandelen en te voorkomen. Ook ontspannings- en mindfulnessoefeningen (Engelse link) zoals:

 • yoga
 • tai chi
 • meditatie

Conclusie

Om rugpijn te voorkomen en een gezonde rug te krijgen, moet je regelmatig bewegen, rekken en strekken en proberen een gezond gewicht te behouden. En ten slotte, let op je houding!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Buka, A. J. (1934). Lumbago. The American Journal of Surgery. https://doi.org/10.1016/S0002-9610(34)90179-3
 • Da Silva, A. G., De Sousa, C. P. G., Koehler, J., Fontana, J., Christo, A. G., & Guedes-Bruni, R. R. (2010). Evaluation of an extract of Brazilian arnica (Solidago chilensis Meyen, Asteraceae) in treating lumbago. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2934
 • Dissanayake, Kankanam Gamage Chithramala, W. A. L. C. Waliwita, and R. P. Liyanage. “A review on medicinal uses of Zingiber officinale (ginger).” International Journal of Health Sciences and Research 10.6 (2020): 142-148.
 • Dunford E, DClinPsy MT. Relaxation and Mindfulness in Pain: A Review. Rev Pain. 2010;4(1):18–22. doi:10.1177/204946371000400105
 • Gagnier, J. J., Chrubasik, S., & Manheimer, E. (2004). Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 4, 13. https://doi.org/10.1186/1472-6882-4-13
 • Mauro, G. L., Martorana, U., Cataldo, P., Brancato, G., & Letizia, G. (2000). Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
 • Shara, Mohd, and Sidney J. Stohs. “Efficacy and safety of white willow bark (Salix alba) extracts.” Phytotherapy Research 29.8 (2015): 1112-1116.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.