6 ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen

Het opnemen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen in je dieet kan je helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Door hun voedingswaarde, kun je je immuunsysteem versterken en meerdere gezondheidsproblemen voorkomen.
6 ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 25 augustus, 2022

Wat zijn de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen? Heb je ooit aandacht besteed aan hoe vaak je ze eet en hoeveel je lichaam ervan nodig heeft?

Wat zeker is, is dat een ontsteking wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen zoals:

 • hoge bloeddruk
 • astma
 • diabetes

Het eten van voedingsmiddelen die de zwelling verminderen zijn daarom van vitaal belang om gezondheidsproblemen op de middellange en lange termijn te voorkomen. Zelfs als je vandaag heel gezond bent en je nog geen van deze problemen hebt ervaren, dan is het nooit te vroeg om ze te voorkomen.

Hieronder kun je een lijst bekijken van ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je regelmatig zou moeten eten.

6 ontstekingsremmende voedingsmiddelen

1. Groene bladgroenten

verschillende soorten groende bladgroente

Het voedsel dat je tot je neemt moet een goede portie groene bladgroenten bevatten. Ze zijn door hun antioxidanten een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Wanneer je ze in een goede hoeveelheid eet, dan helpen ze je cellen te regenereren.

Als je er niet van houdt om bepaalde groene bladgroenten te eten, dan kun je ze altijd in smoothies bereiden. Op deze manier ontvang je hun voedingsstoffen op een heerlijke en minder saaie manier.

Het is ook een goed idee om tussen verschillende groene bladgroenten te wisselen. Hoewel ze vergelijkbaar zijn, kunnen ze je verschillende voedingsstoffen bieden.

2. Bosbessen

Deze kleine vruchten uit het bos zijn een ander ontstekingsremmend voedingsmiddel dat je zoveel mogelijk in je dieet moet opnemen. Naast heerlijk te zijn, kunnen ze de effecten van zwelling als gevolg van vet voedsel of voedingsmiddelen met veel koolhydraten neutraliseren.

 • Dit neutraliserende effect is te danken aan het feit dat de bessen rijk aan flavonoïden zijn, een soort antioxidanten die het immuunsysteem versterken.
 • Ze zijn ook een bron van vitamine C en resveratrol, twee stoffen die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen.

Door al deze voordelen is het aan te raden om bosbessen te eten wanneer je trek hebt in iets zoets. Tegelijkertijd kun je ze gebruiken om ontstekingen te verhelpen zonder grote complicaties.

3. Natuurlijke haver

Eet je haver bij het ontbijt? Als dat zo is, welk soort? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is het een goed idee om te controleren of je natuurlijke haver eet. De reden hiervoor is dat natuurlijke haver een ontstekingsremmend voedingsmiddel is.

Naast dat ze goedkoper zijn dan gearomatiseerde commerciële haver, zijn ze erg gezond voor je. Natuurlijke haver biedt je zowel een goede hoeveelheid vezels als koolhydraten. Dit soort koolhydraten helpt de groei van goede bacteriën te verhogen en kan oxidatie en ontsteking verminderen.

In het geval dat je problemen hebt met insulineresistentie of diabetes, dan kan haver dit probleem en de zwelling helpen verminderen. Zorg ervoor dat je ze in je dieet opneemt!

4. Selderij

Selderij is een groente die heerlijk smaakt en gemakkelijk te combineren is met ander voedsel. Naast de smaak is het een goede natuurlijke antioxidant en bovendien ontstekingsremmend. Dat is waarom het vaak wordt gevonden in recepten die worden aanbevolen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.

Een goed moment om het te eten is wanneer je een bacteriële infectie of een kaliumgebrek hebt. Als je regelmatig bewerkte voedingsmiddelen eet, dan is selderij een van de ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je zeker in je dieet moet opnemen.

Dit komt omdat bewerkte voedingsmiddelen veel natrium bevatten, wat een element is dat je gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden. Het eten van kalium neutraliseert echter de effecten. Over het algemeen wordt aangeraden om tijdens het eten een balans te hebben tussen de inname van kalium en natrium.

5. Gember

gesneden gemberwortel

Gember heeft een bestanddeel dat gingerol wordt genoemd. Deze chemische stof staat bekend om het verminderen van ontstekingen en is zowel een goede antioxidant als een antibacterieel voedingsmiddel.

Als het gaat om zwelling, dan vermindert gingerol het ongemak dat veroorzaakt wordt door reumatoïde artritis. Een aantal manieren om van de voordelen te profiteren is het te gebruiken als een extract in de vorm van olie of rechtstreeks van de wortel.

 • Als je voor het laatste kiest, dan kun je het in een infusie drinken of een klein stukje gember aan je smoothies toevoegen.
 • Je kunt ook profiteren van de karakteristieke smaak in brood en soepen om je recepten te verbeteren.

Lees ook dit artikel:
3 recepten voor gembershots

6. Groene thee

Groene thee is het laatste ontstekingsremmende voedingsmiddel dat we vandaag bespreken dat je regelmatig in je dieet moet opnemen. Deze drank is de afgelopen jaren een favoriet geworden, omdat het zeer gunstig kan zijn voor je gezondheid.

Catechines zijn de bestanddelen die groene thee een goede keuze voor je gezondheid maakt. Dit zijn een soort antioxidanten die ontstekingen bestrijden en alleen worden aangetroffen in dit drankje.

Aangezien je nu weet welke voedingsmiddelen ontstekingsremmende effecten hebben op je lichaam, moet je ervoor zorgen dat je ze in je dieet opneemt. Laat je eten je medicijn zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Maffia P., Cirino G., Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk. Br J Pharmacol, 2017. 174 (22): 3895-3897.
 • Wicinski M., Socha M., Walczak M., Wodkiewicz E., et al., Beneficial effects of resveratrol administration focus on potential biochemical mechanisms in cardiovascular conditions. Nutrients, 2018. 10 (11): 1813.
 • Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
 • Mashhadi NS., Ghiasvand R., Reza M., Anti oxidative and anti inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med, 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.