Vijf gezonde voedselsoorten die je cholesterol verlagen

Het is belangrijk om te weten welke gezonde voedselsoorten je moet eten. Immers, sommige producten zijn zeer schadelijk.  Andere voedselsoorten kunnen juist heel behulpzaam zijn. Lees meer over voedselsoorten die je cholesterol verlagen.
Vijf gezonde voedselsoorten die je cholesterol verlagen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Gebakken en gefrituurde producten, boter, volvette kaas en sommige vleessoorten bevatten allemaal grote hoeveelheden verzadigde vetten. Deze verzadigde vetten zullen daarom je cholesterol verhogen. Maar zijn er ook voedselsoorten die je cholesterol verlagen?

Jazeker, er is een grote hoeveelheid voedselsoorten die het geheel tegenovergestelde effect op je lichaam hebben. Die voedselsoorten die juist je cholesterol verlagen, zijn vooral vetsoorten. We hebben het dan wel over meervoudig onverzadigde vetten, ook wel bekend als de gezonde vetten.

Gezonde vetten

Deze vetten kunnen je de voedingsstoffen en de energie geven die je lichaam nodig heeft, maar dan zonder je cholesterol te verhogen. Ze helpen juist om het cholesterolgehalte onder controle houden.

Door te weten welke gezond zijn, kun je voor de goede voedselsoorten kiezen. Je weet dan welke voedselsoorten je moet eten om je inname van verzadigd vet te verminderen. En zonder dat je iets uit je eetpatroon hoeft te schrappen. Als je meer wilt weten, lees dan snel verder in dit artikel!

1. Je cholesterol verlagen met mono-onverzadigde vetten

Je cholesterol verlagen met enkelvoudig onverzadigde vetten

Allereerst, kies voor plantaardige oliën die veel mono-onverzadigde vetten bevatten. Plantaardige oliën rijk aan oliezuur. Dit is een uitstekende vervanger voor verzadigde vetten. Olijfolie is waarschijnlijk de populairste keuze.

Maar olijfolie is echter niet de enige plantaardige olie die deze voedingsstoffen kan leveren aan je lichaam. Er zijn diverse oliën die dat ook doen, zoals:

 • Hazelnootolie
 • Canolaolie
 • Sojaolie
 • Sesamolie

Extra vierge olijfolie

Vergeet hierbij niet te denken aan de helende eigenschappen van extra vierge olijfolie. Door hier voor te kiezen zal je slechte cholesterol (LDL) verlaagd worden. Daarnaast heeft het ook vele andere voordelen, waaronder een ontstekingsremmende werking.

2. Je cholesterol verlagen met linolzuur

Dit is misschien wel het belangrijkste vetzuur onder de omega 3-vetzuren. Het komt vooral voor in vis, maar ook in sojaproducten en sesamzaad.

Het is heel belangrijk om het met je eten binnen te krijgen, omdat het menselijk lichaam zelf geen linolzuur kan produceren. Het is dus een essentieel vetzuur. Het voorkomt dat cholesterol in je bloedvaten ophoopt. Daarnaast ondersteunt het de gezondheid van je hart.

Onder de vissoorten die het meeste linolzuur bevatten, vinden we de volgende soorten:

 • Tonijn
 • Zalm
 • Sardines
 • Haring

Hoewel je al deze vissoorten in blik kunt vinden, kun je er het beste voor kiezen om ze in verse of ingevroren toestand te kopen.

3. Je cholesterol verlagen met levertraan

Je cholesterol verlagen met levertraan

Geloof het of niet, het is mogelijk om een ​​gezond voedingspatroon te hebben dat je cholesterol verlaagt en je spiermassa kan verhogen.

Heb je extra spiermassa nodig? Dan kan levertraan een fantastische aanvulling zijn op je dagelijkse voedselinname. Dit is bijvoorbeeld ook ideaal voor atleten en degenen die hun spiermassa willen verhogen.

Dit populaire supplement heeft een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren en stimuleert in principe een beter eiwitsynthese. Daardoor wordt het makkelijker om je spiermassa toe te laten nemen.

Andere voordelen van levertraan

Daarnaast bevatten deze supplementen nog enkele andere voordelen. Daaronder het feit dat levertraan je:

 • immuunsysteem ondersteunt.
 • helpt bij botgroei.
 • bijdraagt aan een goede stolling van het bloed.
 • ontwikkeling van de hersenen bevordert.

Dat is de reden waarom dit supplement ook aanbevolen wordt aan ouderen.

4. Je cholesterol verlagen met omega 6-vetzuren

Omega 6-vetzuren worden gevonden in veel dierlijke voedselsoorten. Helaas bevatten deze vaak ook veel verzadigde vetten. Daarom is de avocado een van de gezondste bronnen van omega 6-vetzuren.

 • Het is een van de weinige vruchten die veel meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. 
 • Naast het feit dat avocado’s zeer voedzaam zijn, helpen ze ook bij de opname van omega 6-vetzuren.

Een ander opvallend plantaardig product met deze gezonde vetsoort, zijn olijven. Dat is natuurlijk geen echte verrassing meer, want we noemden olijfolie hierboven al.

5. Je cholesterol verlagen met linzen

Je cholesterol verlagen met linzen

Linzen helpen je ook bij het verlagen van je cholesterol.

 • Linzen leveren je lichaam waardevolle eiwitten zonder dat ze je triglyceriden verhogen.
 • Ze bevatten slechts 0,1 gram verzadigd vet per 100 gram.

Deze kleine peulvruchten vormen een stof die aan cholesterol vastplakt. Vervolgens helpt het om de cholesterol uit je lichaam weg te spoelen. Daarom worden linzen ook beschouwd als beschermers van je hart en van je hele hart- en vaatstelsel.

Daarnaast hebben kidneybonen en groene sojabonen soortgelijke eigenschappen als linzen.

Wij raden aan om ook te lezen:
Voordelen van peulvruchten

Is het eten van vet slecht voor je?

Het eten van een bepaalde hoeveelheid vet is noodzakelijk om je organen goed te kunnen laten werken. Het categoriseren van vet als een vijand is onterecht. In een evenwichtig eetpatroon moeten alle macronutriënten opgenomen worden. Dus zowel koolhydraten, eiwitten als vetten.

Het is zelfs zo dat sommige voedingsdeskundigen van mening zijn dat 20 tot 30% van je voeding uit vet zou moeten bestaan, maar dit moeten dan wel onverzadigde vetten zijn.

Met mate gebruiken

De  voordelen van het met mate eten van gezonde vetsoorten zijn:

 • Betere gevoeligheid voor insuline.
 • Goede regulering van je stofwisseling.
 • Toename in spiermassa.
 • Betere reproductieve gezondheid, waardoor je dus gemakkelijker kinderen kunt krijgen.
 • Geoptimaliseerde hersenfunctie

Dus besteed aandacht aan de soorten vet die je opneemt in je eetpatroon.  Op die manier kun je je cholesterol verlagen en genieten van een betere algemene gezondheid!

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lichtenstein, A. H., Appel, L. J., Brands, M., Carnethon, M., Daniels, S., Franch, H. A., … Wylie-Rosett, J. (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006: A scientific statement from the American heart association nutrition committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158
 • Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H. Y., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … Van Horn, L. V. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: A presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000510
 • Collins, R., Frost, C., Clarke, R., Peto, R., & Appleby, P. (2011). Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.314.7074.112

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.