Zeven tips voor een gezond hart

Je hart is de belangrijkste spier van je lichaam, en het is tijd om er beter voor te gaan zorgen. Leer in dit artikel hoe je dit kunt doen. Het is makkelijker dan je denkt!
Zeven tips voor een gezond hart

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Je hart is de belangrijkste spier in je lichaam. De meeste mensen zorgen er echter niet zo goed voor, totdat het hart niet meer zo goed werkt. Hartziekten zijn bovendien een van de meest voorkomende doodsoorzaken over de hele wereld. Om deze te voorkomen, raden wij aan om alles in het werk te stellen om een gezond hart te behouden.

Hoe? In dit artikel zullen we het je vertellen.

Tips voor een gezond hart

Gezonde gewoontes zijn essentieel voor zowel een langer als een beter leven. Het verminderen van het risico op hartziekten is eenvoudig. Dit hangt echter af van hoeveel je bereid bent in je dagelijkse leven te veranderen.

De kleine dingen in je dagelijks leven kunnen het verschil maken tussen het hebben van een gezond hart of een hartziekte. Er zijn aspecten die we niet kunnen veranderen (geslacht, leeftijd, genen, enzovoort), maar behalve die dingen is het de moeite waard om eraan te werken. Een gezonder leven leiden om deze spier te verzorgen, is erg belangrijk.

Let dus op het volgende advies voor een gezond hart:

1. Begin met een evenwichtig dieet

We zeggen hier niet dat je voor altijd bloem, gefrituurd voedsel en suikers moet opgeven. We zeggen niet eens dat je aan een vegetarisch dieet moet beginnen. Je moet echter wel het voedsel dat je regelmatig eet, veranderen.

  • Je moet het eten van verzadigde vetten en gefabriceerde levensmiddelen zo veel mogelijk vermijden. Deze zijn direct verbonden aan de risico’s van hartproblemen.
  • Wees voorzichtig met de hoeveelheid zout, rood vlees en vleeswaren die je eet. Ook dit is belangrijk.
  • Aan de andere kant is het opnemen van meer groenten en fruit in je eetpatroon altijd goed. Ze zorgen er niet alleen voor dat je gezond kunt genieten. Ze helpen ook de rest van je organen perfect te laten werken.
  • Peulvruchten, noten en volkoren bloem moeten ook worden opgenomen in je gerechten.

2. Beweging

Meer bewegen voor een gezond hart

Een sedentaire levensstijl is een van de belangrijkste risicofactoren voor een hartziekte. Aan de andere kant bieden sport en beweging veel voordelen. Onder deze voordelen bevinden zich gewichtsverlies, preventie van atherosclerose en een verlaging van de cholesterol of bloedsuiker.

Voor volwassenen wordt aanbevolen om minstens 150 minuten matige lichamelijke activiteit per week te krijgen. Je kunt ook 75 minuten aan intensieve beweging doen. De ideale activiteiten zijn cardio: wandelen, fietsen, zwemmen of joggen.

3. Eet gezonde snacks

Dit kan thuis of op kantoor zijn. Probeer de gewoonte om ongezonde snacks te nuttigen, te veranderen en vervang deze voor gezonde opties.

Ga halverwege de ochtend geen koffie met melk en een gebakje halen. Eet in plaats daarvan yoghurt met ontbijtgranen of fruit. Als je thuis bent na het werk, ga dan niet op de bank zitten met een zak chips. Kies in plaats daarvan voor zonnebloempitten of amandelen.

Gezonde snacks hoeven niet saai of smakeloos te zijn. En wat dacht je van wortels met hummus- of auberginemousse? Of een volkoren boterham met avocado en magere kip? Er zijn duizenden mogelijkheden binnen handbereik, en een gezond hart is zeker de moeite waard.

4. Verminder stress

Stress verminderen

Natuurlijk is er een nauwe relatie tussen stress, angst en hartproblemen.

Sommige mensen zijn meer vatbaar voor stress. Veel mensen laten zich door negatieve gedachten meeslepen. Als je tot deze groep behoort, moet je een ontspanningstechniek leren vinden. Je kunt yoga, meditatie of zelfs therapie proberen.

Andere ideeën zijn:

  • Reizen door de platteland.
  • Thuis een lekker warm bad nemen.
  • Lezen terwijl je lekker op de bank ligt.
  • Luisteren naar ontspannende muziek voordat je gaat slapen.

5. Rook niet en drink geen alcohol

Tabak bevat veel gevaarlijke stoffen en veroorzaakt onder andere long- of maagkanker. Daarnaast heeft het een giftig effect op je hart, aders en bloedvaten.

Sigarettenrook verslechtert de bloedstroom en vergroot de kans op trombose. Helaas moet je ook voorzichtig zijn als je niet rookt. Je zou aan dezelfde gevolgen kunnen lijden als iemand in je buurt deze gewoonte wel heeft.

Als het gaat over het drinken van alcohol moet gezegd worden: het drinken van een glas rode wijn per dag is niet erg slecht. Andere dranken, met name als er te veel van neemt, kunnen ernstige hartproblemen veroorzaken. Het ontstaan van hartziekten houdt vaak verband met het drinken van te veel alcohol.

6. Blijf op gewicht

Blijf op gewicht

Obesitas en overgewicht gaan vaak samen met verschillende hartproblemen.

De BMI-score is een test die je kan helpen. Het vertelt je namelijk precies hoeveel je zou moeten wegen om op je ideale gewicht te zijn. Het is echter niet de enige methode die beschikbaar is.

Voor degenen van ons met een beetje extra gewicht helpt het om wat af te vallen, de bloeddruk te reguleren en je slagaders gezonder te maken.

Als je weet wat je ideale gewicht is, moet je hier niet obsessief mee bezig zijn. In plaats daarvan is het beter om de beslissing te nemen om gewicht te verliezen met elke methode die er voor jou beschikbaar is. Beetje bij beetje afvallen is gezond voor degenen van ons die te zwaar zijn. Het is gezonder dan een ‘wonderdieet’ dat belooft je te helpen om 10 kilo in minder dan een week te verliezen.

Tot slot moet je niet stoppen met eten om je doel te bereiken: je zult jezelf alleen maar ziek maken, in plaats van je hart gezond te houden.

7. Zorg voor voldoende slaap

Slapen voor een gezond hart

Hoeveel slaap is genoeg slaap voor een gezond hart? Dat hangt af van de persoon. Het wordt echter geschat dat je als volwassene tussen zeven en negen uur slaap moet krijgen.

Goede slaapgewoonten helpen het hart omdat het het risico op tachycardie of hartaanvallen vermindert.

Als je slechts een paar uur per nacht slaapt, produceert je lichaam niet de hoeveelheid serotonine die het nodig heeft. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je goed en comfortabel voelt. Als je dit hormoon niet in een gezonde dosis hebt, kan het ervoor zorgen dat je meer wilt eten en drinken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.