15 te vermijden ongezonde voedingsmiddelen: schrap ze uit je menu

De beste manier om schadelijke voedingsmiddelen te vermijden is door altijd vooraf je menu op te stellen. Baseer het op gezonde producten. Zorg ook voor gezonde snacks voor het geval je op een bepaald moment honger krijgt.
15 te vermijden ongezonde voedingsmiddelen: schrap ze uit je menu
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een goede voeding bevordert de intellectuele en de geestelijke ontwikkeling. Want het zorgt ervoor dat we kunnen redeneren, nadenken, begrijpen en creëren. Het ondersteunt ook de lichamelijke ontwikkeling en de groei van het lichaam. Om die reden moeten we een aantal te vermijden ongezonde voedingsmiddelen uit ons voedingspatroon schrappen.

We geven je in dit artikel een overzicht van de voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Gezond eten

Gezond eten houdt in dat je een verscheidenheid aan ingrediënten inneemt. Want deze verschaffen je de voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven. Bovendien geven ze je veel energie en zorgen ze ervoor dat je je goed voelt.

Deze voedingsmiddelen bevatten koolhydraten, eiwitten, water, vet, mineralen en vitamines.

Volg dus een goed voedingspatroon dat je aanvult met voldoende beweging en een gezond gewicht. Want dit is een perfecte combinatie om je lichaam gezond en sterk te houden.

Tips voor een goed voedingspatroon

 • Hou je aan de vaste maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaal).
 • Eet gevarieerd.
 • Behoud een gezond gewicht.
 • Weet welke verhouding vet je lichaam moet hebben om je ideale gewicht te behouden.
 • Vermijd om buitensporig veel verzadigd vet te eten.
 • Eet voedingsmiddelen die voldoende voedingsvezels bevatten.
 • Vermijd overmatig gebruik van suiker en zout.
 • Drink geen alcohol.
 • Probeer om niet meer dan 20% eiwitten in je voeding te hebben.
 • Let ook op je dagelijkse inname van vitaminen en mineralen.
 • Doe aan lichamelijke beweging uit die aangepast zijn aan je leeftijd, je gewicht en je lichaamsbouw.
 • Kauw je voeding langzaam.

Te vermijden ongezonde voedingsmiddelen zodat je niet ziek wordt

Wat men meestal aanbeveelt, is bij voorkeur natuurlijke en biologische voedingsmiddelen te eten. Zo vermijd je gifstoffen. Gebruik ook geen voeding die schadelijk voor je gezondheid is.

Want onze voeding verschaft het lichaam voedingsstoffen en energie. Dit voorkomt de ontwikkeling van ziekten.

Het probleem is echter dat er verleidelijke voedingsmiddelen bestaan. Je kan ze snel en op weg naar het werk eten. Je hoeft dus geen tijd te verspillen aan de bereiding. Zij zijn ook goedkoop. En vaak zijn ze zoet en lekker. Maar het probleem is dat ze slecht voor ons zijn.

Laten we eens enkele te vermijden ongezonde voedingsmiddelen bekijken.

1. Kipnuggets

Kipnuggets zijn te vermijden ongezonde voedingsmiddelen

Ze zijn lekker en geven ons snel een verzadigd gevoel. Maar probeer ze toch te vermijden. Want ze bevatten grote hoeveelheden conserveermiddelen, zout en vet.

2. Patat

Patat bevat een grote hoeveelheid calorieën. Als je het regelmatig eet, dan kan je na verloop van tijd aan diabetes of overgewicht gaan lijden.

3. Frisdranken

Frisdranken zijn te vermijden ongezonde voedingsmiddelen

Deze dranken bevatten suiker en een maïssiroop met veel fructose. Dit is slecht voor je gezondheid.

Ze zijn ook schadelijk voor de lever. Bovendien zouden ze tot de ontwikkeling van bacteriële aandoeningen en zelfs kanker kunnen leiden.

4. Hot dogs

Deze te vermijden ongezonde voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden kunstmatige ingrediënten. Ze zitten vol met conserveermiddelen en smaakstoffen. Ze zijn vaak gemaakt met vlees van een lage kwaliteit. Bovendien bevatten ze ook veel zout.

5. Hamburgers

Hamburgers zijn te vermijden ongezonde voedingsmiddelen

Hamburgers kunnen je risico op diabetes verhogen. Het is junkfood.

6. Gesuikerde ontbijtgranen

Deze gesuikerde ontbijtgranen bevatten meestal weinig voedingsvezels. Omdat er in deze granen suiker zit, dragen ze bij aan een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes.

7. Mueslirepen

Mueslirepen zijn te vermijden ongezonde voedingsmiddelen

Ook dit zijn te vermijden ongezonde voedingsmiddelen omdat ze maïssiroop met veel fructose bevatten. Ze zijn ook meestal gemaakt met een schadelijke soort suiker. Daarnaast bevatten ze veel vet en zout. Die bestanddelen maken deze repen minder gezond.

8. Commercieel gefabriceerde ijsthee

Je kan ze gemakkelijk zelf maken. Maar commercieel gefabriceerde ijsthee is goedkoop en verfrissend maar niet gezond. Want ze bevatten meer suiker dan natuurlijke dranken, en veel kunstmatige smaakstoffen, maïssiroop en andere schadelijke suikers.

9. Tomaten in blik

Tomaten in blik zijn te vermijden ongezonde voedingsmiddelen

Wanneer je dit product gebruikt, loop je een klein risico op vergiftiging. Blik wordt namelijk niet in alle landen op dezelfde manier gemaakt.

Sommige soorten bevatten BPA. Dit is een giftig chemisch bestand dat in verband wordt gebracht met voortplantingsproblemen, neurologische schade en een verhoogd risico op verschillende soorten kanker.

10. Bewerkt vlees en worst

Worsten zijn op middellange en op lange termijn slecht voor je gezondheid.

Het probleem is dat ze gemaakt worden met veel zout en andere stoffen die schadelijk voor je kunnen zijn.

11. Kiemgroentes

Kiemgroentes zijn ook te vermijden ongezonde voedingsmiddelen

Alfalfa en andere kiemgroenten gebruikt men meestal om smaak  aan de gerechten toe te voegen. Maar ze rauw eten kan betekenen dat je schadelijke bacteriën inneemt.

Om een infectie te voorkomen kan je ze dus het beste koken vóór je ze aan je gerechten toevoegt.

12. Rauwe eieren

Rauwe eieren kunnen schadelijk zijn als ze besmet zijn met salmonella. Dit is een bacterie die infecties van de maag en de darmen veroorzaakt.

13. Margarine

Te vermijden ongezonde voedingsmiddelen: margarine

Margarine bevat grote hoeveelheden transvetten. Die brengt men in verband met hartaandoeningen, obesitas, huidziekten en botverzwakking.

14. Popcorn uit de magnetron

Deze popcorn zit in een zak die perfluoroctaanzuur (C8) bevat. Het is een stof die het bloed vervuilt.

15. Worst en spek

Te vermijden ongezonde voedingsmiddelen: worst en bacon

Deze vleessoorten zitten vol verzadigd vet en zout. Om die reden zijn het te vermijden ongezonde voedingsmiddelen.

Wat moeten we wel eten?

Er zijn vele gezonde alternatieven beschikbaar. Ook die voedingsmiddelen zijn gemakkelijk en snel klaar te maken. Ze zullen je ook een verzadigd gevoel geven.

 • Je kan bijvoorbeeld havermout eten. Het is rijk aan vitamine B, eiwitten, calcium en vezels. Aan havermout kan je fruit, honing voor de smaak of gedroogde vruchten toevoegen.
 • Yoghurt is een andere goede keuze. Want het bevat veel eiwitten. Bovendien bevat geen onnodige suiker.
 • Een andere mogelijkheid zijn eieren. Maar je moet ze wel klaarmaken. Eieren kan je op verschillende manieren bereiden.

Wat kunnen we doen?

Het kan echt moeilijk zijn om deze ongezonde voedingsmiddelen te beperken of te schrappen. Het is zelfs nog moeilijker wanneer je elke dag druk bent en veel honger hebt.

Want dit betekent dat je vaak zomaar eet wat voor je neus staat. De sleutel is dus voorbereiding en volharding.

Het is dus altijd een goed idee om gezonde voeding en snacks bij je te hebben. Op die manier vermijd je dat je toegeeft aan de verleiding om junkfood of bewerkte voedingsmiddelen te kopen en te eten.

Vermijd ook gefrituurde voeding in restaurants en bij fastfood-ketens. Want de meeste restaurants gebruiken vet met veel transvetten om in te bakken.

Zorg er dus voor dat je voedingspatroon vooral uit natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen bestaat. Je zal merken dat je lichaam je dankbaar zal zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ginny Garcia et al. “The Fast Food and Obesity Link: Consumption Patterns and Severity of Obesity”, Obesity Surgery, May 2012, Volume 22, Issue 5, pp 810–818
  • Sara N. Bleich et al. “The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature”, BMC Obesity, 20185:6
  • Rosati JA1, Krebs KA, Liu X., “Emissions from cooking microwave popcorn”, Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):701-9.
  • Physicians Comittee for Responsible Medicine, “Processed meat”, https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/processed-meat
  • Vandana Dhaka et al. “Trans fats—sources, health risks and alternative approach – A review”, J Food Sci Technol. 2011 Oct; 48(5): 534–541.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.