Glutenvrije recepten vol koolhydraten

Als je coeliakie hebt, weet je hoe moeilijk het is om recepten te vinden die bij jouw behoeften passen en waarvan de ingrediënten geen gluten bevatten.
Glutenvrije recepten vol koolhydraten
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Om te ontdekken dat er een wereld van glutenvrije recepten vol koolhydraten is, maakt het in het begin niet eenvoudig. Op deze manier kunnen voedingsmiddelen met veel koolhydraten onze beste bondgenoot worden.

Onthoud dat weten wat je eet de sleutel is om goede eetgewoonten te behouden. Dit is belangrijk als je een glutenintolerantie hebt of een speciaal dieet moet volgen.

Het verbazingwekkende van glutenvrije recepten is dat ze een groot aantal elementen en ingrediënten bevatten die lijken op wat je in een supermarkt of winkel in het schap ziet. Het is dus niet nodig om in één keer alles wat je eet te veranderen.

Koolhydraten en coeliakie

Een heel belangrijk concept dat je altijd in gedachten moet houden is direct gekoppeld aan koolhydraten. Ondanks de slechte reputatie maken koolhydraten deel uit van de chemische keten van stoffen die worden omgezet in energie.

Er zijn vast elementen die je al kent, zoals suikers, calorieën en mineralen. Ondanks hun vele vormen worden ze allemaal ‘aangedreven’ door het ‘instrument’ dat koolhydraten biedt.

Het probleem ontstaat als ze zich ophopen in je lichaam en je op geen enkele manier dat teveel kwijt kan raken. Een deel van het ontstane probleem kan obesitas of een hartziekte zijn. Ook levensstijl is hierbij van belang, zoals het hebben van een zittende levensstijl, of bloedarmoede, wat meteen verklaard is met een teveel van deze specifieke stof.

Zonder koolhydraten kunnen we echter op geen enkele manier onze cellen voorzien van wat ze nodig hebben om te functioneren. Dus als je weer eens leest dat “koolhydraten zo slecht zijn”, geloof dan niet teveel van wat die bron je vertelt. In werkelijkheid zorgen koolhydraten dat het lichaam van voldoende energie wordt voorzien.

Nu is het tijd om de vindingrijke mogelijkheden te bekijken en wat tijd te besteden aan het maken van deze nieuwe en ideale glutenvrije recepten die ook geschikt zijn voor coeliakiepatiënten.

Glutenvrije recepten vol koolhydraten en energie

Glutenvrij met koolhydraten

Weet je waarom het zo belangrijk is dat we aangeven dat deze recepten ook geschikt voor coeliakiepatiënten zijn? Dat is eenvoudig te beantwoorden. Er is een graan wat over de hele wereld veel gegeten wordt: tarwe. Dit is een ingrediënt dat een hoog gehalte aan gluten bevat, wat voor veel mensen met spijsverteringsproblemen een marteling oplevert.

Bovendien zit er ook vaak tarwe in allerlei dagelijkse voedingsmiddelen. Gluten zitten bijna overal in, van het brood dat je op tafel zet tot de donuts die je bij de koffie neemt of de koekjes bij de thee.

Stel je eens voor dat je in een wereld leeft waar je eten je pijn oplevert, en waar je ook geen goede opties vindt die geen gluten bevatten. Dat is waar wij willen helpen. Laten we eens kijken naar de recepten.

Ontbijt met quinoa, appel en specerijen

Dit gerecht is ideaal voor het ontbijt en geweldig om traditionele granen te weren en vervangen. Voeg wat extra smaak aan je eten toe en geef kwaliteit aan je lichaam door middel van dit eenvoudige en praktische recept.

Ingrediënten

 • ½ kop quinoa (100 g)
 • 1 kop water (250 ml)
 • 2 eetlepels kaneelpoeder (30 g)
 • 1 eetlepel bruine suiker (15 g)
 • ½ kop walnoten (75 g)
 • 1 appel in stukjes
 • 2 eetlepels bosbessen (40 g)

Bereiding

 • Zet het water op het vuur en voeg er als het begint te koken, doe je de quinoa bij. Roer een keer goed door en laat het 5 minuten staan.
 • Als de quinoa gaar is, kun je er de kaneel, de bruine suiker en de noten aan toevoegen. Meng alles goed door elkaar.
 • Daarna kun je er de stukjes appel en de bosbessen bij doen.

Glutenvrije macaroni met garnalen en pesto

Garnalen

Dit is het bewijs dat het mogelijk is om heerlijk voedsel te eten at absoluut glutenvrij is. Zonder twijfel is dit een recept dat je echt moet maken.

Ingrediënten

 • 1 kop glutenvrije macaroni (200 g)
 • 250 g gepelde garnalen
 • 1 kop groene erwten (95 g)
 • 2 koppen cherrytomaatjes in saus (250 g)
 • 2 eetlepels pesto (30 ml)

Bereiding

 • Begin met het maken van de pasta zoals op de verpakking staat. Zet daarvoor een pan water met zout op het vuur en breng aan de kook.
 • Voeg de garnalen en erwten toe voor je de pasta gaar is. Roer alles af en toe door.
 • Giet vervolgens alle ingrediënten af met behulp van een vergiet.
 • Als laatste giet je de cherrytomatensaus erbij en meng dit door je glutenvrije pastarecept. Je kunt het meteen opeten of als je een paar uur wacht, kun je het ook in de oven opwarmen en er een beetje pesto aan toevoegen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
 • Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
 • Mohamed, A. A., Rayas-Duarte, P., Shogren, R. L., & Sessa, D. J. (2006). Low carbohydrates bread: Formulation, processing and sensory quality. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.044
 • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
 • Kuipers, R. S., de Graaf, D. J., Luxwolda, M. F., Muskiet, M. H. A., Dijck-Brouwer, D. A. J., & Muskiet, F. A. J. (2011). Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Netherlands Journal of Medicine. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26285

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.