Vier natuurlijke manieren om lage rugpijn te verlichten

Om lage rugpijn te verlichten, moet je verschillende methoden combineren. Dit maximaliseert namelijk de voordelen en het versnelt het genezingsproces.
Vier natuurlijke manieren om lage rugpijn te verlichten

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rugpijn is een veelvoorkomend ongemak bij volwassenen. Het kan je hele rug aantasten en de pijn kan hevig worden. Het is echter lage rugpijn die de meeste problemen veroorzaakt en je moet daarom weten hoe je deze kunt verlichten. Schattingen geven aan dat 80% van de volwassenen ten minste één keer in hun leven lage rugpijn ervaart en de pijn willen verlichten.

Volgens de Amerikaanse Vereniging voor Chiropractie is lage rugpijn een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit over de hele wereld.

Statistieken van deze organisatie geven aan dat meer dan de helft van de beroepsbevolking in de VS jaar in jaar uit rugpijn rapporteert. Dit is de reden waarom mensen constant op zoek zijn naar methoden om ongemak te verlichten, inclusief natuurlijke remedies.

De voornaamste oorzaken van lage rugpijn

Een vrouw met lage rugpijn

Het onderste deel van de rug staat onder grote spanning omdat het het gewicht van het bovenste gedeelte draagt. Over het algemeen wordt het gewicht van het bovenlichaam ondersteund door de ruggengraat, de wervels en de tussenwervelschijven waaruit deze bestaan.

Deze schijven werken als een schokdemper om te voorkomen dat de botten van de wervels elkaar raken. Ze hebben echter de neiging om te slijten naarmate mensen ouder worden, dus letsel is dan waarschijnlijker.

Deze slijtage treedt op in de loop van tijd als gevolg van overwerk of gebrek aan beweging. Het veroorzaakt tijdelijke pijn of stijfheid en in sommige gevallen wordt het het soort chronische pijn dat de dagelijkse routine en het welzijn van iemand duidelijk beïnvloedt.

De onderrug wordt na verloop van tijd het meest aangetast. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Iemand voert bijvoorbeeld activiteiten uit die veel fysieke inspanning vergen en waarbij ongemakkelijke bewegingen en een slechte houding betrokken zijn. Het kan ook voorkomen als de getroffen persoon lange tijd zit zonder te bewegen.

Natuurlijke manieren om lage rugpijn te verlichten

In alle gevallen moet je een arts raadplegen die het echte probleem kan identificeren. Het is echter vaak moeilijk om de onderliggende reden voor rugpijn bij een patiënt te vinden, ondanks de vele bestaande technieken en technologische vooruitgang.

Het is wel noodzakelijk om dit proces te doorlopen om een adequate behandeling te krijgen. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke methoden die je kunt gebruiken om je lage rugpijn te verzachten, zodat je je dagelijkse activiteiten niet hoeft te onderbreken.

Houd er ook rekening mee dat je een arts moet raadplegen om een juiste diagnose te stellen. Deze behandelingen zijn dus slechts een manier om de symptomen te verlichten. Ze zijn niet om het te genezen.

1. Kou en warmte

Een vrij effectieve natuurlijke manier om lage rugpijn te verlichten, is de directe toepassing van kou en warmte. Deze temperatuurwisselingen helpen de ontsteking te verminderen door de bloedstroom te bevorderen in het gebied dat getroffen is door letsel of door lichamelijke activiteit.

Dit werkt zelfs als de pijn te wijten is aan de spanning die ontstaat door een langdurige periode in een ongemakkelijke houding te zitten.

  • Je kunt bijvoorbeeld koudwaterkompressen, ijskompressen of een gel bedekt met een handdoek direct op de plek van de pijn plaatsen om ontstekingen te verminderen.
  • Gebruik vervolgens een warmwaterkompres of warmtebaden om de bloedsomloop te bevorderen.
  • Deze methode ontspant de spieren en vermindert ongemak.

2. Knoflook om lage rugpijn te verlichten

Knoflook als remedie

Knoflook kan ook een effectief natuurlijk middel zijn om rugpijn te verlichten. Dit komt door het allicinegehalte, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het rauw eten is de makkelijkste manier om pijn te verlichten. Je kunt deze pijnstiller echter ook plaatselijk aanbrengen. Om dit te doen moet je een knoflookolie maken.

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels kokosolie

Bereiding

  • Verhit eerst de kokosolie in een pan en voeg de teentjes knoflook toe.
  • Laat ze bruin worden op een heel laag vuur.
  • Zeef dit daarna en bewaar de olie in een glazen bakje.
  • Je kunt ook een koude versie maken: voeg gewoon de knoflook toe aan de kokosolie en laat dit 5 tot 10 dagen trekken.

3. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een geweldige natuurlijke therapie voor het verlichten van spier- en lage rugpijn. Je kunt beginnen met een fitnessplan dat dagelijkse oefeningen met een lage impact omvat, zoals licht stretchen, zwemmen of wandelen. Dit is namelijk geweldig om met stijfheid in dat gebied om te gaan.

Een zittende levensstijl heeft ook grote invloed op de spieren in de onderrug. Je versterkt deze dus en vermijdt meer blessures tijdens het sporten. Hoe sterker de spieren, hoe minder kwalen je zult hebben.

Ook interessant om te lezen:
Bewezen trainingsvormen bij lage rugpijn

4. Goed slapen

Goed slapen kan ook helpen bij lage rugpijn

Endorfines komen vrij als we slapen en deze hormonen kunnen net zo effectief zijn als pijnstillers. Wanneer het lichaam endorfine aanmaakt, nemen de pijnsignalen die in de hersenen worden geregistreerd iets af.

Rustgevende slaap verlicht de angst, stress en depressie die gepaard kunnen gaan met chronische lage rugpijn. Het is zelfs gebruikelijk dat mensen met rugpijn ook een slaapstoornis hebben.

Slecht slapen kan je lage rugpijn verergeren. Daarom is het belangrijk om voor beide een oplossing te vinden om een vicieuze cirkel te vermijden die schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Het is in ieder geval altijd een goed idee om professioneel medisch advies in te winnen. We hopen dat je dit artikel interessant vond!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.