Verlicht lage rugklachten op natuurlijke wijze

Lage rugklachten doen zich vrij vaak voor en kunnen door een verscheidenheid aan factoren worden veroorzaakt. Je kunt deze klachten echter verlichten door gebruik te maken van enkele zeer eenvoudige huismiddeltjes. En het beste hieraan is dat je de meeste van deze middeltjes zelf kunt aanbrengen.
Verlicht lage rugklachten op natuurlijke wijze
Abel Verdejo

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Abel Verdejo.

Laatste update: 18 januari, 2019

Een hoop mensen hebben last van lage rugklachten. Sommige mensen staan na een nacht slecht geslapen te hebben op met rugpijn, of omdat ze in de verkeerde houding hebben geslapen, of omdat ze de hele nacht bijna niet hebben bewogen. Anderen sluiten hun dag echter af met enorm veel druk op hun onderrug.

In dit artikel delen we daarom een paar eenvoudige en zeer effectieve tips om lage rugklachten tegen te gaan en te verlichten.

Waarom heb ik last van lage rugklachten?

Vrouw die tijdens het sporten last heeft van lage rugklachten

De lumbale wervelkolom is een zeer belangrijk lichaamsdeel dat een hoop mensen vaak pijn of ongemak bezorgt. Meerdere uren achter elkaar zitten of staan is in dit geval vaak de boosdoener, maar pijn in dit gebied kan ook worden veroorzaakt door een slecht dieet, onopgeloste emoties, een gebrek aan lichaamsbeweging of de verkeerde lichaamsbeweging, spijsverterings- of darmproblemen etc.

Ook zijn de nieren direct verbonden met de lumbale wervelkolom; aangezien ze zich bevinden tussen de onderrug en de middenrug. Daarom is het tevens verstandig om goed voor je nieren te zorgen.

Wil je meer weten? Lees dan: Waarom je last hebt van rugpijn

Middeltjes om lage rugklachten te verlichten

Zwemmen om lage rugklachten te verlichten

Warme waterstraal

De lumbale wervelkolom is over het algemeen een lichaamsdeel dat wel van wat warmte houdt. Het reageert niet goed op kou, vocht en een zittende levensstijl.

Dit middel is gebaseerd op hydrotherapie, wat inhoudt dat je gebruik maakt van de therapeutische voordelen van verschillende watertemperaturen, in dit geval heet water.

Wat moet je doen?

 • Laat een straal warm water stromen en ga hier onder zitten. Beweeg vervolgens met je lichaam heen en weer. Laat het water steeds warmer worden tot het uiteindelijk heet is.
 • Doe dit ongeveer drie tot vier minuten. Het is het beste om gedurende deze paar minuten te zitten.
 • Als het kan, laat je dan door iemand helpen, zodat je bijvoorbeeld op je gemak op een plastic stoeltje kunt gaan zitten.
 • Gebruik dit middel niet indien je last hebt van ischias of een hernia.

Afwisselende temperaturen

Voor deze behandeling maak je ook gebruik van water, maar dan op verschillende temperaturen. Door afwisselend koud en warm water te gebruiken, bevorder je de bloedsomloop en kun je ontstekingen en pijn kalmeren.

Ook voor deze behandeling kun je jezelf het beste laten helpen door iemand anders. Zorg ervoor dat je zowel heet water als koel water (niet te koud) bij de hand hebt, samen met twee handdoeken of middelgrote doeken.

Wat moet je doen?

 • Laat een van de handdoeken weken in het hete water, knijp het water eruit en leg de handdoek dan op je onderrug. Het is de bedoeling dat je op je buik ligt.
 • Laat de handdoek dertig tot zestig seconden liggen.
 • Doe daarna hetzelfde met de andere handdoek, die je in het koude water hebt laten weken.
 • Doe dit met elke handdoek minstens vijf keer en rond de behandeling vervolgens af met de warme handdoek.
 • Droog je onderrug daarna goed af en wikkel er een droge handdoek omheen.

Massage met sesamolie en Arnica-olie

Zelfgemaakte lijnzaadolie

Dit is een goede massage die zal helpen om lage rugklachten te verzachten. De lumbale wervelkolom is gelukkig een van de weinige delen van je rug waar je zelf met je handen bij kunt komen, hoewel het natuurlijk altijd handiger is als er iemand is die je kan helpen.

Voor deze massage maak je gebruik van sesamolie, een olie die tevens zal helpen om dit gebied te verwarmen. Meng de sesamolie met de Arnica-olie (dit kan ook Arnica-crème of -gel zijn). Arnica is een plant die ontstekingsremmende krachten heeft.

Wat moet je doen?

 • Begin eerst door je onderrug zachtjes te masseren en te verwarmen. Wees voorzichtig dat je niet te veel druk uitoefent.
 • Oefen dan zachtjes druk uit op beide kanten van je ruggengraat, waarbij je verticale bewegingen maakt.
 • Maak een knijpende beweging rond je middel om spanning aan de zijkant van je rug los te laten. Pak zo veel huid als je vast kunt pakken en trek er dan zachtjes aan om weefsels op te breken en ze flexibeler te maken.

Koolpapje

Ook deze behandeling kun je gemakkelijk zelf thuis toepassen. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een paar blaadjes groene kool. Kool heeft ontstekingsremmende eigenschappen waar gebruik van kan worden gemaakt om elk lichaamsdeel dat je wilt te kalmeren (op de buik bij menstruatiekrampen, op de knieën bij kniepijn etc.).

Wat moet je doen?

 • Pak er vier tot zes koolbladeren bij. Hoe groener, hoe beter.
 • Breng een pannetje met water aan de kook. Laat de bladeren hier vervolgens een paar seconden in weken, niet langer dan tien.
 • Leg de bladeren dan op een snijplank en verpletter ze een beetje, zodat de sappen eruit komen.
 • Breng de bladeren vervolgens, terwijl ze nog warm zijn, aan op je onderrug. Houd er eerst een vochtige doek tegen aan en daarna een droge handdoek.
 • Laat de bladeren vijftien minuten hun werk doen.
 • Doe dit twee tot drie keer per dag.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carragee EJ, Hannibal M. Diagnostic evaluation of low back pain. Orthopedic Clinics of North America. 2004.
 • Herbert M, Lanctot-Herbert M, Mahadevan S V. Low back pain. In: An Introduction to Clinical Emergency Medicine. 2012.
 • Stevinson C, Devaraj VS, Fountain-Barber A, Hawkins S, Ernst E. Homeopathic arnica for prevention of pain and bruising: Randomized placebo-controlled trial in hand surgery. J R Soc Med. 2003.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.