Manieren om vast te stellen of je last hebt van ischias

Het is verstandig om een specialist te raadplegen om vast te stellen of je last hebt van ischias en de juiste behandeling te krijgen. Dit komt doordat de symptomen van ischias, die na bepaalde tijd vanzelf weer kunnen verdwijnen, soortgelijk zijn aan de symptomen van andere gezondheidsproblemen.
Manieren om vast te stellen of je last hebt van ischias

Laatste update: 29 oktober, 2018

Sommige gezondheidsproblemen kunnen heel makkelijk worden vastgesteld. Andere gezondheidsproblemen, zoals ischias, veroorzaken echter symptomen die gemakkelijk verward kunnen worden met andere aandoeningen. Hoe weet je dan of je last hebt van ischias?

Misschien voel je wel pijn in je benen omdat je erg vermoeid bent. Desalniettemin zou je deze pijn niet moeten negeren. Het zou namelijk ook een symptoom kunnen zijn van ischias. Door je hier bewust van te zijn, kun je dit gezondheidsprobleem beter tegengaan.

Als je vaak last hebt van pijn in de achterkant van een van je benen, dan is dit reden om je zorgen te maken. Dit kan namelijk gewoon lijken op een krampje, maar hoeft dit niet per se te zijn. Vooral niet als je daarnaast ook andere symptomen ervaart.

Denk bijvoorbeeld aan gevoelloosheid of een tinteling die doorloopt tot aan je voet.

Daarnaast zou je je zorgen moeten maken als de pijn die je voelt erger wordt wanneer je hoest of niest.

Heb je nu al het gevoel dat de pijn die je voelt inderdaad veroorzaakt wordt door ischias? Als je er nog steeds niet zeker over bent, blijf dan doorlezen. Hopelijk kun je dan beter vaststellen of je last hebt van ischias of niet.

Het eerste dat je moet weten is dat ischias geen ziekte is, maar een gezondheidsprobleem. Het kan daarnaast ook niet makkelijk worden opgespoord, tenzij 80% van je pijn voelbaar is in één been of je rug. Hoe kun je nu zeker weten of je echt last hebt van ischias?

Je hebt zwakke knieën

Zwakke knieën als je last hebt van ischias

Wanneer je last hebt van dit gezondheidsprobleem, is het doorgaans zo dat je ook pijn voelt in een van je knieën. Deze pijn is voelbaar door je hele been. Doet deze pijn zich in beide benen voor, dan is het belangrijk om meteen een dokter te raadplegen.

Wanneer je namelijk pijn voelt in beide benen, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een spoedoperatie moet ondergaan. Het komt echter vaker voor dat de pijn maar in één been aanwezig is. Dit komt doordat de ischiaszenuw bekneld wordt.

Deze zenuw loopt van de ruggengraat door tot aan je voet. Wanneer deze zenuw afgekneld raakt, begin je last te krijgen van ischias. Dit komt doordat in dit geval de werking van de ischiaszenuw verandert. Op dat moment begin je last te krijgen van verschillende ongewenste sensaties: pijn, zwakheid en tintelingen.

Pijn zelf is iets dat over het algemeen vrij vaak voorkomt. Het is echter zorgwekkend als deze pijn gepaard gaat met zwakke knieën of benen.

Wanneer een dokter te horen krijgt dat zijn patiënt deze gevoelens slechts in één been ervaart, dan weet hij/zij meestal meteen dat dit een teken is van een bepaald gezondheidsprobleem. Daarom zou je het bij jezelf dus ook moeten zien als een waarschuwingsteken.

Je kan niet meer rennen

Het is moeilijk om vast te stellen of de pijn die atleten vaak ervaren veroorzaakt wordt door ischias of niet. Dit komt doordat de symptomen van ischias sterk lijken op de symptomen van het piriformis syndroom. Het piriformis syndroom komt echter veel vaker voor dan ischias.

Daarnaast kan de patiënt in geval van beide gezondheidsproblemen tintelingen, pijn en gevoelloosheid ervaren. Bovendien kunnen deze symptomen ook nog op andere aandoeningen wijzen.

Daarom is het zo belangrijk om meteen een dokter te raadplegen wanneer je last begint te krijgen van één of meer van deze symptomen.

De waarschuwingstekens die je lichaam geeft negeren kan het probleem alleen maar erger maken. We denken vaak bijna allemaal dat sporters zeer gezond zijn. Als je zelf een sporter bent is het echter nooit de bedoeling om pijn of ongemak te negeren.

Het is beter om elk wissewasje gelijk te behandelen, dan om een time-out te moeten nemen van je favoriete bezigheden.

Je hebt pijn

Je hebt pijn als je last hebt van ischias

We hebben al aangegeven dat pijn een veelvoorkomend symptoom is van een hoop gezondheidsproblemen. Het is dus ook een zeer belangrijk symptoom van ischias.

Wanneer je je probleem deelt met je dokter, is het echter zeer belangrijk om duidelijk en specifiek te zijn over het soort pijn dat je voelt. Het is niet voldoende om gewoon te zeggen dat je pijn hebt. Doktoren kunnen pijn namelijk op veel verschillende manieren behandelen, die niet per se gunstig zijn als je last hebt van ischias.

Dokter Jacob Teitelbaum (auteur van boeken als Real Cause, Real Cure: The 9 Root Causes of the Most Common Health Problems and How to Solve Them!) deelt een aantal belangrijke technieken om vast te stellen of je last hebt van ischias:

  • Duw, net als te zien is op de foto hierboven, je vingers van boven naar beneden over de spieren in je onderrug heen.
  • Probeer de punten te vinden die pijn veroorzaken.
  • Als de pijn doorschiet tot aan je tenen, dan is het zeer aannemelijk dat je inderdaad last hebt van ischias.

Als je door deze test komt

Dit kleine testje zal je helpen vast te stellen of je last hebt van ischias of niet.

  • Ga op je rug liggen en strek je tenen.
  • Til vervolgens je been omhoog. Houd deze in een hoek van dertig tot zeventig graden helemaal recht. Vraag als het nodig is of iemand je hierbij kan helpen. De persoon die jou helpt kan kijken of je de test wel goed uitvoert.
  • Als je na het doen van deze test door je hele been, met name achter je knie, pijn voelt en deze pijn doorloopt tot aan je tenen, dan betekent dit dat je last hebt van ischias.

Wij raden aan om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut of een dokter om je te helpen deze test uit te voeren. Vergeet niet dat het de symptomen erger kan maken wanneer je deze bewegingen snel of incorrect uitvoert.

Er is nog iets anders gaande in je lichaam als je last hebt van ischias

Er is nog iets anders gaande in je lichaam als je last hebt van ischias

Naast pijn in je rug, knie en been kunnen ook veranderingen in je lichaam een symptoom zijn van ischias. Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je darmen of blaas ineens niet meer helemaal naar behoren functioneren. Volgens doktoren zou dit een teken kunnen zijn dat je een spoedoperatie nodig hebt.

Alan Hilibrand, woordvoerder van de American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), geeft aan dat dit echter vrij zeldzaam is.

Als je voelt dat je wervelkolom veel druk legt op de zenuw die je blaas en darmen kan beïnvloeden, raadpleeg dan je dokter. Deze schade zou namelijk permanent kunnen zijn.

Het goede nieuws: ischias kan weer verdwijnen

Het goede nieuws is dat ischias in 80% van de gevallen weer weggaat. We weten echter nog steeds niet of dit komt doordat een schijf in onze ruggengraat weer terug is verplaatst naar zijn originele plek of doordat de ischiaszenuw niet langer bekneld wordt.

Om het ongemak dat je voelt wanneer je last hebt van ischias te verzachten, zou je ontstekingsremmende medicijnen in kunnen nemen. Ook is het belangrijk om de fysiotherapie die je dokter je voorschrijft volledig te voltooien.

Helaas moeten we je echter wel vertellen dat hoewel ischias in de meeste gevallen niet permanent is, de symptomen doorgaans wel minstens drie maanden aan blijven houden. 

Het is dan ook altijd belangrijk om een dokter te raadplegen en zijn/haar aanbevelingen op te volgen. Zelfs als de pijn tijdelijk wegzakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.