Waarom ervaar je tintelingen in je armen en benen?

· 18 februari 2016

Dit is ongetwijfeld een onaangenaam gevoel. Wanneer je armen, handen, benen of voeten ‘in slaap’ vallen, is het fijn om te weten wat je kunt doen om ze weer wakker te krijgen, zodat alles weer normaal aanvoelt. Waarom ervaar je nu eigenlijk tintelingen in je armen en benen? Ontdek het in dit artikel!

Gevoelloosheid en tintelingen: Wat is het? Wat is de oorzaak?

Zowel gevoelloosheid als tintelingen zijn ongewone sensaties die overal in het lichaam kunnen opduiken. De meeste mensen ervaren het echter vaak in hun armen, benen, handen, vingers en voeten. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van slapende ledematen zijn:

 • Voor langere tijd in dezelfde houding verkeren, of dit nu staand of zittend is. Bijvoorbeeld tijdens het reizen of aan je bureau op het werk.
 • Letsel aan een zenuw: Als je een zenuw in je nek beschadigt, dan zul je tintelingen in je armen en handen ervaren. Als het een zenuw in je onderrug betreft, dan zullen de tintelingen van invloed zijn op je benen en voeten.
Massage tegen tintelingen in je armen

 • Druk op de spinale of perifere zenuwen.
 • Herpes-zoster(of gordelroos)-infectie.
 • Een slechte doorbloeding veroorzaakt door een ontsteking van de bloedvaten, atherosclerose of een bloedstolsel.
 • Onevenwichtig kalium-, calcium- of natriumgehalte.
 • Gebrek aan vitamine B12.
 • Het nemen van bepaalde medicijnen.
 • Schade aan de zenuwen als gevolg van overmatig alcoholgebruik, het gebruik van tabaksproducten of blootstelling aan lood.
 • Radiotherapie.
 • Stekende insecten, mijten, of dierlijke beten.
 • Allergieën voor schaaldieren.
 • Carpaaltunnelsyndroom (in de pols).
 • Suikerziekte.
 • Hypothyreoïdie.
 • Beroerte of andere ischemische aanval.

Huismiddelen en aanbevelingen tegen tintelingen in je armen en benen

Water is een van de beste natuurlijke manieren om je benen en handen ‘wakker’ te maken als ze in slaap vallen. Week het getroffen lichaamsdeel ongeveer tien minuten, of tot de tintelingen stoppen, in een kom met koud water. Sommige mensen kiezen ervoor om de vingers, tenen of andere delen van het lichaam die gevoelloos zijn met kracht te bewegen. Enkele andere opties zijn:

Wandelen

Maak een korte wandeling door de kamer wanneer je de tintelingen voelt opkomen. Je zult misschien enkele minuten stil moeten blijven staan als je spasmen in een van je benen ervaart. Bewegen is echter een behoorlijk effectieve manier om je ledematen wakker te maken. Dit geldt vooral als je gedurende langere tijd hebt gezeten.

Wandelen tegen tintelingen in je armen en benen

Op je tenen staan

Dit is een andere behandeling voor slapende benen. Ga op je tenen staan alsof je een danser bent en laat vervolgens je hielen zakken tot de vloer. Herhaal dit tien keer om de bloedcirculatie te stimuleren in de onderste ledematen.

Als je benen en voeten de neiging hebben om vaak in slaap te vallen, doe deze oefening dan elke avond voordat je naar bed gaat, zodat je geen last zult krijgen van gevoelloosheid terwijl je slaapt.

Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer

Een tekort aan ijzer kan verantwoordelijk zijn voor de tintelingen in je armen en benen. Het toevoegen van linzen en bieten aan je dieet kan de frequentie van de tintelingen helpen verminderen. Het is ook een goed idee om meer eieren, melk, noten, erwten, bonen en groene bladgroenten zoals spinazie en snijbiet te eten.

Maak een kompres met behulp van hete pepers

Dit kan je situatie helpen verlichten. Je hebt een dozijn rode chilipepers nodig. Kook ze op hoog vuur en druk ze door een doek. Breng het kompres aan op het getroffen gebied. De warmte van de pepers zal pijn en ongemak verminderen. Als je vaak last hebt van tintelingen, kun je een zalf voorbereiden, zodat deze alleen nog opgewarmd hoeft te worden voor je hem kunt gebruiken.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en dranken

Het drinken van koffie of alcohol tijdens en na het diner wordt afgeraden. Hetzelfde geldt voor het eten van zwaar/machtig voedsel in de avond.

Leid een gezondere levensstijl

Ook een gezondere levensstijl kan tintelingen in je armen en benen verminderen. Stop met roken, doe aan lichaamsbeweging door middel van activiteiten zoals zwemmen, beoefen therapieën zoals yoga om de spanning te verminderen, vermijd langdurig zitten of staan in dezelfde houding en draag loszittende kleding, zodat ​​betere circulatie mogelijk is.

Gezonde voeding tegen tintelingen in je armen

Massages en het veranderen van je houding

Als je tintelingen in je armen en benen voelt opkomen, dan is het een goed idee om het gebied krachtig te masseren of erover te wrijven. Je kunt dit elke avond doen om te voorkomen dat een van je ledematen in slaap valt.

Een andere goede tactiek is om je positie vaak te veranderen. Als je zit, sta dan op; als je ligt, ga dan rechtop zitten; sta je, ga dan zitten… en ga zo maar door.

Merk je dat je benen en armen in slaap vallen terwijl je slaapt, dan kan het zo zijn dat je te lang in dezelfde positie verkeert zonder te bewegen. Probeer eens om kussens te gebruiken om de aangedane gebieden ’s nachts hoger te houden.

Draag de juiste schoenen

Kies altijd voor sokken gemaakt van katoen of wol om vocht te absorberen en tintelingen te voorkomen. Verwissel je sokken drie keer per dag (om de acht uur, waarbij je ze ’s nachts dus uitdoet).

Je schoenen moeten comfortabel zijn en gemaakt zijn van leer of stof. Zorg ervoor dat ze de voetboog voldoende ondersteuning bieden of gebruik inlegzolen voor een betere ondersteuning van je voeten. Probeer het dragen van hoge hakken of schoenen waarin je voeten glijden tijdens het lopen te vermijden.

Doe muur- of bal oefeningen

Als je thuiskomt van het werk, doe dan je sokken en schoenen uit en ga met je rug tegen de muur staan, vooral als je tintelingen ervaart of als je benen slapen. Druk je vingers en handpalmen tegen de muur en buig je knieën licht. Als je op kantoor werkt, neem dan een rubberen bal in de palm van je hand en knijp zo hard als je kunt.

Er bestaan accessoires die precies gemaakt zijn voor dit soort oefeningen. Je kunt dezelfde oefening doen voor je benen en voeten door de rubberen bal tegen de grond aan te duwen met je voetzolen.