8 tips voor het inrichten van een kantoor

Het op een goede manier inrichten van je kantoor is geen tijdverspilling. Integendeel, dit verhoogt je productiviteit en verbetert je humeur! Ontdek in dit artikel 8 tips voor kantoorinrichting.
8 tips voor het inrichten van een kantoor

Laatste update: 07 november, 2022

Met de 8 tips voor het inrichten van een kantoor voelt je je beter thuis in de ruimte waar je vele uren doorbrengt. Hoe groot of klein je kantoor ook is, het belangrijkste is om het netjes en opgeruimd te houden. Zo valt de inrichting beter op en kan het je inspireren.

Naast het handhaven van orde en netheid zal een goede inrichting waarin licht en inspiratie de boventoon voeren een positieve invloed hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Overweeg daarom zeker om je kantoor opnieuw in te richten!

Het inrichten van een kantoor en je productiviteit

Bedenk hoe je je zou voelen als je, als je je kantoor binnenloopt, overal papieren aantreft, pennen en potloden op de vloer, en je enorme oude bureau in een donkere hoek zonder lamp staat. Ongemakkelijk, toch?

Dit hangt samen met het feit dat rommel en ongepaste decoratie een negatieve invloed kunnen hebben, net zoals een juiste inrichting je productiviteit kan verhogen en je humeur kan verbeteren. Onthoud dat natuurlijk licht, een onderwerp waar we later op in zullen gaan, ook erg belangrijk is.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is de geur. Aromatherapie is gebaseerd op de gedachte dat bepaalde geuren invloed hebben op hoe je je voelt. We noemen enkele voorbeelden:

 • kaneel kan vermoeidheid helpen verminderen en stress verlichten.
 • roos helpt tegen verdriet.
 • citrusvruchten, zoals bergamot, versterken het gevoel van kalmte.

Acht tips voor het inrichten van een kantoor

Een vrouw die gaapt

Aangezien je een groot deel van je dag op kantoor doorbrengt, kun je er misschien verveeld raken. Daarom is het een goed idee om te overwegen om het te renoveren!

Hier zijn acht tips voor het inrichten van je kantoor die je werkruimte niet alleen een vleugje elegantie geven, maar het ook een beetje gastvrijer maken en je motiveren om elke dag te werken.

1. Lichtgekleurde muren

Door de muren van je kantoor te schilderen met lichte kleuren, zoals wit of crème, ziet je werkruimte er helderder uit. Toch hebben volgens sommige onderzoeken ook andere kleuren invloed op de creativiteit en productiviteit terwijl je aan het werk bent (Spaanse link).

 • Oranje is bijvoorbeeld een kleur die wordt geassocieerd met creativiteit, succes en aanmoediging. Het kan dus een goed idee zijn om een van de muren van je kantoor oranje te schilderen.
 • Aan de andere kant symboliseren blauw, paars en grijs succes. Je kunt deze kleuren proberen toe te voegen door middel van decoratieve elementen of meubels.

Misschien vind je dit artikel leuk:
Je huis opnieuw inrichten voor een gelukkigere relatie

2. Motiverende teksten

Het dagelijks zien van motiverende zinnen kan je helpen om beter werk te leveren. Welke tekst je kiest, hangt af van het soort werk dat je doet en je persoonlijke voorkeuren. Deze tip wordt steeds populairder bij bijvoorbeeld reclamebureaus en persbureaus.

 • Als je van lezen houdt, schilder dan een zin, bijvoorbeeld uit je favoriete boek, die je motiveert op een van de muren.
 • Je kunt ook muurstickers of muurschilderingen gebruiken.
 • Als dit niet is toegestaan in je werkgebied, kun je in plaats daarvan een fotolijst plaatsen met de motiverende zin van je keuze. Het idee is dat je het elke dag leest voor inspiratie.

3. Bronnen van natuurlijk licht

Natuurlijke lichtbronnen hebben veel gezondheidsvoordelen. Verschillende onderzoeken concludeerden dat voldoende blootstelling aan natuurlijk licht bepaalde neurodegeneratieve ziekten, zoals Parkinson, kan helpen voorkomen (Engelse link).

 • In feite hebben klinische studies bij dieren aangetoond dat dit type verlichting de cognitieve functies en prestaties kan helpen verbeteren omdat het een impact heeft op de hippocampus (Engelse link).
 • Andere onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan natuurlijk licht, vooral in de ochtenduren, de symptomen van psychische aandoeningen vermindert doordat het de productie van serotonine stimuleert en de vitamine D- synthese verbetert (Engelse link).

4. Koop een praktisch bureau

Het bureau dat je kiest is erg belangrijk. Als je van ruimtelijkheid houdt, kun je het beste een bureau kiezen dat iets langer is en wat minder breed. Zo neemt hij minder ruimte in beslag dan een robuust bureau.

 • Door meubels met verticale laden te kiezen om je werkspullen op te bergen, kun je ook de beschikbare ruimte optimaliseren als je kantoor klein is.
 • Een andere aanbeveling voor kleine kantoren is het kiezen van een opklapbaar bureau. Zo kun je ruimte besparen als de werkdag erop zit, zeker als je vanuit huis werkt.

5. Klapstoelen

Deze tip is vergelijkbaar met de vorige. Tegenwoordig zijn er verschillende accessoires te vinden die een klapstoel heel comfortabel kunnen maken om mee te werken. Uiteindelijk zal het je in de gelegenheid stellen om wat meer ruimte te winnen op het moment dat je geen extra stoel nodig hebt.

Een ander voordeel van het kopen van dit type stoel is dat je moderne en kleurrijke stoelen kunt vinden die in niets lijken op traditionele bureaustoelen. Maar onthoud dat het belangrijkste punt comfort is.

6. Gebruik planken om alles te ordenen

Een paar hangende touwplanken

Planken kunnen je helpen veel ruimte te besparen. Als je vanuit huis werkt, moet je serieus overwegen om er een aan te schaffen.

Planken zijn erg handig en ze nemen optisch minder ruimte in beslag dan kasten. Als je veel papieren, mappen of voorwerpen voor het werk hebt, is dit de ideale optie om alles netjes en georganiseerd te houden.

Ga bij voorkeur voor verticale planken met veel indelingen. Dit maakt het gemakkelijker om alles een specifieke plek toe te wijzen aan elk type element en je zult alles wat je nodig hebt veel sneller kunnen vinden en je zult geen rommel maken.

7. Verticale archiefkasten

Verticale archiefkasten zijn de beste opties voor het opbergen van belangrijke documenten en mappen. Ze besparen ruimte en zijn geweldige plekken om documenten en andere belangrijke informatie op te slaan. Dit type meubel plaatst je idealiter in een hoek.

8. Voeg je eigen persoonlijke accenten toe

Deze laatste tip voor kantoorinrichting is de belangrijkste van onze tips voor het inrichten van je kantoor. Zoals we hierboven al vermeldden, brengen mensen veel tijd door op hun kantoor. Zo moet je het personaliseren van je kantoor goed overwegen.

 • Plaats een fotolijst van je gezin of je huisdieren.
 • Of zet je eigen potloodhouder neer of een paar planten, zoals een vetplant of een cactus.

Wat vond je van deze tips voor het inrichten van een kantoor?

Ga je ze toepassen op je kantoor? Nu weet je dat, naast esthetiek en trends, het op de juiste manier inrichten van je kantoor een positieve invloed zal hebben op je gezondheid, productiviteit en humeur. Het is dus een goed idee om aan de slag te gaan!

Onthoud dat je van je kantoor een ruimte moet maken waar je gemotiveerd en met plezier wilt werken. Alle accessoires en elementen die je ervoor kiest, moeten je inspireren om je dagelijkse werkdoelen te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhou Z, Zhou R, Zhang Z, Li K. The Association Between Vitamin D Status, Vitamin D Supplementation, Sunlight Exposure, and Parkinson’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Jan 23;25:666-674. doi: 10.12659/MSM.912840. PMID: 30672512; PMCID: PMC6352758.
 • Joel E. Soler Alfred J. Robison Antonio A. Núñez Lily Yan. Light modulates hippocampal function and spatial learning in a diurnal rodent species: A study using male nile grass rat (Arvicanthis niloticus). Hippocampus, 2017. https://doi.org/10.1002/hipo.22822.
 • Lewy AJ, Bauer VK, Cutler NL, et al. Morning vs Evening Light Treatment of Patients With Winter Depression. Arch Gen Psychiatry. 1998;55(10):890–896. doi:10.1001/archpsyc.55.10.890

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.