Je huis opnieuw inrichten voor een gelukkigere relatie

Het opnieuw inrichten van je huis kan het verschil maken tussen een gelukkige relatie hebben of niet. Wil je hier meer over weten en hoe je je huis hiervoor opnieuw in kunt richten? Lees dan zeker verder!
Je huis opnieuw inrichten voor een gelukkigere relatie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is mogelijk om je huis opnieuw in te richten om een gelukkigere relatie te krijgen. Dit idee is echter misschien nooit in je opgekomen. Om deze reden zul je vandaag ontdekken hoe de inrichting van een huis relaties beïnvloedt en enkele tips om een gelukkigere relatie te hebben.

Komt de term neuro-architectuur je bekend voor? Waarschijnlijk niet, hoewel veel studies meer licht op dit concept werpen. In dit opzicht beweren ze dat de inrichting van een huis een grote impact op emotionele toestanden kan hebben.

De principes van neuro-architectuur

Een stel thuis aan het werk

Er moet rekening worden gehouden met de gewoonten van het stel om een functioneel huis in te richten dat het welzijn van beide partners garandeert. Voordat je je gaat verdiepen in hoe je je huis opnieuw in kunt richten om een gelukkigere relatie te hebben, is het noodzakelijk dat je de principes van neuro-architectuur leert kennen.

Waar gaat neuro-architectuur over? Het antwoord op deze vraag zijn belangrijke aspecten, zoals:

  • privacy
  • materialen
  • kleuren
  • ramen
  • verlichting
  • meubels
  • design

In dit verband is het belangrijk om een voorlopige analyse van de situatie uit te voeren. Werken beide partners bijvoorbeeld vanuit huis, dan is verlichting een belangrijk aspect. Volgens neuro-architectuur stelt een goed verlichte ruimte mensen in staat om productiever te zijn.

Richt je huis opnieuw in om een gelukkigere relatie te hebben

Nu je wat meer over neuro-architectuur weet, raden we je aan om verder te lezen om te ontdekken hoe je je huis opnieuw in kunt richten om een gelukkigere relatie te krijgen. Hiervoor delen we enkele problemen om over na te denken en afhankelijk van wat je nodig hebt, kun je voor het ene ontwerp of het andere kiezen.

Op zoek naar intimiteit

Een gelukkige relatie

Zoek naar elementen die intimiteit geven. Op deze manier geef je de voorkeur aan intieme momenten. Gebrek aan intimiteit in een relatie is iets waar je je zorgen over kunt maken als je al jaren bij je partner bent.

Seksuele uitspattingen komen niet meer zo vaak voor en het lijkt alsof je beetje bij beetje uit elkaar groeit. Als je deze situatie ernstig vindt, dan kun je naar relatietherapie gaan. Je kunt echter ook proberen om je huis opnieuw in te richten.

Het eerste waar je je op kunt concentreren, is verlichting. Dim de lichten wanneer je samen tijd doorbrengt. Dit is, omdat weinig licht het niveau van intimiteit verhoogt. Je kunt ook wat kaarsen toevoegen. Op dezelfde manier raden we je aan om samen quality time door te brengen.

Minder argumenten

Misschien wil je je huis opnieuw inrichten om een gelukkigere relatie te hebben voor een meer  specifiek doel: namelijk een einde aan de ‘domme’ argumenten maken.

Hoewel dit een aanwijzing kan zijn voor emotioneel wanbeheer (Spaanse link) of communicatieproblemen, kun je de omgeving veranderen om het welzijn te bevorderen. Om dit te doen, focus je op de ramen:

  • Elimineer gordijnen die geen natuurlijk licht doorlaten.
  • Ramen met uitzicht op landschappen vrijhouden is essentieel.
  • Als je niet veel ramen hebt of geen van hen een goed uitzicht heeft, dan kun je een poster of schilderij van een landschap dat je mooi vindt op een zichtbare plek in je huis plaatsen.
  • Als het zonnig is, laat het zonlicht dan binnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Maak je eigen kledingopbergers met deze basiselementen

Een comfortabelere ruimte

Een lichte en nette slaapkamer

Creëer rustige en comfortabele ruimtes waar je samen tijd kunt doorbrengen. Als je je huis opnieuw wilt inrichten om een gelukkigere relatie te hebben, dan wil je naast het bovenstaande zeker een comfortabeler huis. Comfort leidt tot welzijn, wat zich in minder stress vertaalt. Hiervoor moet je op het volgende letten:

  • Door kamerplanten toe te voegen, voelt je huis comfortabeler en ziet het er aantrekkelijker uit.
  • Door de muren groen of lichtgeel te schilderen, kun je stress verminderen.
  • Geen rommel of nutteloze voorwerpen verzamelen, geeft huizen een vredig gevoel.

Deze kleine tips helpen je dus om je huis opnieuw in te richten om een gelukkigere relatie te hebben. Als je huis rommelig is, of je gebruikt agressieve kleuren, of als je meubels je smaak niet weerspiegelen, dan kan dit je relatie beïnvloeden.

We raden daarom aan deze stappen te nemen, alles wat je niet gebruikt weg te gooien en het gebruik van kunstlicht te vermijden. Op dezelfde manier als je ramen hebt, laat dan natuurlijk licht binnen. Weet jij hoe je huis je relatie beïnvloedt?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muratori, Marcela, Zubieta, Elena, Ubillos, Silvia, González, José Luis, & Bobowik, Magdalena. (2015). Felicidad y Bienestar Psicológico: Estudio Comparativo Entre Argentina y España. Psykhe (Santiago)24(2), 1-18.
  • Noriega, F. M., Rodríguez, M. Á. J., Heppell, S., & Bonet, N. S. (2016). Creando espacios de aprendizaje con los alumnos para el tercer milenio. Bordón. Revista de pedagogía68(1), 61-82.
  • Pozos Gutiérrez, José Luis, Rivera Aragón, Sofía, Reyes Lagunes, Isabel, & López Parra, María Sughey. (2013). Escala de felicidad en la pareja: Desarrollo y validación. Acta de investigación psicológica3(3), 1280-1297. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322013000300008&lng=es&tlng=es.
  • Sosenski, Susana, & López León, Ricardo. (2015). La construcción visual de la felicidad y la convivencia familiar en México: los anuncios publicitarios en la prensa gráfica (1930-1970). Secuencia, (92), 193-225. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0186-03482015000200008&lng=es&tlng=es.
  • Sutil, L., & Perán, J. (2012). Neuroarquitectura y comportamiento del consumidor: una propuesta de modelo de diseño. Barcelona: Revista de Universidad Rey Juan Carlos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.