Wat moet je doen als je vertrouwensproblemen hebt?

Op een bepaald moment in ons leven worden we allemaal door allerlei angsten overvallen. Lees verder om meer te weten te komen over vertrouwensproblemen.
Wat moet je doen als je vertrouwensproblemen hebt?

Laatste update: 06 mei, 2019

Wederzijdse zekerheid is de fundamentele basis van een solide romantische relatie. In sommige gevallen is dat vertrouwen er echter niet altijd. Vandaag gaan we dieper in op vertrouwensproblemen.

Het is niet gemakkelijk voor een stel om een relatie te hebben waarin zich vertrouwensproblemen voordoen. Noch voor de persoon die onzeker is, noch voor degene die zulke gevoelens van onzekerheid veroorzaakt.

Wantrouwen is een groot probleem dat een groot aantal stellen treft en het kan leiden tot een relatiebreuk. Het is echter vaak mogelijk om dit probleem op te lossen en vandaag delen we enkele tips om uit te proberen.

Oorzaken van vertrouwensproblemen bij stellen

Stel met vertrouwensproblemen

De meeste personen besteden het grootste deel van hun tijd aan het delen van dingen met die speciale persoon van wie ze houden, maar waarom is er wantrouwen in een relatie? De oorzaken zijn talrijk en afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn de belangrijkste.

1. Ontrouw

Wanneer één van de leden van een stel een romance heeft met een derde persoon, zelfs als de situatie lijkt te zijn opgelost, zijn er soms overblijfselen van niet geheelde wonden die vertrouwensproblemen naar boven kunnen brengen.

2. Persoonlijke onzekerheid

Een onzeker persoon gelooft onbewust dat hij of zij de liefde niet waardig is. Dit gevoel van ‘minder te zijn’ kan zich manifesteren in de vorm van jaloezie en een algemeen gebrek aan vertrouwen in hun relatie.

3. Eentonigheid

Liefde gaat door verschillende fasen heen. De aanvankelijke verliefdheidsfase en de intensiteit van de passie gaat weg naarmate de tijd verstrijkt. Zo kan de relatie in een routine vallen en een waargenomen of echt gebrek aan interesse bij de andere partner. De wederhelft kan vervolgens geloven dat de liefde weg is en zo worden hun vertrouwensproblemen geboren.

4. Seksuele problemen

Seks is van fundamenteel belang in een relatie. Als er dus op dat gebied problemen ontstaan, kan het worden geïnterpreteerd als een gebrek aan liefde. Zo is bijvoorbeeld een erectiestoornis vaak het gevolg van stress en andere factoren, maar vrouwen zijn er soms van overtuigd dat er een derde persoon in beeld is.

5. Gebrek aan betrokkenheid

Het feit dat één van de leden van het stel een onvolwassen persoon is en weinig betrokkenheid toont bij het versterken van de relatie, en zijn/haar gedrag niet aanpast aan de veranderingen die samenleven met zich mee kan brengen, zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van onveiligheid.

De gevolgen van vertrouwensproblemen

Stel met relatieproblemen

Gebrek aan vertrouwen in een stel kan leiden tot grote problemen, zoals een relatiebreuk als er niet tijdig corrigerende maatregelen worden genomen. Mogelijke gevolgen van deze situatie zijn:

  • Een wrok die leidt tot intimidatie van een partner.
  • Gebrek aan respect.
  • Agressiviteit.
  • Vijandige omgeving.
  • Emotionele vermoeidheid bij de persoon die wantrouwt.
  • Depressie bij de persoon die wantrouwt.
  • Communicatieproblemen.
  • Een relatiebreuk.

Wat te doen

Vertrouwen binnen een koppel is een proces dat voortdurend moet worden versterkt als je een stabiele en duurzame relatie wilt hebben. Het eerste wat je moet doen is het verbeteren van een gezonde communicatie.

Het is essentieel om samen over problemen te praten en ze op te lossen en te onthouden dat beide deel uitmaken van hetzelfde geweldige team. Zoek naar manieren waarop een ieder kan bijdragen in overeenstemming met jullie beperkingen.

Als er nog open wonden uit het verleden zijn, is het belangrijk om te werken aan vergeving. Vergeving met wrok en twijfel is niet echt. Indien nodig, moet een stel naar een relatietherapeut gaan en een vorm van therapie volgen die hen in staat kan stellen om een meer zekerheid te bereiken.

Het kan zijn dat de persoon die wantrouwen heeft ook deel moet nemen aan activiteiten om hun zelfvertrouwen te herwinnen en hun gevoel van eigenwaarde te verbeteren. In dit geval moeten ze reflecteren over henzelf en bouwen aan zelfkennis.

Een bezoek aan een therapeut hiervoor is ook een nuttige maatregel. Het is daarnaast essentieel om steun van een partner te hebben om deze gebieden te verbeteren. De eerste les die we moeten leren is dat vertrouwensproblemen in een stel de ontwikkeling van de relatie belemmeren.

Bovendien zijn betrokkenheid, veiligheid en oprechtheid van fundamenteel belang om de band te versterken en de situatie te overwinnen. Op die manier kan je mogelijk een betreurenswaardige relatiebreuk voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.