Tips om je huis een frisse geur te geven

Bloemen en zelfgemaakte luchtverfrissers zijn uitstekende keuzes om ervoor te zorgen dat je huis lekker ruikt. Het is ook belangrijk dat er geschikte ventilatie is.
Tips om je huis een frisse geur te geven

Laatste update: 14 mei, 2018

Soms probeer je je hele huis schoon te maken. Toch vind je dat het nog steeds niet zo lekker ruikt als je zou willen. Als dit jou al eens is overkomen, maak je dan geen zorgen. We geven je vandaag enkele tips. Ze helpen je om ervoor te zorgen dat je huis een frisse geur krijgt.

1. Probeer middelen die geuren neutraliseren 

Een frisse geur met zuiveringszout

Vandaag de dag zijn er zeer interessante middelen verkrijgbaar die geuren neutraliseren. Een voorbeeld daarvan is zuiveringszout. Want dit middel heeft het ongelooflijke vermogen dat het alle soorten geuren opneemt.

Je hoeft alleen maar in verschillende hoeken van je huis een kleine bakje met wat zuiveringszout en enkele druppels citroensap te plaatsen. Op die manier behoudt je huis een frisse geur. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat ze buiten het bereik van kinderen staan.

Houtskool is nog een andere mogelijkheid. Het is erg doeltreffend. Want het neutraliseert sterke geuren en het is zeer effectief op plaatsen waar er veel vochtigheid is. Om goede resultaten te behalen moet je er wel voor zorgen dat je het om de zoveel tijd met verse houtskool vervangt.

2. Water en witte azijn

Om een eind te maken aan kookgeuren, meng je gelijke delen water en witte azijn in een kom.

Daarna voeg je wat geurige kruiden of citroenschillen toe. Laat dit in de keuken staan zodat het de geuren opneemt terwijl je aan het koken bent. Dit is ook een geweldige remedie om sigarettenrook aan te pakken. Bovendien kan je het in elke kamer gebruiken en elke ruimte een frisse geur geven.

3. Zorg dat je huis een frisse geur heeft

Een frisse geur met lavendel

Je kunt eens een zelfgemaakte luchtverfrisser proberen. Dit is het enige wat je moet doen. Vul een verstuiver met water en voeg dan vijftien druppels lavendelolie of citroenolie toe. Schud daarna zodat alle ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn.

Je kan dit middeltje gebruiken om elk hoekje van je huis te verfrissen. Zelfgemaakte luchtverfrissers zijn ook een geweldige keuze om dichtbij de ramen te zetten. Want dezelfde luchtstroom zal ervoor zorgen dat ze circuleren en de frisse geur nog eens versterken.

4. Bloemen, een natuurlijke keuze

Gardenia’s, geraniums en orchideeën zijn allemaal goede keuzes als je probeert om je huis een frisse geur te geven. Ook jasmijnbloemen ruiken erg lekker. Plaats ze in een vaas met water zodat ze hun sterke geur vrijmaken.

5. Maak zelf luchtreinigers

Een luchtreiniger is één van de beste middelen om allerlei soorten geuren en vervuilers te verwijderen, zoals virussen en bacteriën. Ze zijn vooral handig als je huisdieren hebt. Want ze zullen helpen om ervoor te zorgen dat je huis schoon ruikt.

Je kan natuurlijke vanillegeuren uitproberen. Je hoeft alleen maar enkele druppels vanille op een wattenbolletje dichtbij de filter aan te brengen. Doe dit om de zes uren.

  • Een andere mogelijkheid is een zelfgemaakte luchtverfrisser met dennenboom. Hoe doe je dit? Kook hiervan drie takjes met twee laurierblaadjes en één nootmuskaat. Om het aroma langer te bewaren, doe je dit het beste op een laag vuur.
  • Een luchtverfrisser met sinaasappel: om deze luchtverfrisser te maken snij je een sinaasappel doormidden. Hol de helft uit en vult het met grove suiker. Doe het in een schaaltje en je hebt een verbazingwekkende zelfgemaakte luchtverfrisser.
  • Luchtverfrisser met rozemarijn: om dit type luchtverfrisser te maken moet je enkele rozemarijnblaadjes en citroenschijfjes gedurende één uur laten koken. Daarna voeg je enkele druppels vanille-extract toe. Je zal enkele dagen kunnen genieten van een fris geurende omgeving.
  • Een luchtverfrisser met gedroogde bloemen: om dit middeltje te maken hak je wat rozenblaadje, laurierblad, eucalyptus, tijm en salie fijn. Daarna meng je alles goed door elkaar en doe je het in zakjes. Als je merkt dat ze hun geur verliezen, hoef je alleen maar enkele druppels alcohol toe te voegen.

6. Vergeet niet je huis te ventileren

Eén van de esentiële dingen die je niet mag vergeten is ventilatie. Probeer om je huis elke ochtend te ventileren. Dit is een belangrijk en eenvoudige opdracht.

Het enige wat je moet doen, is gedurende tien minuten de lucht te laten verfrissen. Op die manier worden alle nare geuren die in het huis achtergebleven zijn verwijderd.

Zorg dat je een goede luchtstroom creëert want op die manier krijgt je het gewenste effect.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.