Ideeën om te helpen bij het organiseren van je keuken

Er zijn veel zeer praktische ideeën om voldoende opslagruimte in je keuken te creëren. Je moet gebruik maken van de ruimte die je hebt, zodat je meer kunt genieten van lekker koken. Hoe kun je je keukenruimte optimaliseren?
Ideeën om te helpen bij het organiseren van je keuken

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Praktijk, organisatie, esthetiek. In dit artikel geven we je acht ideeën om je te helpen bij het organiseren van je keuken, zodat je gegarandeerd kunt genieten van een heerlijke maaltijd. Het is gewoon een kwestie van toewijding en aan het werk gaan.

Staat je aanrecht normaal gesproken vol met verschillende voorwerpen? Potten, bakken, kruiden, groenten en dergelijke maken je aanrecht rommelig en geven je keuken een soms chaotische uitstraling. Je ziet meteen dat je niet genoeg ruimte hebt om het eten klaar te maken en je kunt daardoor snel wanhopig worden als je moet koken.

Gelukkig hoef je alleen maar alles een keer goed te organiseren en voor alles een handige plek te vinden, zodat elk voorwerp gemakkelijk opgeruimd kan worden nadat je het gebruikt hebt.

Met een beetje creativiteit heb je ruimte voor al je keukengerei en genoeg ruimte en overzicht om weer met plezier te koken. Als je erover nadenkt, zullen zelfs de groentemand en de fruitschaal grote bondgenoten zijn bij het organiseren van je keuken.

Acht ideeën om je te helpen bij het organiseren van je keuken

Als je merkt dat je niet genoeg ruimte hebt, zelfs nadat je alle schalen en pannen hebt weggehaald, is het tijd om een aantal beslissingen te nemen. Je hebt de bekers die niet op hun plaats stonden al opgeruimd en de borden die je bij de hand wilde hebben verplaatst, maar er is nog meer.

Georganiseerde laden

In principe zul je de ruimte die je hebt optimaal moeten benutten. Bewaar al je bestek netjes gesorteerd en gebruik de ladevakken correct. Zorg ervoor dat je profiteert van de diepte en lengte van al je lades.

Voeg indien mogelijk wat bakjes, scheidingswanden en verdelers toe in de lades. Op die manier wordt het nog gemakkelijker om het gewenste gebruiksvoorwerp te pakken zonder tijd te verspillen aan het zoeken tussen alle rommel.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
11 tips om je huis te organiseren die echt werken

Het organiseren van dagelijkse voorwerpen in je keuken

Het organiseren van je keuken

Zet de voorwerpen die je het meest gebruikt ergens in de buurt om je leven tijdens het koken te vereenvoudigen. Voor meer gebruiksgemak moet je namelijk de voorwerpen die je dagelijks gebruikt altijd bij de hand hebben.

Dingen die je niet vaak gebruikt, kunnen op de hoogste planken blijven staan om ze alleen te pakken op het moment dat je ze nodig hebt. Je kunt ook je schalen die je gebruikt bij speciale gelegenheden daar neerzetten.

Apparaten opbergen wanneer ze niet in gebruik zijn

Je blender, broodrooster, mixer of tosti-ijzer berg je op in de kast. Als je ze er alleen uit haalt als je ze gebruikt en ze daarna meteen weer terugzet heb je veel meer aanrechtruimte. Zo zorg je ervoor dat je meer ruimte hebt om te werken als gaat beginnen aan het bereiden van de maaltijd.

Open en verstelbare planken

Als je keuken, zelfs na deze maatregelen, niet zo georganiseerd is als je zou willen, dan is het tijd om specifieke hulp te zoeken. Dankzij het ophangen van open planken kun je alles in het zicht en bij de hand houden.

Je kunt smalle planken kiezen die niet veel ruimte innemen, maar je wel helpen om je keuken beter te organiseren. Er bestaan zelfs systemen met gemakkelijk verstelbare planken waarmee je ze kunt aanpassen op basis van je behoeften.

Om de planken aantrekkelijker te maken om naar te kijken, kun je in plaats van voedsel in de originele verpakking te bewaren allemaal dezelfde bussen of dozen doen. Er zijn hiervoor diverse opties te koop, variërend van glazen potten tot speciale opbergbakken.

Als je bijvoorbeeld veel verschillende kruiden hebt, kun je ze allemaal in een speciaal kruidenflesje doen, zodat ze overzichtelijk blijven en je keuken er goed uit blijft zien.

Mogelijk bent je geïnteresseerd in:
10 dingen in je huis die je niet genoeg schoonmaakt

Schuifdeuren en trekstangen

Dozen en kratten om je keuken te organiseren

Zoek naar nieuwe ideeën om je keuken te organiseren, zoals bijvoorbeeld met:

  • dozen
  • planken
  • staven
  • haken

Er zijn ongetwijfeld oplossingen waaraan je nog niet gedacht hebt. Kasten met schuifdeuren of accordeondeuren zijn normaal gesproken een zeer effectieve oplossing. Ze zijn perfect voor die kleine ruimtes waar je een meubelstuk kunt plaatsen, maar geen ruimte hebt om de deuren te openen.

Om meer opbergruimte te krijgen kun je ook trekstangen of een stang gebruiken. Je kunt daar keukengerei, kopjes en ander spullen gemakkelijk aan ophangen. De meeste stangen kunnen worden geïnstalleerd met speciale banden of lijm, zodat je geen gaten in je muren hoeft te boren.

Van de vloer tot aan het plafond

Kasten die van de vloer tot aan het plafond gaan en ingebouwde opties zijn erg handig. Ze besparen je veel ruimte en geven je meer mogelijkheden voor keukenopslag.

Je kunt deze kasten voorzien van lades, verwijderbare bakken, plankdragers en andere opbergaccessoires die je bruikbare ruimte om spullen op te bergen zelfs kunnen verdubbelen.

Je muren gebruiken voor keukenopslag

Vergeet niet om ook je muren te gebruiken. Je kunt keukengerei dat je vaak gebruikt aan de muur hangen zonder dat dit de esthetiek van je keuken aantast. Op die manier heb je ze bij de hand wanneer je ze nodig hebt, en ze nemen geen ruimte in beslag.

Klaar om te koken

Groenten schoonmaken

Voordat je begint met koken, is het belangrijk om je werkzaamheden goed te organiseren. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten en benodigdheden hebt verzameld voordat je gaat beginnen.

Met een praktische en functionele keuken kun je nog meer genieten van koken. Onthoud dat als jij je niet aan je organisatiesysteem houdt, het niet fijn zal werken. Kook het eten, was de vaat af, en ruim alles na het afdrogen direct op waar het thuis hoort om je keuken praktisch en georganiseerd te houden.

Als aanvullende aanbeveling willen we je nog de tip geven om je prullenbak goed te organiseren en gebruiken. Zorg ervoor dat je je afval op zijn minst scheidt in:

Deze acht ideeën om je te helpen bij het organiseren van je keuken zullen het bereiden van voedsel veel aangenamer maken. De kunst van het koken is ook een plezier, maar als je het doet in een schone, georganiseerde en praktische omgeving, zul je er meer van genieten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.