10 dingen in je huis die je niet genoeg schoonmaakt

Als er dingen in je huis zijn die je niet goed of niet vaak genoeg schoonmaakt, dan kan deze slechte gewoonte bacteriën helpen om zich te vermenigvuldigen. Leer er in dit artikel meer over!
10 dingen in je huis die je niet genoeg schoonmaakt

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het handhaven van de juiste hygiëne in je huis betekent niet noodzakelijkerwijs dat alles glanst. Als je echter op een aantal belangrijke gebieden niet genoeg schoonmaakt, dan verspreiden er zich waarschijnlijk bacteriën. Lees de volgende lijst om te zien of je je huis goed schoonmaakt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Simpele trucjes voor glanzende vloeren

Maak jij deze 10 hoekjes van je huis voldoende schoon?

Handschoen en schoonmaakdoekje

Je moet bij het schoonmaken van je huis goed opletten, van de hoeken tot de minst opvallende voorwerpen. Voordat we beginnen, is het belangrijk om te zeggen dat er veel verschillende bacteriën in huizen leven.

In feite zijn er waarschijnlijk miljoenen van die kleine plagen die dagelijks met mensen in je huis leven. Hoewel ze niet allemaal een bedreiging vormen, is het prettig om wat basishygiëne te handhaven om overgroei te voorkomen. Waar verstoppen ze zich? Nou, ze zijn zeker op deze plaatsen te vinden.

Dingen om schoon te maken

  • Schuursponsjes en sponzen: draai je schuursponsje niet te veel binnenstebuiten om te proberen het enkele weken te laten meegaan. Dit product dat altijd vochtig is, is een potentiële habitat voor een groot aantal ziektekiemen. Je moet het daarom na een korte tijd weggooien en een nieuwe gebruiken. Regelmatig desinfecteren is ook een goede optie.
  • Douchegordijnen: in het ideale geval maak je je douchegordijnen elke 15 dagen schoon. Aangezien het een heel vervelende klus kan zijn, kun je ze het beste met lauw water en wat handdoeken in de wasmachine gooien. Om schimmel te verwijderen zijn zuiveringszout en azijn perfect.
  • Toilet: hoewel het je misschien zal verbazen, kunnen je computer en andere apparaten zelfs nog meer vervuild zijn dan je toilet. Dit betekent echter niet dat je je toilet niet elke zeven dagen goed moet schoonmaken. Hier is een tip: laat het deksel zakken als je doorspoelt, zodat er niets uit spat.
  • Handdoeken: om te weten of je de hoeken van je huis voldoende schoonmaakt, moet je je afvragen wanneer je de handdoeken voor het laatst hebt gewassen. Net als kleding of lakens hechten dode cellen zich aan handdoeken, wat een open veld voor bacteriën en ziektekiemen betekent. Om deze reden is het beter om ze niet langer dan drie dagen te gebruiken.
  • Andere badkamerobjecten: het lijkt misschien overbodig om te benadrukken dat je elk deel van je badkamer schoon moet maken. Begin echter met de tegels. Als je ze elke keer dat je doucht afdroogt, zal er minder vuil ophopen. Je moet bovendien de zeephouders, het glas en de spiegels en in het algemeen alle oppervlakken afspoelen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf groene schoonmaakmiddelen voor je huis

Andere elementen en gebieden voor speciale reiniging

Kleed stofzuigen
  • Lakens: hoewel je elke dag doucht of baadt, mag je dezelfde lakens niet langer dan een week gebruiken. Je moet er rekening mee houden dat dode huidcellen elke nacht op je lakens worden gewreven. Je kunt ze elke dag stofzuigen, maar als je ze in de wasmachine met warm water en afwasmiddel doet, dan is een goede reiniging gegarandeerd.
  • Vloeren: je vloerreiniging is relatief. Verschillende kamers zien meer en minder verkeer gedurende de dag, je hebt misschien huisdieren die verharen en er kunnen regenachtige en natte dagen zijn die je vloeren meer vervuilen, enz. In gemeenschappelijke ruimtes mag je niet langer dan een week op een grondige reiniging van je vloeren wachten.
  • Deurknoppen en sleutels: het is niet goed om te veel over het aantal bacteriën na te denken dat op deze gewone huishoudelijke voorwerpen kan zitten. Als je ze niet genoeg schoonmaakt, dan kunnen we je verzekeren dat er verschillende kolonies ziektekiemen zullen gaan kamperen. Een krachtig ontsmettingsmiddel is isopropylalcohol.
  • Computer, muis, afstandsbediening, gsm: op dit punt in het artikel zul je begrijpen dat waar je je handen ook plaatst, je bacteriën, ziektekiemen of schimmels kunt achterlaten of, erger nog, ze kunt oppakken. Tot slot raden we je ook aan om alcohol te gebruiken om deze items minstens één keer per week schoon te maken.

Onthoud ten slotte dat meubels, tapijten en stoffering ook vaak gestofzuigd moeten worden. Hoewel het buitensporig zou zijn om elke dag schoon te maken, is het waar dat als je niet genoeg schoonmaakt, je de deur voor bacteriën en ziektekiemen opent. Een keer per week schoonmaken is een goed doel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.