Creatieve manieren om oud bestek te hergebruiken

Recycling is een geweldige manier om de meest unieke kunstwerken in huis te hebben. Weet je dat je zelfs leuke spullen van je oude bestek kunt maken?
Creatieve manieren om oud bestek te hergebruiken

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

We hebben allemaal oud bestek en andere dingen in huis die we niet meer gebruiken. Maar wist je dat je van die oude spullen gebruik kunt maken en ze een nieuw creatief leven kunt geven?

Heb je nog wat oud bestek liggen en heb je ook een beetje fantasie? Dan heb je wat nodig is om unieke voorwerpen te maken om je huis mee te versieren. Hier zijn enkele ideeën voor dingen die je kunt maken.

Hergebruik je oude bestek

Het metaal waarmee het oude bestek is gemaakt, is een fantastisch materiaal dat de moeite waard is om van te profiteren. Als je al jaren oude vorken, lepels en messen in een kast bewaart, is het tijd om ze tevoorschijn te halen. Hier zijn enkele ideeën die je misschien graag in de praktijk zou willen brengen.

Een kapstok van vorken

Een kapstok gemaakt van oude vorken

Dit eerste idee is voor een eenvoudige kapstok, gemaakt van vorken. Het enige wat je nodig hebt, is een houten plank en een paar vorken die je niet meer gebruikt.

 • Om de vorken aan te passen aan jouw ontwerp, moet je ze verwarmen met een gasbrander (zorg ervoor dat je de juiste bescherming draagt!). Je kunt verschillende soorten vorken gebruiken.
 • Dan hoef je ze alleen nog maar aan het bord te bevestigen en voilà! Je hebt een mooi rek om allerlei spullen aan op te hangen.

Poppen van houten lepel

Nu je toch dingen aan het maken bent, waarom betrek je de kinderen er niet bij? Wat dacht je van die oude houten lepels die je nooit gebruikt? Daar kun je leuke poppen van maken. Kinderen zullen het heerlijk vinden om te helpen met wat ze kunnen doen!

 • Je zou haar kunnen maken van wol of ander materiaal dat je bij de hand hebt.
 • Jullie kunnen ook oude kleding gebruiken om ze aan te kleden.
 • Je kunt ook bestaande knopen en linten gebruiken om ze af te maken.
 • Ook kun je met verf de ogen, neus en mond op de lepels schilderen.

Servetringen

Een servetring gemaakt van een oude vork

Een vergeten vork in een lade kan een prachtige servetring worden, vooral als hij van een edelmetaal zoals zilver is gemaakt. Als je een professioneel stuk wilt, kun je misschien een juwelier inhuren om het voor je te maken. Het zal een mooi cadeau zijn voor een speciale persoon!

 • Om het metaal in de gewenste vorm te buigen moet je het (voorzichtig) verwarmen met een gasbrander.
 • Je kunt ook de tanden van de vork buigen, afhankelijk van wat je ermee wilt doen.

Sleutelhangers van lepels

Dit aantrekkelijke recycling-idee vereist ook een aantal vaardigheden als het gaat om zilversmederij. Het zal dan ook niet voor iedereen mogelijk zijn, maar misschien ken je iemand die je kan helpen.

 • Eerst moet je het handvat van de lepels afsnijden en ze plat maken.
 • Daarna moet je een gat in de sleutelhanger maken, zodat je er je sleutels aan kunt doen.
 • Daarnaast kun je wat textuur toevoegen met een punch of een naam snijden of deze op een andere manier personaliseren.

Kastlabels maken van Alpaca bestek

Alpaca is een zilverkleurig materiaal. Het is echter echt een legering van zink, nikkel en koper. Veel oud bestek is gemaakt van dit metaal. Het voordeel is dat het zeer goed vervormbaar is, dus ideaal voor metaalverwerking. Met alpacalepels kun je labels maken voor de kast.

 • Buig of plet het oude bestek met een hamer bij kamertemperatuur. Zoals je kunt zien, is dit niet al te moeilijk.
 • Daarna kun je de namen toevoegen van de dingen die je in de kast of laden wilt bewaren, zoals brood of handdoeken. Plak ze vervolgens op deuren en laden.

Bordjes voor in de tuin

Dit is vergelijkbaar met het maken van de kastlabels. Je kunt deze maken met alpacalepeltjes of -messen. Het metaal is zeer goed bestand tegen de omstandigheden buitenshuis. Zou het niet handig zijn om makkelijk te kunnen zien wat je in je tuin geplant hebt?

Een mobiel met zeethema van oud bestek

Een mobiel met zeefiguren, gemaakt van bestek, vergt zeker een beetje werk. Het resultaat zal echter ongelooflijk zijn!

 • Je kunt met lepels vissen maken door het handvat te verwijderen en vervolgens de restanten ervan te vormen tot de staart. Je kunt zelfs een gat voor het oog boren!
 • Ook kun je een vork veranderen in een abstracte octopus of een inktvis met behulp van een gasbrander.

Conclusie

Hoeveel van ons hebben oma’s zilveren bestek nog in een lade liggen? We gebruiken het nooit en we gaan het waarschijnlijk ook nooit gebruiken.

Nou, wat is er dan beter dan ze om te toveren in prachtige kunstwerken om ons huis te versieren? Je zou ze zelfs gewoon wit kunnen schilderen en ze vervolgens inlijsten. Het resultaat zal verrassend en origineel zijn.

Zoals je kunt zien, zijn er zoveel dingen die je kunt doen met dat oude bestek dat je thuis in de weg hebt liggen. Er is alleen wat creativiteit en verbeelding voor nodig!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.