Elf manieren om oude apparaten te hergebruiken

Om oude apparaten te hergebruiken, heb je alleen je fantasie en gereedschappen nodig die je zullen helpen om ze om te toveren in nieuwe objecten. Hieronder delen we elf verschillende manieren om dit te bereiken.
Elf manieren om oude apparaten te hergebruiken

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Oude apparaten raken helaas beschadigd. Sommigen personen spreken zelfs van ‘geplande veroudering’, iets wat de fabrikanten expres doen om een apparaat na een bepaalde tijd te laten ‘overlijden’. Vandaag zullen we verschillende manieren delen om je oude apparaten te hergebruiken.

De meeste mensen hebben veel apparaten in huis, waaronder:

Als ze oud zijn, kunnen ze met een beetje vindingrijkheid en wat gereedschap worden omgetoverd tot prachtige en originele objecten.

Wanneer een apparaat kapot gaat, vervang je het waarschijnlijk gewoon door een ander en breng je hem naar het dichtstbijzijnde recyclingcentrum. Er zijn echter ook een aantal zeer originele, leuke en fantastische ideeën om je huis te vernieuwen door je oude en kapotte apparaten om te toveren!

Ideeën om je oude apparaten te hergebruiken

Wastrommel hergebruiken

Hieronder delen we enkele fantastische ideeën die je zullen inspireren wanneer je de volgende keer een kapot apparaat moet vervangen. Het maakt niet uit of het een koelkast of televisie is, want je kunt alles omtoveren.

 1. Tover een oude televisie om in een vissenkom. Dan hebben we het natuurlijk wel over die hele oude en grote tv’s.
 2. Je kunt ook een oud computerscherm gebruiken om een vissenkom te maken. Om dit te doen moet je de binnenkant afdichten, zodat het water er niet door kan lekken.
 3. Je kunt je wastrommel ombouwen tot een lamp. Om dit te doen moet je hem demonteren, schoonmaken en verven. Je zult genieten van het eindproduct! Je kunt er ook een vloerlamp of hanglamp mee maken.
 4. Maak van een kleine koelkast een bijzettafel. Je kunt hem gebruiken om borden, glazen, flessen of servetten in op te bergen. Hoewel de koelkast natuurlijk niet meer werkt, is hij perfect om spullen in op te bergen. Je kunt de buitenkant beschilderen met krijtverf om je huis een origineel tintje te geven.
 5. Verander je oude computerscherm in een klein huisje voor je huisdier.
 6. Hergebruik je oude afwasmachinerekken om boeken, videobanden of cd’s in op te bergen. Aangezien ze wielen hebben, kunnen ze gemakkelijk worden verplaatst.
 7. Ook kan je de serviesladen gebruiken voor pennen en allerlei schoolbenodigdheden.
 8. Als je goed bent in klussen, dan kun je de hele vaatwasser ombouwen tot een fauteuil.
 9. Gebruik je koelkast als planken om al je boeken op te bergen.
 10. Bevestig hard glas over een oude televisie om een bijzettafel te creëren.
 11. Je kunt een oud broodrooster veranderen in een decoratief voorwerp door tegels en kralen toe te voegen.

Het belang van recyclen

Vrouw die wasmachine schoonmaakt

De waarheid is dat maar weinig mensen weten wat ze met hun kapotte apparaten moeten doen. Ze willen ze meestal niet laten repareren, omdat het in zekere zin een betere investering is om een nieuw apparaat te kopen in. In dit geval willen we je vertellen waar je de oude, kapotte of beschadigde apparaten die je niet wilt recyclen, naartoe moet brengen.

Wat te doen met kapotte apparaten?

Mensen vragen zich meestal af wat ze met een kapot apparaat moeten doen. De meeste personen zullen wel weten dat je ze niet gewoon op de stoep mag zetten. Je kunt apparaten niet weggooien in de dichtstbijzijnde container, want dit is een vorm van vervuiling.

Over het algemeen zorgen bedrijven die apparaten verkopen ook voor kapotte en oude apparaten die je niet meer wilt. Ze terugbrengen naar deze winkels is dus één manier om van je oude apparaten af te komen. Je kunt je oude apparaten ook doneren aan personen die ze nodig hebben of verkopen.

Wanneer een apparaat onherstelbaar beschadigd is, dan moet je op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde recyclingcentrum of milieustraat voor deze grote en zware apparaten. Als je niet weet waar de dichtstbijzijnde is, vraag het dan gewoon bij je lokale gemeentekantoor.

Tot slot kan je ook een beroep doen op diensten zoals tweedehands winkels die deze apparaten direct bij je deur ophalen. Om dit te doen, moet je weten op welke dagen deze diensten in jou buurt zijn. Dit is één van de beste manieren om grote apparaten te recyclen.

Niet vergeten: verminderen, hergebruiken en recyclen

Zoals je misschien al gezien hebt, kun je veel dingen maken met je oude apparaten: van rekken en een aquarium tot een bijzettafel. Het is belangrijk om op te merken dat dit handwerk niet eenvoudig is en veel geduld en gereedschap vergt.

Als je echter van recyclen houdt en genoeg ruimte hebt om met oude apparaten te werken, aarzel dan niet om te proberen er nuttige voorwerpen mee te maken. Je kunt ongetwijfeld nog veel meer dingen bedenken om je oude apparaten te hergebruiken. Laat je fantasie de vrije loop!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.