Hoe je verse kruiden in je keuken kunt kweken

Het is niet zo moeilijk om verse kruiden in huis te hebben en ze op elk moment aan je recepten toe te kunnen voegen. Je hoeft alleen maar wat advies in gedachten te houden, zoals ze op een plek te plaatsen waar voldoende zonlicht ze bereikt.
Hoe je verse kruiden in je keuken kunt kweken

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zou jij vanuit je eigen keuken verse kruiden willen kweken? Stel je voor dat je altijd verse kruiden bij de hand hebt. Terwijl je aan het koken bent, kun je een vers stukje direct van je plant snijden, het wassen en het aan je recept toevoegen. Klinkt perfect, toch? Nou, het is allemaal niet zo moeilijk…in dit bericht vertellen we je hoe je dit kunt doen.

Thuis verse kruiden kweken

Het klinkt ideaal om thuis verse kruiden te kunnen kweken. Ze zijn niet alleen decoratief en aromatisch, ze zijn ook een manier om altijd verse ingrediënten bij de hand te hebben om je gerechten meer smaak te geven. Koken is in wezen een kunst en tuinieren is dat ook.

Er worden veel aromatische planten gebruikt bij het koken. Tot de meest populaire behoren:

 • Dille
 • Basilicum
 • Oregano
 • Laurier
 • Peterselie
 • Rozemarijn
 • Tijm

Het is altijd beter om ze buiten te planten, zoals in de tuin, op een balkon, terras of een ander stukje grond. Dit is namelijk de enige manier om ervoor te zorgen dat ze voldoende zonlicht krijgen om goed te groeien.

Je kunt ze echter ook binnen planten, zelfs in je keuken. Daarvoor hoef je alleen maar een paar speciale stappen in gedachten moet houden die je moet nemen.

De juiste omstandigheden voor verse kruiden

Licht

Je verse kruiden hebben licht nodig

Zonder licht kunnen verse kruiden niet goed groeien en ontwikkelen. Daarom moet je, als je ze in de keuken wilt hebben, eerst een goede plek uitkiezen waar voldoende zonlicht hen zal bereiken.

Je moet er rekening mee houden dat kruiden veel licht nodig hebben, zelfs wel tot zes uur per dag. Daarom is het beter om ze op een plek te plaatsen waar je zeker weet dat ze het zullen krijgen, zoals bijvoorbeeld op de vensterbank.

Afwatering

Kruiden leven normaal gesproken niet lang als hun wortels nat zijn. Daarom is het belangrijk om een goed drainagesysteem te hebben. Zorg er dus voor dat de plantenpotten die je koopt gaten in de bodem hebben. Zo kunnen ze gemakkelijk en continu het water afvoeren.

Ventilatie

Naast licht en een goede drainage, hebben kruiden ook een goede ventilatie nodig. Op stukken grond buiten of in de tuin is dat normaal gesproken natuurlijk geen probleem. Als je ze echter in potten kweekt, kan het zijn dat ze niet voldoende belucht worden en uiteindelijk verwelken.

Daarom moet je ze in potten met gaten in de bodem planten en ze ook op een bord met kleine stenen zetten. Op die manier kun je de lucht in de pot laten om zo de wortels te ventileren.

Aan de andere kant zou je er de voorkeur aan kunnen geven je potten aan een wandpaneel te laten hangen door een verticale tuin in je keuken te maken. In dat geval kun je uiteraard geen bord met stenen gebruiken. Je kunt echter ook kleine stenen in de potgrond steken om dezelfde beluchting te krijgen.

Veel of weinig water voor je verse kruiden

Je kunt er ook voor kiezen om je planten te groeperen op basis van hun waterbehoefte. Op die manier is het veel gemakkelijker om te onthouden hoeveel water iedere plant nodig heeft zodat je ze niet te veel water geeft.

De kruiden die minder water nodig hebben zijn:

 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Salie
 • Lavendel

De kruiden die meer water nodig hebben zijn:

 • Basilicum
 • Peterselie
 • Munt

Snijd je verse kruiden met mate

Kruiden in de vensterbank

Het snijden van kruiden bevordert hun groei omdat het ze in een ontwikkelingsfase houdt, zonder dat ze volwassen worden en bloeien. Tijdens deze fase zijn ze ook veel smaakvoller en aromatischer.

Snijd echter niet te veel af, omdat ze anders kunnen verdorren en doodgaan. Het is daarom beter om precies te snijden wat je voor elk gerecht nodig hebt. Snijd in ieder geval nooit meer dan 1/3 van de plant. Het is gewoon beter als je regelmatig kleine hoeveelheden afsnijdt.

Als ze echter al bloeien, kun je de bloem het beste afknippen. Zo kun je ze in de groeifase houden en heb je langer verse en aromatische bladeren.

Ze decoreren ook je keuken

Zoals je kunt zien, is het niet moeilijk om verse kruiden in potten in je huis te bewaren en te kweken, toch? Je hoeft alleen maar rekening te houden met het advies dat we je hebben gegeven.

Er is echter nog een andere kant aan het kweken van aromatische planten die je in gedachten moet houden: ze zullen deel uitmaken van je decoratie. In die zin speelt het effect van de natuurlijke groene kleur, het aroma en het ‘levende’ element in de keuken een belangrijk rol bij je decoraties. In feite vullen ze je keuken met leven en natuur!

Om deze reden moet je speciale aandacht besteden aan de potten die je kiest voor je kruiden. Bijvoorbeeld:

 • Je kunt kleipotten kiezen (altijd met drainage, dat wil zeggen met gaten in de bodem) voor een rustiek tintje.
 • Als je een moderne keuken hebt, kun je kiezen voor indrukwekkende kleuren of helemaal in het wit.
 • Als je voldoende ruimte en licht hebt, moet je weten dat er ook wandpanelen zijn die je keuken met leven zullen vullen. Het is dan alsof je een verticale boerderij in huis hebt.
 • De laatste jaren zijn de omgekeerde plantenpotten ook erg in de mode. Ze zijn een heel origineel idee, perfect voor kleine ruimtes. Bovendien bevatten veel van deze bakken een sproeisysteem.

Onthoud tot slot altijd dat wanneer je ze rechtstreeks van de plant naar je gerecht brengt, je je kruiden goed moet wassen voordat je ze aan je maaltijd toevoegt. Aarzel dus niet en geniet van een decoratieve, aromatische en heerlijke toevoeging aan je keuken!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.