Vier natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken

Natuurlijke luchtverfrissers in de keuken helpen om de sterke geuren te neutraliseren die sommige voedingsmiddelen achterlaten. In dit artikel tonen we jou vier interessante mogelijkheden om deze middeltjes te maken.
Vier natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

I n de keuken stapelen onaangename geurtjes zich vaak op. Je maakt kool, groenten, vis en andere voedingsmiddelen klaar. Die scheppen vaak geuren die niet verdwijnen, zelfs niet nadat je de afzuigkap aan hebt gezet. Ontdek in dit artikel vier natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken.

Natuurlijke luchtverfrissers

Natuurlijke luchtverfrissers zijn één van de favoriete keuzes om ongewenste geuren in het huishouden te neutraliseren. Traditionele versies zijn meestal krachtiger en werken langer. Toch bevatten ze veel bestanddelen die irriterend zijn en allergieën kunnen uitlokken.

Gelukkig bestaan er ook vele natuurlijke ingrediënten waarvan het aroma een eind kan maken aan geuren zonder negatieve effecten te veroorzaken. Ze zijn ook milieuvriendelijk. Dat komt omdat ze volledig vrij van schadelijke chemicaliën zijn. Je moet ze echt eens uitproberen!

Natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken

Natuurlijke luchtverfrissers zijn biologische producten. Ze bestrijden ongewenste geuren die in de keuken optreden. We maken ze met ingrediënten zoals kruiden, specerijen en citroenschil. Die bestanddelen zullen de omgeving een parfum verschaffen zonder allergieën te veroorzaken.

Bovendien helpen hun bestanddelen om insecten te weren die de keuken aantrekt zoals vliegen en kakkerlakken. Het zijn geen oplossingen om die insecten uit te roeien. Hun geuren kunnen echter wel helpen om insecten weg te houden.

1. Een luchtverfrisser met citrusvruchten

Een luchtverfrisser met citrusvruchten

Citrusvruchten zijn de perfecte oplossing om een eind te maken aan vervelende geuren. Eén van de beste natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken maken we van citroenschil.

Het is niet alleen één van de goedkoopste keuzes, het is bovendien ook de meest doeltreffende. Het scherpe aroma van citrusvruchten neutraliseert sterke geuren. Vis en gebakken voedingsmiddelen bijvoorbeeld  laten een sterke geur achter.

Ingrediënten

Hoe pak je het aan?

 • Om te beginnen snijd je de schillen in meerdere stukken.
 • Doe ze dan in een pan met water en laat ze koken.
 • Wanneer het water kookt, verlaag je het vuur. Laat ze dan nog eens 20 minuten koken.
 • Intussen zorg je ervoor dat de pan niet bedekt is. Op die manier verspreidt de stoom zich overal. Als het water verdampt is, voeg dan wat meer toe om het kookproces langer te laten duren.
 • Als je wilt, kan je ook een ongeschilde appel en kruidnagel aan het mengsel toevoegen.
 • Zet ten slotte het vuur uit. Laat het mengsel zonder deksel staan zodat de stoom de onaangename geuren blijft bestrijden.
 • Bewaar het mengsel daarna in de koelkast. De volgende keer dat je geuren in je keuken moet neutraliseren, kan je het opwarmen.

2. Met kruiden kan je luchtverfrissers voor de keuken maken

Maak met kruiden luchtverfrissers voor de keuken

Een mengsel van kruiden zoals rozemarijn zal helpen om insecten af te weren en jouw keuken heerlijk laten ruiken. Aromatische kruiden zijn de perfecte keuze om een eind te maken aan nare geuren.

We bevelen aan dat je ze als basisingrediënt gebruikt in natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken. Als resultaat zal je aangename geuren krijgen die ervoor zorgen dat je keuken geweldig ruikt.

Ingrediënten

 • 1 takje rozemarijn
 • 1 takje tijm
 • 3 kopjes water (750 ml)

Hoe pak je het aan?

 • Snijd eerst de takjes rozemarijn en tijm fijn.
 • Kook dan het water en voeg de kruiden toe.
 • Wanneer het water het kookpunt bereikt, verlaag je het vuur. Laat het daarna ongeveer 10 tot 15 minuten koken.
 • Zorg ervoor dat je de pan onbedekt laat zodat de stoom de nare geuren kan neutraliseren.
 • Na die tijd giet je het mengsel in een verstuiver.
 • Op die manier kan je de luchtverfrisser gebruiken telkens als het nodig is om een eind te maken aan nare geuren.

3. Een luchtverfrisser met koffie

Een luchtverfrisser met koffie

Koffiebonen geven je keuken een heel opvallende en aangename geur. De meeste mensen houden van het heerlijke aroma van koffie. Het beste aspect is dat je het als een natuurlijke luchtverfrisser kan gebruiken. Je hoeft de bonen zelfs op geen enkele manier te verwerken.

Wil je koffie gebruiken om nare geuren in je keuken te neutraliseren? Dan hoef je alleen maar onze richtlijnen te volgen.

Ingrediënten

 • koffiebonen (hoeveelheid naar voorkeur)

Hoe pak je het aan?

 • Verspreid eerst de koffiebonen in een koekenpan.
 • Rooster ze dan drie tot vijf minuten op een laag vuur. Je zal onmiddellijk de heerlijke geur ruiken.
 • Eventueel kan je de koffiebonen in een kom of bord leggen en in een hoek van je keuken plaatsen. Op die manier laat je het aroma langer werken.

4. Een natuurlijke luchtverfrisser met azijn en kruidnagel

Een luchtverfrisser met azijn en kruidnagel

Dit mengsel van azijn en kruidnagel zal helpen om je keuken te desinfecteren. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de keuken goed ruikt.

Witte azijn is ook één van de beste producten om de keuken schoon te maken. Het maakt namelijk niet alleen een einde aan ongewenste geuren, het desinfecteert ook en helpt om vet te verwijderen.

Ingrediënten

Hoe pak je het aan?

 • Los eerst de witte azijn op in een kop water. Breng het daarna aan de kook.
 • Voeg dan de kruidnagel toe en laat het trekken.
 • Je laat de stoom zich verspreiden om een eind te maken aan de vervelende geuren.
 • Wanneer het mengsel afkoelt, giet je het in een verstuiver.
 • Je kan het ook als middel gebruiken om het aanrecht, het fornuis en de koelkast schoon te maken. 

Heb jij ooit deze natuurlijke luchtverfrissers voor de keuken geprobeerd? Kies de luchtverfrisser die jou het meest aanspreekt. Zeg vaarwel tegen vervelende geurtjes. Voor de beste resultaten moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je jouw keuken goed schoonhoudt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.