Keukendoeken desinfecteren met deze vier manieren

Naast het desinfecteren van je keukendoeken, is het erg belangrijk om voor elke taak een andere doek te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen en om ze uit te spoelen voordat je ze laat drogen.
Keukendoeken desinfecteren met deze vier manieren

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 07 november, 2022

De dingen die je het meest gebruikt in de keuken zijn niet je pannen of je magnetron, maar juist je keukendoeken. Er zijn veel verschillende soorten te vinden die gemaakt zijn van katoen, synthetische vezels, microvezels of absorberend papier. Ongeacht het materiaal worden ze echter allemaal vies. In dit artikel leer je om je keukendoeken te desinfecteren met een paar trucs.

Je keukendoeken effectief desinfecteren kan lastig zijn, omdat ze vaak een zeer nare geur afgeven. Als je ook bezorgd bent over de gezondheid van je familie als gevolg van de ophoping van bacteriën en microben, dan kun je gerust zijn. Gebruik de onderstaande methodes voor een effectieve reiniging.

De beste ideeën om je keukendoeken perfect te desinfecteren

Vrouw die vieze geur opmerkt

De schimmel, vocht, ziektekiemen, bacteriën en microben zullen verdwijnen als je deze adviezen opvolgt. De effecten zijn bijna onmiddellijk merkbaar. Je zult versteld staan!

1. Ammoniak

Ammoniak kan je helpen met meerdere klusjes.

 • Doe alle keukendoeken in een wasbak met een paar druppels ammoniak.
 • Laat ze daar vervolgens een paar uur in weken, zodat ze het vuil loslaten.
 • Haal vervolgens de handdoeken eruit en doe ze in de wasmachine. Zorg ervoor dat je je handdoeken niet met andere kleren wast. Gebruik geen wasverzachter.

2. Vaatwasser

Bijna iedereen wast zijn keukendoeken in de wasmachine. Dat is prima, mits je een heet programma gebruikt. Op die manier worden je keukendoeken goed schoon.

Een andere goede manier om ze te wassen, is door gebruik te maken van de hoge temperaturen van je vaatwasser. Ze worden zodoende volledig gereinigd en gedesinfecteerd.

 • Het enige wat je moet overwegen is hoe je ze in de vaatwasmachine doet.
 • Probeer ervoor te zorgen dat ze niet verstrikt raken in de sproeiers en er ook niet in de buurt komen.

3. Kokend water

Kokend water helpt om het vuil en vet in de handdoeken los te maken. Het is een van de meest gebruikte technieken.

 • Om dit te doen kook je water en dit giet je vervolgens in een bak die hoge temperaturen kan verdragen.
 • Leg de handdoeken vervolgens in de bak. Voeg wat wasmiddel en bleekmiddel toe en laat ze daarna een paar uur weken tot het water afkoelt.
 • Spoel ze uit met water en hang ze buiten of doe ze in de droger.

4. Azijn

Gasfornuis reinigen

Azijn helpt onaangename geuren te elimineren en is ook een natuurlijk desinfectiemiddel. Hoewel azijn agressief bacteriën doodt, zal het je keukendoeken niet beschadigen.

 • Bereid net als in het vorige geval een bak voor met heet water. Doe de handdoeken erin, voeg een flinke hoeveelheid azijn toe en laat ze vervolgens een paar uur weken.
 • Spoel ze daarna uit met schoon water en laat ze natuurlijk drogen in de lucht.

Praktische tips voor je keukendoeken

Naast goede reinigingstechnieken moet je ook je keukendoeken op de juiste manier gebruiken. Je moet deze tips telkens in gedachten houden wanneer je naar je keuken gaat.

 • Gebruik niet overal dezelfde keukendoek voor. Je moet verschillende keukendoeken hebben voor je snijplanken, om de oppervlakken te reinigen en je handen te drogen.
 • Droog je handen niet af direct na het hanteren van rauw voedsel: was ze eerst.
 • Gebruik je handdoeken om oppervlakken te reinigen wanneer dat nodig is, maar spoel ze daarna uit met heet water. Was je handdoeken voordat je ze laat drogen. Als je dat niet doet, zullen er zich meer ziektekiemen ophopen.
 • Droog je keukendoeken goed af en maak er geen bal van. Het is beter om ze uit elkaar te vouwen of op te hangen.
 • Je moet ervoor zorgen dat je je keukendoeken met zeer heet water wast.
 • Profiteer van het zonlicht. De zon kan je helpen vervelende vlekken te verwijderen. Hang je keukendoeken op in direct zonlicht. Vlekken van fruit of groenten verdwijnen alsof het magie is.

Het verschil tussen reinigen en desinfecteren

‘Reinigen’ en ‘desinfecteren’ zijn verschillende dingen. Reinigen vereist het gebruik van zeep en water om vuil en sommige ziektekiemen te verwijderen. Het verwijdert ze echter niet allemaal van een oppervlak of voorwerp.

Je hebt sterkere oplossingen nodig om te desinfecteren en bijna alle microben, bacteriën en ziektekiemen te verwijderen. Als je elke dag schoonmaakt, heb je een schone en veilige keuken om je voedsel te koken.

Het is echter raadzaam om oppervlakken, keukendoeken en snijplanken te desinfecteren met agressievere producten, om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt door ziektekiemen.

Zoals je hebt gezien, zijn er veel manieren om je keukendoeken te desinfecteren. Aarzel niet om ze vandaag nog uit te proberen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.