7 ideeën voor het inrichten van een woonkamer met donkere meubels

Vallen donkere meubels je op? In dit artikel vertellen we je hoe je een woonkamer kunt inrichten met donkere stukken en hoe je er het beste van kunt maken.
7 ideeën voor het inrichten van een woonkamer met donkere meubels

Laatste update: 23 augustus, 2022

Bij het inrichten van een woonkamer met donkere meubels moeten we goed opletten. De toevoeging van deze tinten is iets actueels en in de trend, want het brengt elegantie.

Hoewel meubels in donkere tinten elementen zijn die persoonlijkheid en karakter aan de ruimte kunnen geven, moeten we weten hoe we de complementen van de inrichting moeten kiezen om het perfecte evenwicht te bereiken, zodat de plaats er niet overladen uitziet. Terwijl de winkel ons enkele suggesties kan geven, of we al eerdere ideeën hebben, volgen hier enkele aanbevelingen.

Kenmerken en voordelen van donkere meubels

Donkere meubels worden in verband gebracht met klassieke en sobere of minimalistische en elegante omgevingen. Deze trend is echter veranderd en we kunnen warme en ontspannen ruimtes, niet noodzakelijk minimalistisch , creëren met donkere kleuren.

Toch is het waar dat donkere meubels de neiging hebben elegantie te brengen. In feite zijn ze een van de belangrijkste punten in de Scandinavische stijlinrichting.

Een van de belangrijkste voordelen van meubels in donkere tinten is dat ze niet gemakkelijk vlekken. Daarom zijn ze ideaal voor woningen met huisdieren of kleine kinderen. Als de huisdieren echter licht haar hebben, valt het probleem meer op .

Een ander voordeel is dat ze de tand des tijds beter doorstaan, want behalve dat ze niet vlekken, zijn ze ook verfijnd. Het is gemakkelijk contrasten aan te brengen, zodat ze het vlakke effect vermijden. Toch hebben donkere stoffen banken de neiging hun kleur te verliezen als ze aan sterke lichtbronnen worden blootgesteld, volgens een gids voor het gebruik en onderhoud van meubels (Spaanse link).

De beste ideeën om een woonkamer in te richten met donkere meubels

Zwarte meubels
Zwarte meubels brengen elegantie in de kamers. Je kunt er gemakkelijk avant-gardistische contrasten mee maken.

Wees niet bang om een donker meubelstuk in de decoratie op te nemen. De sleutel tot een uitstekend resultaat is dat het geen hoog percentage inneemt tegen de rest van het meubilair.

1. Maak gebruik van grote woonkamers

Donkere meubels staan mooi in grote en lichte ruimtes. Als we ze kiezen voor kleine woonkamers, doen ze die nog kleiner lijken. Vooral als er een slechte verlichting is.

Als het erom gaat een donker meubel in een kleine woonkamer te zetten, is het raadzaam dat het niet een heel groot meubel is. Verlichting zal een relevante rol spelen.

2. Zet lichte kleuren op de muren

Donkere meubels gaan heel goed samen met lichte kleuren, zowel op de muren als in de andere elementen die de inrichting vormen. Als je witte of ivoorkleurige muren hebt, geven donkere meubels een uitstekend contrast.

Donkere houtsoorten, zoals eiken en walnoot, accentueren op een evenwichtige manier met lichte muren.

Heb je echter een ruimte in je huis met een muur met een vleugje sterke kleur, zoals roze, groen, blauw, of geel, dan kunnen donkere meubels ook contrast opwekken. Vooral als ze blauw of donkergroen zijn.

3. Kies voor een lichte vloer

Als we laminaatvloeren willen en tegelijk donkere meubels, is het het beste kies je een vloer die naar lichte tinten neigt. Het is echter ook belangrijk ze te kiezen binnen hetzelfde bereik van koele of warme tinten.

In die zin is het mogelijk om lichtgrijze vloeren en zwarte meubels te hebben, bijvoorbeeld. Of houten vloeren die naar honingtinten gaan en donkerbruine meubels.

Bij lichte tegelvloeren kunnen donkere meubels een interessant contrast vormen. Je moet de tinten echter kiezen in overeenstemming met de stijl waar je voor gaat. Heb je een vintage of kitscherige stijl, dan kun je tinten marineblauw gebruiken. Is het daarentegen een Scandinavische stijl, dan zetten groenen, blauwen of grijzen de trend.

In de industriële stijl werken donker gekleurde meubels met metalen wandlampen heel goed.

4. Verwaarloos de verlichting niet bij het inrichten met donkere meubels

Het ideaal is een uitstekende verlichting die ruimtelijkheid en warmte geeft. In die zin is het handig om donkere meubels te hebben in woonkamers die goed natuurlijk licht hebben.

Bij de keuze van lampen komen die met warmte goed van pas. Als je kappen hebt, zorg dan dat ze licht zijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wabi sabi: de oorsprong en hoe het toe te passen in je inrichting

5. Maak gebruik van decoratieve elementen om leven te geven

Als je een woonkamer niet met donkere meubels wilt inrichten en een saai en grauw effect wilt krijgen, kun je beter kiezen voor een inrichting die leven geeft aan de kamer. Gebruik decoratieve elementen die warmte en licht brengen met lichte kleuren.

Spiegels komen daarbij goed van pas.

Aan de andere kant brengen planten altijd evenwicht en leven om de inrichting van woonkamers aan te vullen. Ze zijn ideaal om een sfeer van ontspanning en rust te bereiken. Ze werken om de impact van donkere meubels af te zwakken en de kamer te harmoniseren.

6. De jaloezieën en gordijnen moeten contrast geven

Gordijnen
De gordijnen moeten een goede lichtdoorgang laten om de verlichting van donkere meubels te bevorderen.

Welke keuze je ook maakt in textuur, dessin of grootte bij de keuze van het systeem van jaloezieën, neig naar lichte kleuren, wit of ivoor, die een goede natuurlijke verlichting toelaten.

7. Koop geschikte kussens voor je donkere bank

Iets wat erg belangrijk is als je een donkere bank in de woonkamer hebt, is kussens of stoffen te kiezen die de bank goed aanvullen. Pas op voor het monotonie-effect.

Er is een oneindige variatie aan stoffen en texturen te kiezen, afhankelijk van de stijl die je wilt bereiken. Net als bij de andere aspecten waar we op gewezen hebben, gaat het erom contrasten op te wekken.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Maak je eigen decoratieve kussens

Durf te experimenteren bij het inrichten van je woonkamer met donkere meubels

Nu je verschillende sleutels kent om een woonkamer in te richten met donkere meubels, zul je waarschijnlijk aangemoedigd worden om er een voor je huis te kopen. Hoewel het soms zuinige, sobere meubels lijken, bedenk dan dat er ook andere mogelijkheden zijn dan zwart. In feite zijn veel vintage antieke meubels complex en gedurfd.

Bedenk dat, behalve het volgen van basisrichtlijnen en -principes voor binnenhuisinrichting, ook persoonlijke smaak en stijl belangrijk zijn. Durf te experimenteren en te proberen. Als je het gevoel hebt dat je niet veel creativiteit hebt, aarzel dan niet om op sociale media of in tijdschriften te kijken voor inspiratie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.