Hoe je je huis met minimalisme kunt vereenvoudigen

Minimalisme is absoluut niet saai. Het biedt eenvoud, elegantie, functionaliteit en orde. Deze tips kunnen je helpen om je huis op een minimalistische manier in te richten.
Hoe je je huis met minimalisme kunt vereenvoudigen

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We bergen vaak veel objecten op willekeurige plaatsen op, omdat we niet weten waar we ze neer moeten zetten. Dit maakt het moeilijker om orde in huis te hebben. Het kan kamers en ruimtes chaotisch en ongeorganiseerd maken. Minimalisme is echter perfect om orde in je huis aan te brengen.

Het identificerende kenmerk van minimalisme in je huis is met het kleinst mogelijke aantal elementen te decoreren. Dit heeft als resultaat dat alle decoratie een doel dient en een harmonieuze ruimte creëert die georganiseerd is.

Een minimalistische stijl benadrukt daardoor vooral de ruimte en architecturale elementen. Het richt zich op de basis en verwijdert overbodige decoraties en meubels.

8 manieren om je huis met minimalisme te vereenvoudigen

1. Sorteer wat je hebt

Het doel is alleen te houden wat nodig is. Het wordt daarom aanbevolen om de tijd te nemen en elk object een voor een te bekijken en ze te sorteren. Je moet overwegen of:

  • een object echt rommel is.
  • het aan iemand kan worden weggegeven.
  • je het koestert en het moet houden.

Je moet jezelf daarom steeds afvragen waarom je een object wilt behouden. Met de minimalistische stijl heeft alles een functie. Minimalisme in je huis ondersteunt geen sentimentalisme of luxe. Minder is meer.

2. Wanneer er iets het huis binnenkomt, dan vertrekt er iets anders

Woonkamer met minimalisme ingericht

De enige manier waarop een stijl minimalistisch kan blijven, is als je niet opnieuw onnodige objecten verzamelt. Om dit te voorkomen, is er een eenvoudige regel die je kunt volgen: elke keer dat je iets nieuws koopt, dan moet je iets ouds verwijderen.

Je moet daarom wanneer je iets nieuws koopt of wanneer je iets nieuws krijgt, eerst beslissen of het in je huis en minimalistische stijl past. Als dit niet het geval is, dan is het beter om het niet te kopen of te bewaren.

3. Laat niets op de tafels slingeren

Een andere manier om je huis te vereenvoudigen en orde te creëren is door alle oppervlakken schoon en leeg te houden. Veel mensen gebruiken pronkstukken, kaarsen of bloemen om tafels te decoreren. Met de minimalistische stijl moet je echter alle tafels leeg houden om het maximale gevoel van eenvoud, functionaliteit en orde te creëren.

4. Gebruik eenvoudige geometrische vormen

Bij het kiezen van meubels en andere decoratieve objecten, is het beter om voor eenvoudige vormen en rechte lijnen te kiezen. Vermijd complexe meubels met veel hoeken of meubels die te decoratief en sierlijk zijn.

5. Houd de muren ook minimalistisch

Minimalistische muren geeft rust

Minimalisme heeft niet alleen invloed op meubels. Het strekt zich ook uit tot de muren. Je moet daarom voorkomen dat de muren met foto’s of illustraties worden overladen, vooral direct boven meubels.

  • Je kunt natuurlijk nog steeds de muren decoreren. Probeer de wanddecoraties echter eenvoudig en in balans te houden met de rest van de stijl.
  • Je zou ook moeten overwegen om spiegels te gebruiken om de muren te decoreren. Ze zijn niet alleen elegant en eenvoudig, maar helpen ook om de ruimte groter te laten lijken.

6. Profiteer van verlichting voor minimalisme

Verlichting is een van de belangrijkste elementen in huis. Minimalisme probeert schaduwen en donkere ruimtes te vermijden en in plaats daarvan meer licht te creëren.

Gebruik daarom geen zware en donkere gordijnen, vooral niet als ze verduisterend zijn. Het is beter om zonwering te gebruiken, omdat deze het licht verdelen zonder het volledig te blokkeren.

Bovendien is het belangrijk om de kenmerken van een kamer te bestuderen voordat je verlichting uitkiest. Het doel is om onnodige kunstmatige verlichting in een kamer te voorkomen. Als je een kamer goed observeert, dan kun je precies zien waar een lamp nodig is en moet je voorkomen dat je te veel lampen installeert.

7. Kies minimalistisch meubilair

Hoewel minimalisme vaak strak of sober meubilair betreft, betekent dit niet dat het meubilair suf of saai moet zijn. Het meubilair moet eerder eenvoudig zijn en elegantie in zijn eenvoud uitstralen.

Aangezien de functionaliteit van minimalisme ook op meubels van toepassing is, is het ook het beste om meubels te kiezen die verschillende functies kunnen hebben. Dit helpt om rommel in huis te voorkomen.

Je moet ook rekening houden met de ruimte die meubels innemen. Het is het beste om lager en breder meubilair te kiezen in plaats van hoog meubilair dat meer ruimte in beslag neemt.

8. Kies in een huis met minimalisme voor zwart en wit met een vleugje kleur

Witte woonkamer met felgekleurde kussens

Meestal heeft een minimalistische stijl veel zwart en wit. Dit komt, omdat wit een ruimte groter kan laten lijken, terwijl zwart het wit perfect contrasteert om een eenvoudige en elegante ruimte te creëren.

Een ruimte heeft echter nog steeds wat kleur nodig. Het kan niet allemaal zwart en wit zijn. Kies in opvallende ruimtes die maar één kleur hebben, opvallende kleuren om balans aan te brengen.

Om kleur aan deze ruimtes toe te voegen, is het het beste om objecten in plaats van meubels te gebruiken. De muren en meubels kunnen bijvoorbeeld voornamelijk zwart en wit zijn en je kunt een plant met grote groene bladeren of felgekleurde kussens toevoegen om de kamer meer persoonlijkheid te geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.