Wabi sabi: de oorsprong en hoe het toe te passen in je inrichting

Hou je van eenvoudige en natuurlijke stijlen? Dan moet je meer leren over wabi sabi. In dit artikel leren we je er alles over.
Wabi sabi: de oorsprong en hoe het toe te passen in je inrichting

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het universum van de decoratie zijn in de loop van de geschiedenis verschillende stijlen ontstaan die aan elk interieur bijzondere kenmerken geven . Ze vervullen echter niet allemaal een zuiver esthetische functie, maar vele hebben te maken met een levensstijl en wereldbeeld. Wabi sabi is er een van.

Onder de stijlen die de laatste jaren trends zetten, zoals Scandinavisch, industrieel, minimalistisch, of vintage, is de wabi sabi een van de meest authentieke en elegante. Het is een bijzondere Japanse manier om de kosmos te zien.

Door zijn authenticiteit en oorsprong beantwoordt het aan meer dan een eenvoudige stijl, omdat de bedoeling ervan is ons te leiden langs een spiritueel pad dat ons vrede, helderheid en harmonie brengt.

Het is opgevat om tegelijk eenvoudig en elegant te zijn. De essentie ervan ligt dus in een ontspannen manier van leven, waarin de natuur, heldere ruimten, en een verscheidenheid aan kleuren en vormen een belangrijke rol spelen.

Wat is wabi sabi?

In het algemeen heeft het woord wabi sabi te maken met de elegantie van eenvoud en spontaniteit. Evenals met een benadering van de natuur.

Wat de etymologie betreft, zijn er verschillende discussies rond het begrip. De meest algemeen aanvaarde is echter dat wabi “de elegante schoonheid van het nederige” betekent, en sabi is “het verstrijken van de tijd en het daaropvolgende verval.”

Afkomstig uit de Japanse Zen-esthetica en -filosofie, probeert wabi sab i de schoonheid van het onvolmaakte te waarderen en de waarde van wat vergankelijk is te aanvaarden, en zo eenvoud te cultiveren. Hetis een hulpmiddel, niet alleen voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor het zoeken naar vrede met de omgeving en met jezelf.

Het centrum ervan ligt in het leren kennen van de ware essentie van de dingen, vanuit eenvoud en soberheid. Op het niveau van decoratie gebracht, wordt het opgevat als een stijl die ons in staat stelt sferen te scheppen die ons ertoe brengen te ontspannen en op een harmonieuze en evenwichtige manier te reageren.

Men is van mening dat we, om problemen op te lossen en een evenwichtig leven te leiden, een omgeving nodig hebben. Met een inrichting die integreert met ons lichaam, geest en ziel.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

Oorsprong van wabi sabi

Volgens een onderzoek van de Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (Spaanse link) wordt de Japanse esthetiek van wabi sabi in verband gebracht met de theeceremonie. Sinds de oudheid werd het ontstaan van de theecultuur, die zich over verschillende streken van Azië verspreidde, aangevuld met een ceremoniële en esthetische aangelegenheid.

Daarnaast maakten theehuizen gebruik van de elementen van de natuur. Vandaar zijn veranderlijke en veranderende essentie.

De oosterse oorsprong ervan kan teruggevoerd worden tot de tijd van de ontwikkeling van het Taoïsme, tijdens de Song-dynastie in China. Het is echter in andere historische perioden vermengd en verrijkt. Blijkbaar werd wabi sabi doorgegeven aan het zenboeddhisme, dat zich richt op meditatie, en nam het ook daar invloeden vandaan.

Zenboeddhisme
Het zenboeddhisme droeg elementen van zijn filosofie bij tot de wabi sabi

Hoe pas je wabi sabi toe bij decoratie?

Als we het hebben over wabi sabi, of hoe je kunt decoreren volgens de schoonheid van het onvolmaakte, dan bedoelen we een decoratie die gekenmerkt wordt door eenvoud, authenticiteit en beschouwing van de natuur. Het perfecte evenwicht wordt gezocht door de combinatie van essentiële en functionele voorwerpen om een sobere en bescheiden, maar tegelijk verfijnde toon te bereiken.

Geef voorrang aan het natuurlijke

De stijl vindt een grote inspiratie in de natuur. In die zin wordt deze de leverancier van materialen, kleuren, vezels en vormen om woningen in te richten.

Een analogie die dient om deze stijl te definiëren is in feite haar in verband te brengen met de mens die uitgaat van het verstrijken van de tijd: rimpels, grijs haar, echtheid, geborgenheid, wijsheid en eenvoud.

Elk materiaal dat bij wabi sabi gebruikt wordt komt uit de natuur. Als je echter niet zo puristisch wilt zijn, kun je kan het combineren met andere soorten materialen.

Wabi sabi-huizen zijn ingericht met het oog op de waarde van onafgewerkte schoonheid. Met natuurlijk textiel, zoals dat van katoen en linnen, dat gekenmerkt wordt door zijn zachtheid. Op deze manier wordt steeds ingezet op het organische en natuurlijke. Er wordt echter ook gestreefd naar een zo eenvoudig mogelijke inrichting.

Soberheid en rustiek worden gemarkeerd, waarbij gegokt wordt op enkele asymmetrische en onregelmatige voorwerpen die lijken op organische vormen, op zoek naar een eenvoudige en ontspannen inrichting. Ten slotte is ook natuurlijke verlichting essentieel.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Feng Shui om harmonie in je huis te brengen

Kies neutrale en harmonieuze kleuren

Omdat de wabi sabi-stijl harmonie en ontspanning nastreeft, zoek je inspiratie in de kleuren van de natuur die dit effect bereiken. In deze zin zijn aardetinten en subtiele groenen of blauwen perfect. Zo wordt de voorkeur gegeven aan harmonieuze kleurenpaletten, met neutrale tinten zoals beige, wit of zand.

Deze kleuren bieden ook een gevoel van tijdloosheid.

Het is ook mogelijk lichte muren te vinden met zichtbare scheuren. Dit herinnert ons eraan dat onvolmaaktheid bij het leven hoort, bij het verstrijken van de jaren. Het hoort ook bij een lange levensduur, bij nederigheid en eenvoud. Ook hout, met zijn originele ontwerpen, draagt bij tot de decoratie.

Rustieke meubels

De meubels die bij deze decoratie horen zijn rustiek. Ze mogen slijtage, ruwheid, scheuren en alle sporen die de tijd vormt vertonen. Het is echter niet de bedoeling het beschadigde te verfraaien, maar het natuurlijke. Daarom zijn houten, gevlochten, bamboe of handgemaakte meubels perfect.

Handgemaakt servies is ideaal om aan deze stijl accenten van kleur en decoratie toe te voegen. Zoek handbeschilderde stukken, met tekeningen die geïnspireerd zijn op de echte wereld. We kunnen begeleiden met enkele voorwerpen die de natuur weerspiegelen.

Planten
Vakmanschap en hout hebben een groot overwicht in deze stijl van Japanse oorsprong.

Pas wabi sabi toe, ga verder dan decoratie

Wabi sabi is een levensstijl die ons de weg of tao van de mens toont bij het zoeken naar geluk, vrede en harmonie. Het is dan ook een esthetiek die leidt tot authenticiteit, in tegenstelling tot industrialisatie en kapitalisme. Het kiest voor een duurzamer en bewuster bestaan.

Daarom zoekt wabi sabi het herstel van ambachtelijke werken en ateliers, met de nadruk op warmte, eenvoud en essentie. Het kiest voor unieke voorwerpen die niet in massa geproduceerd zijn. Die geen materialen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu of het lichaam.

Het is een stijl van inrichten die heel goed past bij wie besloten heeft tot een levensstijl die vriendelijker is voor het milieu en dicht bij meditatie staat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Unzaga, L. (2008). Wabi-sabi. La estética de los evanescente [Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid]. http://oa.upm.es/51509/1/TFG_Unzaga_Bustos_Leireop.pdf
  • Juniper, A. (2011). Wabi sabi: The Japanese art of impermanence. Tuttle Publishing.
  • Koren, L. (2008). Wabi-sabi for artists, designers, poets & philosophers. Imperfect Publishing.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.