Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

Hergebruik en recycle objecten om een originele, andere en voordelige stijl te bereiken die het milieu respecteert.
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een van de grootste trends op dit moment is het gebruik van milieuvriendelijk decoreren. In dit artikel introduceren we de belangrijkste kenmerken en geven we je ideeën om je huis volgens deze principes in te richten.

Als je wilt dat je huis er mooi uitziet en tegelijkertijd zorg wilt dragen voor het milieu en de planeet, dan is milieuvriendelijk decoreren iets voor jou! Je zult ongetwijfeld verliefd worden op de grote verscheidenheid aan decoratieve opties die het biedt. Ben je klaar om je te laten inspireren?

Wat is milieuvriendelijk decoreren?

Milieuvriendelijk decoreren is een decoratietrend gebaseerd op recyclen, hergebruiken en verminderen. Wat betekent dat allemaal? Het gaat om het hergebruik en recyclen van meubels en voorwerpen om je huis in te richten. We zullen de 3 principes van deze stroming een voor een bekijken.

1. Recycle

Milieuvriendelijk decoreren en meubels gemaakt van gerecyclede pallets

De basis van milieuvriendelijk decoreren is om te voorkomen dat er afval ontstaat. Om deze reden raden we je aan om decoratieve elementen te maken van flessen, bakken, dozen en andere dingen die je al in huis hebt.

Je kunt de decoraties zelf maken of voorwerpen kopen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Tegenwoordig vind je ze op beurzen of zelfs online in handwerkwinkels en gespecialiseerde webshops.

2. Hergebruik

De tweede pijler pleit ervoor om voorwerpen die anders zouden worden weggegooid een nieuw leven te geven. In die zin is het de bedoeling om meubels te renoveren om ze te veranderen in het meubelstuk wat je op dit moment nodig hebt.

3. Verminder

Minimalisme past goed bij deze trend omdat het de aanschaf en het gebruik van decoratieve elementen vermindert. We weten dat het onmogelijk is om geen dingen te kopen om je huis mee te versieren, maar wat je wel kunt doen, is het bedrag dat je besteedt te verminderen.

Daarnaast raden wij je aan om altijd te kiezen voor materialen die geen schade aan het milieu of de diersoort veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vermijden van dingen zoals:

 • bont
 • koraal
 • ivoor

Ideeën voor milieuvriendelijk decoreren

De enige beperking op het gebied van milieuvriendelijk decoreren is je creativiteit. Laat je fantasie de vrije loop, bekijk de objecten in je huis goed en laat je inspireren! We geven je een paar ideeën die je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen.

1. Kamerplanten

Kamerplanten op een plank aan de muur

Dit zijn misschien wel de belangrijkste decoratieve elementen van deze trend. Planten geven een fris gevoel in huis en geven een prettig binnenklimaat. Je vindt ze in elke mogelijke maat en kleur.
 • Je kunt ze voor de ramen, op de vloer en op meubels plaatsen.
 • Zelfs je muren kun je decoreren met planten.

2. Gedroogde bloemen

Het grootste voordeel van het drogen van een mooi boeket is dat droogbloemen nooit zullen sterven! Bovendien geven ze je huis een romantische, vintage stijl waar iedereen dol op zal zijn.

3. Lampen gemaakt met potten en flessen

Lampen van glazen flessen bij een raam

Recycle potten en flessen om allerlei originele lampen te maken. Pak de lege flessen tomatensaus of de olijfpotten die je in huis hebt staan, was ze goed af en ga aan de slag! Het is gemakkelijker dan je denkt.
 • Maak een gat in het midden van het deksel en haal de draad met lampjes door het gat.
 • Buig de draad met lampjes zo dat de lampjes over de hele pot verdeeld zijn.
 • Sluit de pot en doe vervolgens het lichtsnoer aan.

4. Gedroogde bladeren, dennenappels en schelpen

Gebruik dingen die je op vakantie of tijdens een wandeling door het park hebt opgepikt om je decoraties te maken. Je kunt er een collage van maken, of ze gewoon decoratief op een bord of dienblad plaatsen.

5. Gebruik een oude koffer opnieuw

Oude koffers voor een bakstenen muur

Een oude koffer kan een nieuw leven krijgen met een nieuwe functie. In een handomdraai kan hij worden veranderd in een plantenbak, een tafel, een kruk of zelfs als een eenvoudig decoratief element. Kun je nog andere ideeën bedenken?

6. Recycle oude meubels

Er zijn veel mogelijkheden voor decoratieve versiering met behulp van oude meubels. Je kunt je meubels schilderen, de lades versieren met rieten manden, nieuwe knoppen op de lades zetten…

 • Als je kleine kinderen hebt, kan die oude tafel veranderen in een schoolbordtafel om aan te spelen door deze te beschilderen met een beetje speciale verf.
 • Een oude fauteuil kun je vernieuwen met nieuwe bekleding.

7. Verander blikjes in iets nuttigs!

Potloodhouders maken om milieuvriendelijk te decoreren

Blikjes kunnen geweldige elementen zijn voor milieuvriendelijk decoreren. Een blikje met mooie versieringen kan een mooie potloodhouder, bloempot of kandelaar worden. Denk er wel aan om eerst de scherpe rand van het blik om te buigen om te voorkomen dat je jezelf snijdt tijdens het gebruik.

8. Hergebruik oude kleren

Een oude spijkerbroek kan een mooie kussensloop worden. Ook kun je een mooi patchworkkussen maken met stukjes stof van oude kleding in verschillende kleuren.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De 10 beste ideeën om een spijkerbroek te recyclen

9. Meubilair met dozen of houten pallets

Als je fruit- of aardappelkistjes schildert en schuurt, kunnen ze een geweldige opslagplek zijn. Je hoeft de kistjes alleen maar op elkaar te stapelen en ze aan elkaar vast te maken met wat spijkers.

Houten pallet is het perfecte materiaal om banken, bedden of stoelen van te maken. Je hoeft alleen maar kussens of een matras en je favoriete bekleding toe te voegen om er heerlijk op te kunnen zitten.

Sluit je ook aan bij de nieuwste trend en gebruik milieuvriendelijk decoreren. Je kunt een geheel originele en moderne stijl voor je huis bedenken. Onthoud dat recyclen, hergebruiken en verminderen de beste manier is om onze planeet te beschermen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Organización Mundial de la Salud. (2015). Waste and human health: Evidence and needs. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/317226/Waste-human-health-Evidence-needs-mtg-report.pdf
 • Salas, J., & Ballestín, S. (2018). Fenomenología de la percepción minimalista aplicada a la experiencia arquitectónica de Can Lis.
 • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
 • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.