De 10 beste ideeën om een spijkerbroek te recyclen

Vanwege het materiaal van jeansstof kun je oude spijkerbroeken voor een aantal geweldig doe-het-zelfprojecten gebruiken. Lees er alles over in dit artikel!
De 10 beste ideeën om een spijkerbroek te recyclen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn vele manieren hoe je een oude spijkerbroek kunt gebruiken, en in dit artikel hebben we het over de 10 beste ideeën om een spijkerbroek te recyclen.

Er zijn verschillende interessante ambachten, die betrekking hebben op het recyclen van oude spijkerbroeken. Voor als ze uit de mode raken of als je ze gewoon niet meer leuk vindt. Als je ze dan niet weg wilt geven, kun je de jeansstof altijd gebruiken voor een nieuw project.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is dit type kledingstuk gemaakt van duurzaam materiaal dat lang in een goede staat blijft, ongeacht hoe lang je hem al hebt.

Daarom moet je weten, voordat je ze eventueel weggooit, dat er nog andere opties zijn waar je ze voor kunt gebruiken. Ben je er klaar voor om die spijkerbroek nog een kans te geven?

Vele manieren om een spijkerbroek te recyclen

Jeansstof is zeer veerkrachtig en kan daardoor lang meegaan. De meeste mensen dragen hun broeken echter na een aantal jaar niet meer, omdat ze hun oorspronkelijke kleur verloren hebben. Of bijvoorbeeld omdat ze uit de mode geraakt zijn.

Maar in plaats van oude spijkerbroeken in  je kast te verzamelen, is het zoals gezegd een goed idee om hun levensduur te verlengen met wat eenvoudige projecten die je gewoon thuis kunt uitvoeren. In dit artikel delen we de 10 beste ideeën om een spijkerbroek te recyclen.

1. Een schort

Om een prachtig schort van jeansstof te maken, hoef je enkel de pijpen van een spijkerbroek die je niet meer draagt af te knippen. Knip vervolgens de stof met een schaar en in het model dat je in gedachten hebt.

Ten slotte naai je de stukken van een stropdas aan en voeg je er eventueel accessoires aan toe:

  • knopen
  • zakken
  • borduurwerk
  • enzovoorts

2. Tassen

Tassen van jeansstof om een spijkerbroek te recyclen

Dit is een andere, heel creatieve manier om tassen uit oude, gerecyclede spijkerbroeken te maken. Sterker nog, vaak zijn het zelfs geweldige accessoires voor bij je gewone kleding.

Het enige wat je hoeft te doen is de stof in de gewenste vorm knippen en daarna naai je de stukken stof met een naaimachine aan elkaar. Mogelijke details die je toevoegt laten we over aan je eigen creativiteit.

3. Pennenzakken

Door wat zakken op een stuk stof te naaien, krijg je pennenzakken, waar dan mooi je pennen en potloden in kunt bewaren. Dit eenvoudige project kost namelijk niet veel tijd en helpt je kleine dingen die je snel kwijtraakt makkelijk op te bergen.

4. Bed voor je huisdier

Bed voor je huisdier

Wat denk je ervan om je oude spijkerbroek te vullen en er een bedje voor je huisdier van te maken? Hoewel het misschien een gek idee lijkt, het is toch wel interessant. Omdat het materiaal zo sterk is, is het ideaal om je hond of kat een comfortabele plek te geven om op uit te rusten.

5. Kussens

Een van de gemakkelijkste manieren om oude jeans te recyclen, is het maken van kussens voor op je bed of bank. De stof kan op vele manieren worden geknipt. Ook kunnen er verschillende tinten door elkaar gebruikt worden, waardoor er een interessante stijl ontstaat.

6. Een portemonnee

Portemonnee

Dit project is heel eenvoudig, maar ook heel mooi, onder andere omdat je er je eigen speciale uitvoering van kunt maken. Om een portemonnee te maken kun je zowel de zakken als andere delen van je spijkerbroek gebruiken.

7. Voor op tafel

Als het op het serveren van maaltijden aankomt, is het altijd een fijn idee om tafelkleden en placemats te hebben om de tafel te beschermen tegen morsen of vlekken.

  • In dit geval raden we je aan om oudere spijkerbroeken te gebruiken met verschillende tinten. Daardoor kun je een uniek tafelkleed of bijzondere placemats maken.
  • Natuurlijk kun je er ook servetten van maken.

8. Bloempotten

Bloempotten om een spijkerbroek te recyclen

In plaats van veel geld uit te geven aan dure potten voor je tuin, kun je daar je oude spijkerbroeken ook voor gebruiken. Je kunt ze in hun normale vorm gebruiken, maar je kunt ze daarnaast in verschillende vormen knippen om diverse potmaten te krijgen.

9. Kleedjes

Om oude spijkerbroeken te recyclen en er een tapijt, deken of kleedje van te maken, kun je verschillende methoden gebruiken.

  • Als eerste een makkelijke optie waarbij je de pijpen openwerkt en de stof aan elkaar te naait op de gewenste maat.
  • Daarnaast is het ook een optie om verschillende stukken jeans samen te naaien of te vlechten of draaien.

Vergeet dit artikel niet te lezen:
Gooi nooit een oude jeans weg

10. Boekenkaft

Kaft

Spijkerbroeken hebben een moderne en jeugdige stijl die onder andere gebruikt kan worden om prachtige, gepersonaliseerde notitieblokken van te maken. Alles wat je daar voor hoeft te doen is ze op de juiste maat te knippen en ze op de kaft te lijmen met goede lijm!

Heb je een oude spijkerbroek die al heel lang in je kast ligt? Stop ermee om ze alleen maar te verzamelen. Nu weet je hoe een spijkerbroek te recyclen is en kun je ze een nieuw leven geven


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.