De voordelen van een huisdier in de familie

Huisdieren helpen ons vanaf een jonge leeftijd bij het stimuleren van ons verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast hebben ze een positieve invloed op onze mentale gesteldheid. Huisdieren hebben zelfs grote voordelen voor ons lichaam. Spelen of wandelen met een huisdier zorgt namelijk voor wat lichamelijke beweging.
De voordelen van een huisdier in de familie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen vinden dat het hebben van een huisdier een grote verantwoordelijkheid is. Dit is helemaal waar. Huisdieren zijn bijzonder en hebben de verzorging nodig die ze verdienen. Veel van ons hebben echter nooit nagedacht over de voordelen van een huisdier in de familie.

We kunnen huisdieren zien als familieleden. Het zijn maatjes die hun ervaringen met ons delen en een plekje hebben in ons hart. Daarnaast kunnen huisdieren ons helpen om een gezonder leven te leiden. Dit kan voordelen hebben voor ons algehele welzijn. In dit artikel hebben we het over de voordelen van een huisdier in de familie.

De voordelen van een huisdier in de familie

Het hebben van een huisdier heeft vele voordelen. We zetten vandaag de meest belangrijke voordelen voor je op een rij.

1. Ze houden je actief

ze houden je actief

Als je een huisdier hebt, is het altijd belangrijk om met ze te wandelen. Hoewel de meeste mensen denken dat dit alleen voor honden geldt, zijn er veel mensen die dit ook doen met hun:

 • konijntjes
 • fretjes
 • katten

Je kunt bijna ieder huisdier wel meenemen voor een wandeling! Ieder huisdier kan je dus helpen met het behouden van een actieve levensstijl.

Je moet namelijk goed onthouden dat het belangrijk dat een dier zich bewust blijft van de wereld waarin ze leven. Dit is dus een erg goed excuus om je huis uit te komen en je klaar te maken voor wat lichamelijke beweging. Huisdieren helpen ons dus van de bank af te komen en op zijn minst meer lichaamsbeweging te krijgen dan voorheen.

2. Ze hebben een positieve invloed op je mentale gesteldheid

ze hebben een positieve invloed op je mentale gesteldheid

Dit tweede voordeel geeft aan dat het hebben van een huisdier een grote, positieve invloed kan hebben op je mentale gesteldheid. Ze helpen je bij het: 

Huisdieren geven ons onvoorwaardelijke liefde. Ook als we een fout maken, zullen ze altijd voor ons klaarstaan. Ze knuffelen ons en vragen ons om ze te aaien.

Zelfs op de slechtste dagen zorgt een huisdier voor wat verlichting. Hun spelletjes en kattenkwaad toveren vaak weer een glimlach op ons gezicht.

Bedenk je eens hoe goed het voelt om thuis te komen en ze op je te zien wachten. Het is dan onmogelijk om ze niet te knuffelen of kussen en naar ze te lachen. Het maakt niet uit hoe slecht je dag was, een huisdier kan je helpen bij het vergeten van je zorgen. 

3. Ze bevorderen je persoonlijke groei

ze bevorderen je persoonlijke groei

Huisdieren bevorderen onze persoonlijke groei, maar hoe doen ze dit precies? Het hebben van een huisdier kan ons een groot verantwoordelijkheidsgevoel geven. Dit is erg belangrijk. Het helpt ons:

 • bij opgroeien en volwassen worden.
 • verantwoordelijker worden over andere aspecten in ons leven.
 • leren hoe we beter om kunnen gaan met tijd.

Omdat je je huisdier mee moet nemen voor een wandeling, ze moet verzorgen en tijd met ze moet doorbrengen, leer je hoe je je tijd beter indeelt. Dit is vooral een groot voordeel voor kinderen.

4. Ze zijn er voor je als je een probleem hebt

de voordelen van een huisdier in de familie bij problemen

Naast de andere voordelen van een huisdier in de familie, kunnen huisdieren ook veel steun geven aan iemand met een bepaalde ziekte of aandoening. Als je bijvoorbeeld blind of slechtziend bent, kan een blindengeleidehond je erg goed van dienst zijn. Deze honden geven je daarnaast ook emotionele steun.

We kunnen huisdieren soms ook zien als een soort van zesde zintuig. Ze zien of voelen namelijk soms dingen aan die we zelf niet kunnen zien of opmerken. 

Iemand die op het punt staat een epileptische aanval te krijgen, merkt dit bijvoorbeeld vaak niet totdat het gebeurt. Sommige huisdieren kunnen je echter waarschuwen nog voordat dit gebeurt. Dit zorgt er dan voor dat je op tijd hulp kunt zoeken.

5. Ze versterken het immuunsysteem van kinderen

ze versterken het immuunsysteem van kinderen

Als je een pasgeboren baby hebt, kun je misschien denken dat het belangrijk is om ze niet in aanraking te laten komen met huisdieren. Niets is echter minder waar. Als baby’s in aanraking komen met een huisdier, worden ze blootgesteld aan micro-organismen die hun weerstand kunnen verhogen. 

Het is daarom belangrijk om kleine kinderen niet van huisdieren weg te houden. Met dank aan onze huisdieren worden baby’s sterker en zijn ze beter in staat om ziektes te bevechten.

De voordelen van een huisdier in de familie zijn legio

Zoals we hebben kunnen zien, is er een hoop dat huisdieren ons kunnen bieden. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat huisdieren geen speelgoed zijn. Het zijn namelijk levende wezens die behoefte hebben aan je:

 • liefde
 • genegenheid
 • tijd
 • zorg

Zelfs als ze ons veel hulp bieden, is het belangrijk om ze niet als objecten te behandelen. Onthoud dit dus goed. De voordelen van een huisdier in de familie zijn veel groter dan we ons misschien realiseren. We moeten er dus zeker voor zorgen dat we ze veel waardering geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
 • Botero, T. (2013). Tenencia responsable de mascotas. Foro de Discucion “Tenencia Responsable de Mascotas.”
 • Zamarra, M. . (2002). Terapia asistida por animales de compañía. Bienestar para el ser humano. Centro de Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.