Voeding rijk aan biotine bevordert de schoonheid

Voeding dat rijk is aan biotine is essentieel voor je haar, huid en nagels, omdat het ze gezonder en stralender maakt. Lees verder om erachter te komen wat het is, zodat je biotine aan je dieet kunt toevoegen.
Voeding rijk aan biotine bevordert de schoonheid

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe bondgenoten op schoonheidsgebied en vandaag willen we je graag vertellen over voedsel dat rijk is aan biotine. Biotine is een vitamine die tot de B-vitaminen behoort en het is geweldig voor je haar, huid en nagels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de soorten voedsel die rijk aan biotine zijn.

Meer over biotine

Biotine is net als elke andere vitamine. Daarom is het essentieel voor je lichaam. Als je dus merkt dat je haar uitvalt of breekt en je nagels broos zijn, kan dit komen door een biotine-tekort. Het verhogen van je inname van biotine kan je helpen bij het reguleren van je spijsverterings- en cardiovasculaire functies.

Biotine is in water oplosbaar, wat betekent dat je lichaam het gemakkelijk kan opnemen. Dit is geweldig omdat je daardoor in korte tijd al resultaten kunt zien. Ontdek in dit artikel meer over de eigenschappen, het belang en het voedsel dat rijk is aan biotine.

Voedsel rijk aan biotine en de eigenschappen ervan

Deze vitamine maakt deel uit van de verschillende lichaamsprocessen, dus het is belangrijk om tekorten te voorkomen. Je weet het misschien niet, maar voedsel rijk aan biotine stimuleert de aanmaak van hemoglobine dat rode bloedcellen in het bloed vervoert en dus zuurstof.

Daarom raden artsen je vaak aan om het in je dieet op te nemen als je een laag hemoglobinegehalte hebt. Ook bevordert dit soort voedsel de omzetting van glucose in energie omdat het de bloedsuikerspiegel reguleert. Biotine is dus geweldig tegen hart- en vaatziekten. Het maakt het ook gemakkelijker om koolhydraten en vetten te verteren en te metaboliseren.

Biotinerijk voedsel en schoonheid

We zijn vaak op zoek naar de fontein der jeugd zonder te beseffen dat de natuur alles heeft wat we nodig hebben om ons uiterlijk te onderhouden en te accentueren.

Als gezond haar, een gezonde huid en nagels je doel zijn, moet je dagelijks tussen de 15 mg en 100 mg biotine consumeren, of het nu in je voedsel zit of dat je het als supplement inneemt.

Dit komt omdat het geweldig is voor het versterken van haar en nagels en het een vleugje soepelheid aan onze huid geeft. Het helpt ook psoriasis en dermatitis te voorkomen omdat het de huidweefsels regenereert en versterkt.

Biotine en je haar

Voeding rijk aan biotine is ook goed voor je haar

Zodra je voeding rijk aan biotine begint te eten, zul je merken dat je haar sterker wordt en sneller groeit. Het ziet er ook helderder uit en het zal meer volume hebben.

Biotine is ook een geweldige behandeling tegen haaruitval omdat het de groei van sterke lokken bevordert en het helpt je bij het behandelen van roos. Het is daarom dus eigenlijk heel gewoon dat haarproducten deze vitamine bevatten.

Biotine en je huid

Helaas kun je deze vitamine niet in de vorm van een lotion op je huid aanbrengen. Je huid zal echter zachter en gladder zijn als je voeding eet dat het bevat.

Het is een geweldige bondgenoot voor je huid omdat het helpt bij het bestrijden van seborroïsch eczeem en elke andere aandoening waardoor de huid er allesbehalve fris en stralend uit kan zien. Ook versterkt het de cellen van je huid en nagels en bevordert het een gezonde groei.

Voeding rijk aan biotine

Geloof het of niet, er is veel voeding te vinden die rijk is aan biotine. Neem een of meerdere van deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk in de meest natuurlijke vorm op in je dieet.

Vlees en vis

Kalfslever bevat de meeste biotine als het om vlees gaat. Het levert ook zink en ijzer. Beide mineralen zijn essentieel voor ons lichaam. Houd er echter rekening mee dat overmatige consumptie van vlees niet aan te raden is. Eet de lever dus slechts één keer per week.

Wat vis betreft, kun je het beste voor zalm kiezen. Dit bevat namelijk ook andere soorten B-vitaminen, zoals B3, B6 en B12. Het is ook rijk aan omega 3-vetzuren, dus het helpt onze cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Eieren

Eieren zijn goed voor je gezondheid

Eierdooiers zijn een hoge bron van biotine. Ze bevatten ook vitamine D en vezels die zicht- en spierproblemen helpen voorkomen.

Noten

Dit zijn enkele van de beste bondgenoten die je lichaam kan hebben als het gaat om de gezondheid ervan. Ze bevatten biotine in een verhouding van 28 microgram per 100 gram. Ook leveren ze vetzuren, eiwitten en vezels. Ze zijn dus ook geweldig voor het behoud van een goede hartgezondheid.

Peulvruchten rijk aan biotine

Geloof het of niet, slechts 100 gram erwten kan voor 40 gram biotine zorgen als ze vers zijn en 70 mcg als ze gedroogd zijn. Linzen zijn een andere geweldige optie. Met linzen krijg je 40 microgram biotine binnen per 100 gram linzen die je consumeert. Peulvruchten zijn ook geweldig voor je spijsvertering.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten voor je gezondheid

De meeste mensen eten deze meestal bij een voorgerecht of als tussendoortje. Dit komt waarschijnlijk omdat ze rijk zijn aan magnesium en antioxidanten. Slechts 100 gram van deze zonnebloempitten levert 55 microgram biotine.

Bananen zijn ook rijk aan biotine

Dit zijn een van de weinige vruchten die rijk zijn aan biotine. Een middelgrote banaan die ongeveer 100 gram weegt, kan 118 microgram biotine leveren. Bananen zijn ook rijk aan:

 • vezels
 • magnesium
 • kalium
 • ijzer
 • calcium
 • fosfor
 • vitamine A, C en B6

Granen

Granen en fruit zijn rijk aan biotine

Veel van de granen die je kent bevatten grote hoeveelheden biotine. Zo levert 100 gram rijstzemelen ongeveer 60 microgram van deze vitamine. Dezelfde hoeveelheid haver levert ongeveer 24 microgram op en gerst levert 31 microgram op.

Tot slot zijn er nog andere voedingsmiddelen rijk aan biotine die je kunt overwegen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • avocado’s
 • groene bladgroenten
 • rode bessen
 • tomaten
 • champignons
 • uien
 • wortelen

Zoals je kunt zien, zijn er veel voedingsmiddelen rijk aan biotine, dus er zijn geen excuses om een nieuw dieet te omarmen dat je schoonheid kan verbeteren en je in topvorm kan houden. Raadpleeg een voedingsdeskundige zodat deze de beste manieren met je kan delen om deze vitamine in je dieet te integreren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lazo de la Vega Monroy ML., Larrieta E., Tixi Verdugo W., Ramírez Mondragón R., et al., Effects of dietary biotin supplementatioin on glucagón production, secretion and action. Nutrition, 2017. 43-44: 47-53.
 • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair los. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.