Minoxidil: behandeling voor alopecia en haaruitval

Minoxidil kan, zoals alle medicijnen, een aantal bijwerkingen veroorzaken. De meestvoorkomende bijwerkingen hebben betrekking op de huid. Lees verder om meer over dit middel te weten te komen!
Minoxidil: behandeling voor alopecia en haaruitval

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Minoxidil is een medicijn dat de haargroei stimuleert en haarverlies voorkomt. Aanvankelijk werd minoxidil oraal gebruikt voor de behandeling van hypertensie, vanwege de vasodilaterende werking. Sommige van de patiënten die behandeld werden met dit medicijn, kregen last van ongewenste haargroei.

Daarom werd de formule verrijkt om een oplossing van water en alcohol te creëren, zodat het gebruikt kon worden bij de behandeling van alopecia. Het werd goedgekeurd en bleek een van de meest effectieve geneesmiddelen voor de behandeling van alopecia androgenetica of haaruitval.

Meer over minoxidil

Een man heeft kale plekken op zijn hoofd

Zowel mannen als vrouwen kunnen dit middel gebruiken om alopecia en haaruitval te behandelen. Over het algemeen wordt voor voor mannen een concentratie van 5% en voor vrouwen 3 of 4% aanbevolen, om het verschijnen van gezichtsbeharing te voorkomen.

Het is echter ook mogelijk om een concentratie van 2% te gebruiken. In dit geval moet je het twee keer per dag aanbrengen. De aanbevolen dosis is 2 ml per dag of ongeveer tien tot twaalf keer sprayen.

Naast de verschillende concentraties die we hebben genoemd, kun je minoxidil ook in verschillende vormen en onder verschillende merknamen vinden. De meest gebruikte farmaceutische vorm is lotion. Ook wordt een nieuwe presentatie steeds bekender, namelijk schuim.

Waardoor ontstaat alopecia?

Alopecia is het verlies van capillaire dichtheid. Het is een veelvoorkomend medisch probleem. De statistieken geven aan dat het meer dan 50% van de mannen en 30% van de vrouwen in de loop van hun leven treft.

Het is een aandoening die de kwaliteit van leven van de patiënten sterk kan beïnvloeden. Daarom is het geen puur esthetische kwestie. De patiënt moet goede medische informatie krijgen om geassocieerde psychische stoornissen te voorkomen, met name stoornissen die te maken hebben met het gevoel van eigenwaarde.

Vandaag de dag zijn er meer dan honderd soorten alopecia bekend. De meestvoorkomende is de eerder genoemde alopecia androgenetica. Dit soort wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Naast de hormonale veranderingen kunnen echter ook andere oorzaken invloed hebben op alopecia, namelijk:

Omdat er veel dingen zijn die alopecia kunnen veroorzaken, is het belangrijk om een goede medische diagnose te stellen. Op deze manier kan de arts voor elk geval de meest geschikte behandeling aangeven.

Symptomen van alopecia

Een man bekijkt de dunner wordende haarlijn

Het meest kenmerkende symptoom van alopecia is het verlies van capillaire dichtheid (haaruitval). Soms kan een persoon merken dat hij of zij meer haar verliest. Dit symptoom betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat hij of zij aan deze ziekte lijdt.

Het verlies van capillaire dichtheid manifesteert zich meestal met een terugtrekkende haargrens en kale plekken bij mannen en dunner wordend haar bij vrouwen. Ook kunnen sommige vormen van alopecia zich manifesteren met jeuk en zelfs pijn aan de hoofdhuid.

Hoe kun je alopecia voorkomen?

Gezonde leefgewoonten zoals niet roken, een gezond dieet eten en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kunnen de gezondheid van het haar ten goede komen. Ze kunnen zo een verbetering van het uiterlijk van het haar opleveren.

Er is echter nog steeds geen effectieve medische behandeling om alopecia te voorkomen. Daarom is de meest nuttige maatregel om de prognose te verbeteren een goede diagnose en een vroege behandeling, zoals minoxidil. Het is belangrijk om hiermee te beginnen zodra de alopecia zich manifesteert.

De bijwerkingen van minoxdil

Minoxidil

Minoxidil kan, zoals alle medicijnen, een aantal bijwerkingen veroorzaken. Veel van die bijwerking hebben invloed op de huid, zoals de volgende:

  • jeuk
  • dermatitis
  • droogte
  • huidirritatie
  • eczeem
  • hypertrichose

Meestal zijn deze bijwerkingen mild tot matig en verdwijnen ze zodra de patiënt stopt met de behandeling. Deze bijwerkingen kunnen afhankelijk zijn van de dosis van het geneesmiddel en de vorm van toediening.

We moeten echter vermelden dat de incidentie van bijwerkingen en statistische gegevens werden berekend op basis van de gegevens van 1932 patiënten die werden behandeld met 50 mg/ml minoxidil, evenals de gegevens die werden verkregen nadat het product op de markt is gebracht.

Tot slot

Minoxidil is een nuttig middel voor de behandeling van alopecia. Overleg met je huisarts of apotheker als je vragen hebt en volg hun instructies nauwkeurig op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.