10 opbergoplossingen voor kleine slaapkamers

Van kapstokken en planken tot staande spiegels, ontdek hoe je de ruimte in een kleine kamer optimaal kunt benutten in dit artikel.
10 opbergoplossingen voor kleine slaapkamers

Laatste update: 06 september, 2023

De huizen van vandaag hebben ondanks hun grootte gezellige ruimtes. Woonkamer, keuken, en badkamer in kleine ruimtes. Daarom zoeken steeds meer mensen opbergoplossingen voor kleine slaapkamers.

Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen, van functionele meubels (zoals sommige bedden die een opbergruimte hebben) tot minimalistisch wonen zoals bijvoorbeeld in een tiny house. In deze gelegenheid zetten we wat opbergideeën voor kleine slaapkamers op een rij.

Het gaat erom elke centimeter van de kamer optimaal te benutten zonder het uitzicht te overbelasten. We mogen niet vergeten dat slaapkamers onze rustplaats zijn. Hoewel het misschien moeilijk is om elk persoonlijk effect op te bergen en er een plaats voor te hebben, is dit toch nodig als we een goede nachtrust willen hebben.

10 opbergoplossingen voor kleine slaapkamers

1. Een kapstok voor kleren die niet in de kast passen

Geconfronteerd met het gebrek aan opbergruimte in de kast, is een kapstok ideaal. Het is een praktische oplossing die je helpt om kleren die de neiging hebben gemakkelijk te kreuken in vorm te houden, en die je zelfs kunt gebruiken om te ordenen wat je door de week zult dragen.

Een goed georganiseerd rek kan deel uitmaken van de inrichting. Je hoeft alleen maar je fantasie te gebruiken en te spelen met wat accessoires en aanvullingen. Bedenk dat je ze in de winkels kunt vinden in verschillende maten, stijlen en kleuren. Sommige hebben een boven- of onderplank, die handig is voor schoenen of dozen.

2. Een op maat gemaakte wandplank

Planken in huis
Planken kunnen decoratief zijn, maar bedenk dat we ruimte willen besparen, dus geef ze functionaliteit.

Dit is een van de opbergoplossingen voor kleine kamers waarmee je lege muren kunt benutten. Het is onmisbaar als de slaapkamer niet veel vierkante meters heeft. Het belangrijkste is dat je hem niet te vol zet; misschien wat boeken met een plantje op de rand van de plank.

Als je geen boeken hebt, kunnen andere persoonlijke bezittingen nuttig zijn, zoals juwelenkistjes of fotolijstjes. Deze planken staan mooi op het hoofdeinde van de bedden; zorg er alleen voor dat ze goed vastgemaakt zijn om ongelukken te voorkomen. Een spiegel op de achtergrond helpt een gevoel van ruimtelijkheid te scheppen.

3. Een kast in het zicht, zonder deuren

Het is niet zo vreselijk als het lijkt; je moet alleen zorgen dat je hem netjes houdt. Ja, het is een lastige taak, maar het is op te lossen als je jezelf helpt met wat dozen of manden die bij de plaats passen. Als je je nu zorgen maakt dat je kleren stoffig worden, kun je een paar gordijnen gebruiken.

De rest zijn alleen maar voordelen. Deze kasten nemen minder ruimte in dan gewone, en je hebt een beter zicht op al je kleren, waardoor je gemakkelijker outfits kunt samenstellen. En net als hun naamgenoten hebben de kasten op zicht planken om hemden en broeken op te stapelen.

4. Een gezellig nachtkastje

Dit is een van de populairste opbergoplossingen voor kleine kamers. Een nachtkastje van bescheiden afmetingen zal niet veel ruimte innemen. Het kan ook vervangen worden door een tafeltje, een stoel of een houten bank. Deze dienen om voorwerpen op te zetten en, als je bezoek hebt, kan ze er ook bij zitten.

5. Benut het voeteneind van het bed

Een bankje, een hutkoffer of een fauteuil zijn chique opties als ze aan het voeteneind van het bed staan. Bovendien kunnen ze gebruikt worden om voorwerpen in op te bergen of in de ruimte eronder als je voor een leunstoel kiest. Tegelijk kan hij gebruikt worden als blote-voeten matras.

Sommige mensen leggen er een mooie sprei over, als versiering. Ongetwijfeld geeft het je die extra bergruimte die we in kleine kamers zoeken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
9 dingen die je beter niet in de slaapkamer kunt hebben

6. Een decoratieve trap

Decoratieve trap

 

Decoratieve trappen zijn erg populair geworden. Deze elementen brengen veel persoonlijkheid in de slaapkamer.

Afhankelijk van het model kunnen ze gebruikt worden om accessoires en sieraden zoals halskettingen, armbanden, sjaals, boeken, kleren, dozen, en andere dingen op te leggen. Eigenlijk kan elk voorwerp op een ladder herladen worden.

7. Benut de plaats achter de deur

Deze truc is een echte klassieker; van een schoenenrek tot een staande spiegel, achter de kastdeur of slaapkamerdeur kun je een eindeloos aantal dingen neerzetten. Bedenk alleen dat de afmetingen je kunnen beletten sommige voorwerpen op te bergen.

Verspil de ruimte echter niet. Je kunt er wat organizers plaatsen waar je nog geen plaats voor gevonden hebt.

8. Een kapstok in een hoek van de muur

Als je kamer te smal is en je geen kast kunt hebben, is een kapstok of rek net boven een dressoir, of misschien onder een plank, aan te bevelen. Het gaat er niet om het uitzicht te verstoren of de kamer te overladen. Probeer daarom te ordenen op kleurreeksen, als een soort gradiënt; deze maatregel helpt om een gevoel van orde te scheppen.

Of zelfs, als je kamer het toelaat, kun je het metalen rek plaatsen ondanks dat je een kast hebt. Dit is aan te raden als je delicate kledingstukken hebt die gemakkelijk kreuken. Het zal ook dienen om een industriële sfeer in de kamer te brengen.

9. Kies voor een veelzijdige staande spiegel

De markt heeft verschillende opbergoplossingen in de vorm van spiegels. Er zijn bijvoorbeeld staande spiegels die aan de achterkant een soort kistje hebben dat even lang is als de spiegel, maar bescheiden dik.

En binnenin hebben ze allerlei vakjes waarin je juwelen, vlechtjes en andere soortgelijke accessoires kunt opbergen. Er zijn andere modellen met een multifunctioneel voet- of achterplankje, dat je kunt gebruiken om hoeden, handtassen of andere voorwerpen aan op te hangen.

Dit type spiegel heeft verschillende voordelen. Je stapt in de perfecte straat en hij helpt ruimtelijkheid in de slaapkamer te scheppen.

10. Overweeg een nis te maken

Zijn de muren in je kamer dik? Misschien bieden ze de mogelijkheid om een nis te maken en plaats te maken voor een gezellige maar nuttige plank. Houten planken zijn in deze gevallen aan te bevelen. Probeer een goede afwerking te geven om stijl te verzekeren.

Het bed maakt deel uit van de opbergoplossingen voor kleine kamers

Als je een kleine kamer hebt, is het aan te bevelen om niet alleen een bed te kiezen met een comfortabele matras om op te slapen, maar ook te zoeken naar modellen waarin je kunt opbergen. Er zijn enkele exemplaren op de markt met opbergruimte in het hoofdeinde of met lades onderaan. Een perfecte plek om je beddengoed in op te bergen, zomaar een idee!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.