Hoe je nachtroutine te verbeteren om beter te slapen

De goede nachtrust die je 's nachts krijgt heeft duidelijk invloed op je dagelijkse activiteiten. Ontdek in dit artikel hoe je jouw nachtroutine kunt verbeteren om beter te kunnen slapen.
Hoe je nachtroutine te verbeteren om beter te slapen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ben jij op zoek naar manieren om je nachtroutine te verbeteren? Goed rusten is essentieel om van een goede lichamelijke en psychische gezondheid te genieten. Een goede nachtrust heeft op veel manieren voordelen voor je lichaam:

  • stabiliseert de bloeddruk.
  • verhoogt de prestaties en intellectuele activiteit.
  • verbetert het geheugen en de concentratie.
  • vermindert angst en stress.

Een goede nachtrust verbetert dus onze kwaliteit van leven. Veel mensen vinden het echter moeilijk om in slaap te vallen. Het lichaam lijkt niet moe of je gedachten tuimelen met duizend kilometer per minuut door je hoofd, wanneer je aan je werk denkt of aan je zorgen.

Gebrek aan slaap kan chronisch worden en het leven van iemand ernstig aantasten. In dit opzicht kan het slechte prestaties, een slecht humeur, prikkelbaarheid en uitputting veroorzaken. Je kunt je nachtroutine echter verbeteren om beter te slapen.

Je bedtijdritueel

Hoe je nachtroutine te verbeteren om beter te slapen

Om van alertheid naar diepe slaap te gaan, moet je een overgangsfase doorlopen. Als je goede overgangsgewoonten hebt, kun je gemakkelijker in slaap vallen. Als je geen goede nachtroutine hebt, kan dit je vermogen om te ontspannen en te rusten beïnvloeden.

Soms is de avond de enige tijd die je hebt om bepaalde rekeningen te checken, met vrienden te chatten, om te studeren. Het kan ook zijn dat je het huis moet opruimen of werk af moet maken voor de volgende dag.

Deze activiteiten zorgen ervoor dat je het slapengaan uitstelt. Zo blijf je langer actief dan wordt aanbevolen. Dit alles kan je vermogen om in slaap te vallen dus beïnvloeden.

Je lichaam waarschuwt je dat het moe is en wil slapen, maar je luistert niet. Daardoor vind je het moeilijk om in slaap te vallen. Dit betekent echter niet dat je heel vroeg naar bed moet gaan of dat je moet stoppen met alle dingen die je ‘s avonds altijd doet.

Het is belangrijk om een limiet aan taken in te stellen en jezelf te dwingen om op een bepaald moment te stoppen. Vanaf dat moment moet je je wijden aan meer ontspannen en plezierige activiteiten totdat je in een staat van ontspanning komt waarin je in slaap kunt vallen en de hele nacht kunt profiteren van een diepe slaap.

Minder licht en geen elektronische apparaten

Kijk niet op je telefoon voor het slapen gaan

Om je lichaam en vooral je geest in een staat van ontspanning te brengen waarin je kunt slapen, is het noodzakelijk om prikkels minstens dertig minuten voor het slapengaan te elimineren.

Het eerste dat je moet doen, is de gordijnen sluiten en alleen zachte lichten aan laten. Dit komt doordat als je ogen licht detecteren ze signalen naar je hersenen sturen om wakker te blijven.

Het licht dat wordt uitgestraald door felle lampen, televisies, computers of schermen van mobiele telefoons is schadelijk voor deze overgangsfase. Je moet bepaalde activiteiten vermijden zoals:

  • chatten.
  • sociale media checken.
  • spelletjes doen op je mobiele telefoon.

Ook interessant om te lezen:
10 sleutels voor een goede slaaphygiëne

Je nachtroutine verbeteren

Goede voeding helpt ook voor een goede nachtrust

Je kunt veel andere dingen doen om je nachtroutine te verbeteren en beter te slapen. Een van de zaken waar je op moet letten is wat je eet en drinkt.

  • Als je ‘s avonds erg zware maaltijden nuttigt, zal je lichaam hard moeten werken om voedsel te verteren. Hierdoor kun je natuurlijk niet goed slapen (Spaanse link).
  • Toch is hongerig naar bed gaan ook geen goed idee. In het ideale geval zou je een lichte maar vullende maaltijd moeten nuttigen, minstens een uur voordat je naar bed gaat.
  • Ook kunnen bepaalde stimulerende dranken je slaap beïnvloeden. Experts raden af om na de middag koffie, thee of energiedrankjes te drinken.

Een andere aanbeveling is om je bed alleen te gebruiken om te slapen. Wanneer je het bed namelijk gebruikt voor andere activiteiten zoals eten, studeren of televisie kijken, brengen je hersenen namelijk een verbinding tot stand tussen de activiteit en je bed.

Zo wordt je bed een stimulerende factor en wordt je zenuwstelsel geactiveerd als je gaat liggen. Een uitzondering hierop is natuurlijk seks, omdat dit een ontspannende activiteit is, wat betekent dat het je zal helpen om beter te slapen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.